Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Segedínský guláš

Dušené vepřové maso na způsob perkeltu, do kterého je přidáno kysané zelí, má svůj původ v Maďarsku. Připravit velmi oblíbený segedínský guláš není složité, ani časově náročné. Podáváme ho s chlebem, houskovým knedlíkem nebo špeclemi.

Hodnocení receptu je 4,9 (63×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hadikuze

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 75 min

90 min (15 min příprava + 75 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 312 kJ /
1 031 kcal
Bílkoviny121,59 g
Tuky34,08 g
Vláknina21,57 g
Cholesterol 254 mg
Sodík 4,33 g
Sůl10,65 g
Sacharidy51,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno a česnek na kousky. Maso nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Krok 2: Na sádle osmažíme nakrájenou cibulku dorůžova, přidáme maso, nakrájený česnek a restujeme. Krok 3: Těsně předtím, než budeme podlévat, vmícháme kmín a mletou papriku, necháme zpěnit a pak ihned podlijeme vodou. Krok 4: Přidáme zelí bez nálevu (nebo můžeme trošku nálevu nechat, podle chuti), bobkový list a chilli papričku, pokud máme rádi pikantnější jídla. Necháme dusit asi 30 minut, dokud není zelí i maso téměř měkké. Krok 5: V troše vody dobře rozšleháme 1-2 lžíce hladké mouky a za stálého míchání guláš zahustíme. Necháme pozvolna asi 20 minut provařit. Krok 6: Nakonec vmícháme smetanu a ještě chvíli necháme povařit. Podle potřeby přidáme sůl a pepř, popř. cukr. Krok 7: Guláš podáváme s chlebem či knedlíkem.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 8. 2. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ypO

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Segedínský guláš

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/6ypO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný

Výborný <3 vařila jsem segedín poprvé a povedl se na jedničku, jen místo plecka jsem použila vepřový bok :yes:

Výborný

Osobně na segedín používám bůček. Maso je šťavnatější.

Dělám bez smetany, ta nám v jídle nechutná. Jinak dobrý recept

mysalin: v pytlíku zelí je kysané,hodí se nejlépe na segedín,to sladkokyselé můžete použit,ale už to nebude ono;-)

Prosím Vás, jeden pytlík zelí je kysané nebo můžu dát i sladkokyselé ve skle? Děkuji

Pozerala som maďarské weby o varení - szegedi káposzta aj székely káposzta sú v podstate identické, hlavnou surovinou je bravčové (obyčajne pliecko, stehno) a kyslá kapusta.

Tak jsem ještě bádala všude možně - a zřejmě "segedínský guláš" vlastně neexistuje....je to počeštěné/poslovenčené pojmenování szekely guláše ( on to samozřejmě ještě navíc po maďarsku není guláš....ale perkelt se zelím)... a se Szegedem nemá nic společného. Uznávaná historka o vzniku szekely guláše je ale hezká - archivář Szekely tehdy ještě Pešti chtěl v noci něco k jídlu a byl jen perkelt a kysané zelí - no po smíchání vzniklo co?:-D

do segedinu nepatří zelí. Jsem Maďar a je mi 57 let. Vařit mě naučila babička v Maďarsku. to co je zde, je Székely guláš, ...
Jinak tento "segedin" nebo-li Székely guláš je mňamka :-) a prvý segedin bez zelí také ...

Palika: Bylo by opravdu fajn, mít tady i babiččin recept. Přidejte ho, jestli není tajný!

Zobrazit 6 starších odpovědí

Pochutnali jsme si.

hadikuze:dnes jsme měli k obědu Tvůj segedín:-p:-pmoc nám chutnalo,tak dávám fotečku a bodík;-):yes:

hadikuze: dnes jsme měli k obědu, akorát nedávám smetanu až do talíře kopeček zakysanky;-):yes: a česnek nedávám:-8

Veru, neni! Oni Anglicani by respektovali listecky? :-D Podle toho bince co tu maj nevim nevim...:-D:-D...a chlapi jsou vsichni stejny:-* Segedin nenechaj napokoji...

Veronika.Hrozna: Zuzun Pán asi není Angličan,že ?

zuzun::-D:-D:-D:-D:-D:-DTak toto je teda vyšší level ! A nejlepší je to "prohlášení za hotové" ! U mně je to někdy bez prohlášení! A pak hledám!
Naposledy to byly škvarky na pagáče. Udělala jsem pul kilo, a nechala chladit ,po zvážení před mletím bylo 300 g. :-( Jak mám upéct,když to horké sníš? Měla jsi udělat víc škvarku! Kolik víc už řečeno nebylo. :-((;-( Už jsem se tak dlouho nezasmála ,jako na tvém strohém konstatování obyčejné skutečnosti! ;-)

Veronika: listecky u nas nefungujou, to je pan zvedav co na tom "neni hotoveho" a jde to "zkontrolovat". Pak rekne, ze uz to nic vic nepotrebuje:-D a prohlasi to za hotove. Nechat to v lednici nebo ve spajzu je risk, je to na rane. Premejslela jsem o pracce:-D, ale nekdy se mi to podari schovat do mikrovlnky

skusím:-p

to je pravda, že druhý den je lepší ,ale my jsme to nevydrželi a snědli ho většinu už včera s domácím chlebíkem :)) jinak taky dávám sádlo, ale ted jsem neměla,tak jsem dala máslo a na chuti to neubralo:) samozřejmě když je domácí špek tak taky použiju :)každopádně, tohle jídlo :-pfakt můžu =)

zuzun: Na pokličku dám lísteček : Nesežrat,není hotové ! Nechám ve špajzu, nebo v lednici ! Musí se strážit ! A knedlík dělám až na druhý den k obědu. Občas se stane,že mi neuvěří a baští to s chlebem. Pak je problém,že na pozítří nezbyde.:-(

Safra, safra.Tak jste mě udělaly takové chutě,že zítra bude u nás.Mám krásný libovější bůček.Ale máslo tam dávat nebudu,jen sádlo.A hodně zelí,ať to stojí za to:-D

Veronika: kde schovas segedin? U nas doma se vsechno najde, jediny kde by to slo je odpadkovy kos, do toho se neleze:-D ale tam bych to radsi nedavala...

hadikuze: Jo byl z kruty,ale to nehrozí,to by mi doma neprošlo ! Já ho uvařím a schovám,podávám až na druhý den ! Druhý den je lepší.:-p A když zbyde na třetí den ,tak to je zázrak! :-D

fakt? ty jo z krutího masa si to nedovedu představit, jakože určitě to jde i tak udělat chutně, ale já mám nejraději z vepřového, to je zajištěná kvalita i chuť :)) jinak jelikož dorazil přítel a snědl skoro všechen i když měl být na dva dny tak nevím zda se mi z toho zbytku podaří udělat pěknou fotečku:-/ :)):-S:-D

:yes: S tím česnekem to zkusim,nedávám ho ,ale změna je život. :yes:
Minule tady byl Segedín z krutího masa ,horor!:-D :-//

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
recept na segedínský guláš, segedínský guláš z vepřového, segedinsky gulas, segedínský guláš top recepty, segedínský guláš recept, segedínský guláš z vepřového top recept, segedinský guláš recepty, recept segedinsky gulas, jak zahustit segedínský guláš, domácí segedínský guláš, tncz nova levné recepty ládi hrušky vepřový guláš, segedinsky guláš wikipedia, jak zahustit segedín, segedín, vepřový guláš podle ládi hrušky, recepty na segedinský guláš, segedinský, segedínský guláš ládi hrušky, tncz nova levné recepty ládi hrušky, tncz nova levné recepty ládi hrušky guláš

Suroviny:
cibule, česnek, sádlo, maso vepřové, kmín celý, smetana na vaření, paprika sušená sladká, chilli paprika čerstvá, zelí kysané, sůl, pepř mletý, bobkový list, cukr, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu