Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křupavé dalamánky za kačku

Křupavé bulky, bohatě sypané solí a kmínem, to jsou oblíbené dalamánky. Tradičně se pečou z pšeničné a žitné mouky - těsto je velmi podobné těstu na klasický chléb. Podle tohoto jednoduchého receptu si je doma připravíme doslova za pár korun.

Hodnocení receptu je 5,0 (67×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

danielle72 danielle72

Středně náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez doby kynutí

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 424 kJ /
1 774 kcal
Bílkoviny52,63 g
Tuky6,83 g
Vláknina16,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 15 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy367,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky promícháme s kmínem, solí a droždím, přidáme ocet, vodu a vše rychle smícháme dohromady. Mísu pak zakryjeme potravinářskou fólií. Krok 2: Po 12 hodinách těsto vyklopíme na plochu pomoučenou hladkou žitnou moukou, rozdělíme na 8 kousků a opatrně vytvoříme oválné bochánky. Krok 3: Pomůžeme si opět moukou, těsto dost lepí. Krok 4: Na plechu vyloženém pečicím papírem je necháme asi 20 minut dokynout. Krok 5: Posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Krok 6: Zespodu by upečené dalamánky měly mít tmavě zlatavou barvu.

TIP: Jaké koření dát do chlebového těsta

Zveřejněno 29. 1. 2014

Poznámka autorky danielle72

Jeden dalamánek cenově vychází pod 1 Kč (podle toho, za kolik sežente hladkou žitnou moku), proto ten název :-)

Za inspiraci mockrát děkuji Isindy, bez jejíhož nápadu by tyto dalamánky nebyly na světě. Více viz její skvělý recept zde: http://www.toprecepty.cz/recept/37305-chlebohousky...

Tento recept vznikl víceméně nedopatřením - improvizovala jsem, protože se mi doma nedostávalo hladké mouky.-) Obě jsme vycházely z populárního receptu na Chléb bez hnětení.

http://daniela.pise.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křupavé dalamánky za kačku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WvXo

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křupavé dalamánky za kačku

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WvXo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (49)

Dneska upečené a vypadají moc dobře. Přidal jsem foto. :-)

Výborné těsto. Děkuji za recept. Už jsem pekl několikrát. Tentokrát jsem zkusil bagetky.

Děkuji za recept! Dělala jsem dle receptu,pouze místo hladké mouky jsem použila špaldovou celozrnnou.Těsto jsem nabírala lžící a kladla na pomoučený vál,a poté na plechu lehce nakrojila.Myslím, že se povedlo a určitě brzy zopakuji :yes:

Díky moc za skvělý recept! Momentálně dělám dalamánky denně, případně obden a i druhý den jsou super. Trochu jsem experimentoval s moukami a skončila jsem na poměru 1 hrnek Žitné mouky, 1 hrnek celozrnné hladké špaldové a 1 hrnek hladké mouky. Asi mi trochu méně peče trouba, takže peču na horkovzduch na 230°.Mam tak doma podstatně zdravější pečivo než koupím v obchodě a ani odpůrce celozrnného pečiva nic nepoznal. Moc děkuji! Fotku jsme přidala :yes:

Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Dalamánky jsou opravdu úžasný. Dělali se mi dobře. :yes::-)

Jindřich Šafář 2. 5. 2017 15:10
Kolik to je "hrnek?"? Já mám doma čtyři různé velikosti.

Jindřich Šafář: Používám nejčastěji o objemu 230 ml.

Mohu místo sušeného droždí použít takovou tu kostku čerstvého droždí? Díky!

Iva: Polovina kostky bohatě stačí ;-)

Zkusila jsem,,Moc se povedly <3

Těsto bylo dost řidké, měla jsem strach co z toho vznikne, ale
jsou úžasné. Prostě jsem udělala na plech hromádky a čekala jsem
co z toho vznikne:-p krásně v troubě nakynuly.:yes:

Eva Hýzlová 30. 1. 2016 19:42
Zdravím všechny , zkoušela jsem je ,byli dobré ,ale jen teplé jak schladli nedali se jíst ztvrdli ,asi někde byla chyba nevím v čem mrzí mě to.

:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-*:-*:-*

gabrusa: Nepotírám je, koření lehce vmáčknu do těsta :-)

Mám dotaz - před pečením se ničím nepotírají? Když je těsto hodně pomoučené, aby se umotaly, jak na nich pak drží sypání? Díky.

Zdenka Košánová 12. 1. 2016 22:01
Z podobného receptu jsem dnes pekla chleba a je vvnikající:-))

zdravím, náhodou jsem narazila na tento recept, přestože jsem ještě nikdy nepekla ani dalamánky ani podobné pečivo, výsledek byl úžasný, jenom vhled nebyl úplně na jedničku, ale to vyladím, problémy s těstem jsem neměla žádné, děkuji a pokud by byl nějaký osvědčený recept na chleba, budu ráda, za mě :yes:

eva406: Jsou nádherné :yes: Děkuji za vyzkoušení i za fotku :-K:-K:-K

Do těsta jsem ještě trošku mouky přidala, dalamánky jsem vytvořila do tvaru obilného klasu (viz přidané foto), protože máme hodně rádi křupavou kůrku, tak aby jí byla co možno největší plocha. Z této dávky jsem ty klasy udělala 3. Příště určitě zadělám ze dvojité dávky. Výborné, voňavé, křupavé. Myslím, že za půl hodiny nebude co řešit.

Těsto se opravdu hodně lepí a je řídké, ale tak to má opravdu být. Vykynuté těsto nemá úplně téct, ale trochu podobné tomu lívancovému je. Stejně jako u zde populárního chleba bez hnětení.
S dalamánky je víc práce, protože se musí tvarovat a kvůli konzistenci těsta je to trochu obtížnější. Nabírám je lžící, dávám na pomoučenou plochu, opatrně je v mouce obracím a povaluji a snažím se o kulatý - oválný tvar. Chce to trošku trpělivosti, pomoučit si i ruce, ale dalamánky jsou pak krásně nadýchané.

Mouka má různou nasákavost, běžně peču domácí chléb bez hnětení a první dva pokusy byly taky dost řídké, než jsem zkusila přidávat vodu postupně... někdy přidám všechnu a je to akorát, někdy jí dám o hodně míň. Nicméně chuťově i vzhledově neměly první pokusy chybu, jen se s těstem malinko hůř manipulovalo.
Tyhle dalamánky musím rozhodně vyzkoušet, vypadají parádně:yes:

taky nechápu, jak se mohly podle toho receptu povést, té vody je tam strašně moooc, nepřemýšlala jsem u toho a dala tolik, co se píše v receptu a teklo to :-(, takže jsem tam dosypala mouku, a to dost,:-( a zaprášilo se po nich. Takže vody opravdu o dost méně!!!

Tak nevím...
Peču denně.Od pečiva,přes pizzu,koláče...,třeba včera luxusní focacciu se sušenými rajčaty,bazalkou,a další olivy/rozmarýn.. a vím,jak má vypadat kynute,chlebové těsto...
Tohle mělo konzistentně něco mezi haluškama a palačinkou...
Takže,,od oka od každé mouky kousek,přidat droždí a špetku solí+octa a nechám se překvapit...
Ode mě těžký p ropadák a kdo dal podle těchto poměrů něco dohromady,co mělo v konečné fázi tvar a chuť dalamánu,respekt.... :-//:no::no:

gypka: Děkuji za pěknou fotku:-K. Cibulka je bezva nápad:yes:, taky příště vyzkouším ;-)

Fotka přidána, no ještě je nemám tak krásné jak vy :D ale to se doladí. Myslím, že se budou u nás taky dělat velice často.Já jsem do dnešní várky přidala sušenou smaženou cibuli a jsou taktéž výborné. Ještě jednou díky za super recept :yes:

gypka: To mám radost, že Vám dalamánky chutnaly, u nás se teď dělají obden (to jsme si naběhla :-S:-D). Když zbyde čas udělat a přidat fotku, budu moc ráda;-)

Jsou fantastické a příprava jednoduchá, určitě jsem nedělala naposledy, no spíš myslím, že je budu dělat velice často ;-):yes:

:-p:yes:

:yes::yes: paráda:-p

Katastrophe: Já děkuji za vyzkoušení i za pochvalu:-K:-). Ani u nás bohužel nezbyly na druhý den, abych věděla, jaké budou. Mohu jen doufat, že až je budu zase dělat, nezapomenu jeden schovat;-) A že pak nezapomenu, kam jsem ho schovala:-)):-D

Byly výborné! :yes: Chtěla jsem nějaký nechat na druhý den, abych věděla, jaký bude, ale nezbyl... :-D
Díky za recept :-)

to je krása:yes:;-):-p

Tématické fráze:
dalamanky, dalamánky recept, recept na dalámánky, domaci dalamanky, dalamanek recept, dalamanek, recepty za kačku, dalamánky bez hnětení, dalamánky bez kynutí, dalamánky z žitné mouky, domácí dalamánek, jak upéct dalamánky, dalamánky chlebové těsto, pečení dalamánku, recept dalamánek, recepty na dalamánky, chlebove dalamanky, recept na kacku, dalamánky z chlebové mouky, pečeme dalamánky

Suroviny:
mouka žitná hladká, mouka polohrubá, mouka hladká, sůl, ocet, kmín celý, voda, droždí sušené, sůl hrubá, kmín celý

Přidat fotografie receptu