Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dr. Voštěpův chleba

Hodnocení receptu je 4,9 (21×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 564 kJ /
1 808 kcal
Bílkoviny57,25 g
Tuky9,68 g
Vláknina19,30 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy363,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Asi dvě hodiny před zaděláním těsta bigu vytáhneme z lednice, aby se ohřála na okolní teplotu. Krok 2: Přidáme všechny zbylé suroviny a vymísíme řidší těsto. Vyškrábneme ho na pomoučený stůl, popřekládáme (pomohla jsem si kovovou stěrkou) a necháme asi 20-30 minut odpočinout. Krok 3: Znovu popřekládáme a spojem nahoru uložíme bochník do otrubama (nebo moukou) vysypané utěrky a i s ní necháme kynout v ošatce přibližně hodinu. Krok 4: Tento chlebík bude vhodnější péct na něčem velmi nahřátém (bobrovka, pizza kámen apod.), pekla jsem ho v litinovém hrnci. Krok 5: Troubu i s hrncem, rozehřátou na 250°C, jsem nechala nahřát ještě dalších 20 minut a teprve pak dala do hrnce péct chleba. Krok 6: Po 20-25 minutách jsme poklici z hrnce odklopili a chleba dopekli (dalších přibližně 25-30 minut). Krok 7: Hotový chlebík necháme vychladnout jako obvykle, na mřížce.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 29. 1. 2014

Poznámka autorky cathleen

Kůrka je křupavá, a chleba přesto měkký. Druhý den kůrka svou křupavost ztratí, chleba je výborný minimálně 4 dny (zjišťováno na pro tyto účely odloženém krajíci )

Chleba je lehounký, voňavý, sytící a má úžasnou chuť.

http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dr. Voštěpův chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Njy8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dr. Voštěpův chleba

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Njy8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (36)

cathleen: Ja podľa teba pečiem najmenej 10 druhov chleba, pečiva - pravidelne...:-8 alebo si pozerám tvoje knihy a napadne ma, že by som mohla zas niečo upiecť. Včera to boli makovky - kobylky chceli niečo sladké.:-D

TAkova: to mám radost, děkuji za zprávu! :-K

magdalenka: moc díky - za fotky i všechno tvoje pečení :-* I to ukazuje lidem, že se nemusí bát pustit do trochu jiného receptu :-K

Pekla jsem v keramické míse na chleba, je výborný, nadýchaný a kůrka po upečení krásně křupavá.

Po dlhšej dobe som si zas spomenula na bigu...chlebík s ňou upečený je skvelý. Fascinuje ma to pidimnožstvo droždia a absencia cukru pri príprave kvásku, aj to, že biga funguje aj po 3 dňoch pobytu v chladničke. Kto nevyskúša, neuverí. Pridávam foto z večerného pečenia, piekla som v rozpálenom hrnci z jenského skla.

Po třech dnech bigu v lednici večer upečený, ráno rozkrojený, do práce na svačinku. Voní krásně a stejně tak i chutná... Děkuji za recept a přikládám fotky. Přeji hezký den!

KUKI1: jj, lehce překynul, ale pořád krásný. Děkuji za fotky :-K ten "kožíšek" z ovesných vloček je úžasný.

Tak jsem v sobotu chlebík upekla, biga mě mile překvapila svou jednoduchostí a hlavně chléb je lehký a chuťově výborný. Určitě s bigou budu péct častěji, vyhovuje mi vše, co si mohu připravit předem, vyndat z lednice a pokračovat. Jen jsem nevěděla, jestli mám snížit teplotu po těch 20 minutách, jako to dělám u jiných chlebů. Ošatku jsem vysypala mletými vločkami, které sice při pečení nádherně voněly, nicméně se špatně odhadovalo, zda je chleba pečený. Přidám fotky, asi mi lehce překynul, ale tvar držel<3

cathleen: děkuji, vypadá dobře, je nakynuta, tak to zkusím.

KUKI1: dobrý den, můžete. Určitě dozrála i tak v lednici, nechte ji v teple místnosti dobře povolit, ještě možná trošku dokyne ;-)

Dobrý den, včera jsem si připravila bigu a rovnou jí dala do lednice, nenechala jí 2 hodiny v teple. Mohu ji dnes nebo zítra použít? Děkuji

Dosť dlho som obchádzala tento recept...až včera som vymiešala bigu - priznám sa, nebola mi veľmi sympatická. Nechala som ju v chladničke oddychovať, ráno som ju vybrala, ohriala na linke a zamiesila na tento chlieb. (Ráno biga mala ešte divnejšiu konzistenciu. :-8) A stal sa zázrak - chlieb aj napriek tomu, že som ho pripiekla, je úžasný!
Bude patriť k obľúbeným určite!

Johanka128: moc děkuji za vyzkoušení receptu i lákavou fotografii:-K:-K

Je paradni :-) muj prvni opravdovy chleba. Dcera 3.5 roku odmitla veceri a vyzadala si chlebicek <3 budu pect znovu. Cerstvy mi pripomina takove to, kdyz babicky vytahly z pece cerstve upeceny chleba a rozvonel se celym domem :-K

Markéta 6. 3. 2014 10:42
Chleba je výborný, od zveřejnění receptu chleba nekupuji a jiný už nedělám.

janek53: dík za fotky :-)

Tématické fráze:
dr.voštěpův chleba, recept na chleba, litinový hrnec na pečení chleba, recepty ze zbylého chleba, chleba fifty fifty, dr.voštěpův pečení chleba, top recepty chleba, recept ze zbylého chleba, recept chleba, dr,voštěpův chléb, recepty z litinové ho hrnce, recepty na chleba, zbyly chléb rwcepty, zbylý chléb recept, krupava kurka na chlebu, chleba s bigou, bigu na chleba, bigu na chleba, chleba v litinové, domaci chleb do truby

Suroviny:
voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, droždí, voda, droždí, mouka hladká, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu