Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 404 kJ /
2 965 kcal
Bílkoviny70,58 g
Tuky214,42 g
Vláknina47,34 g
Cholesterol 672 mg
Sodík 7,66 g
Sůl18,76 g
Sacharidy166,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme zelí. Krok 2: Do hrnce na rozehřáté sádlo dáme cibuli, zasypeme moukou a usmažíme zásmažku. Jakmile cibule s moukou začne zlátnout, odstavíme z ohně a necháme chvíli zchladnout. Poté zalijeme 100ml studené vody, promícháme a do vzniklé zásmažkové "kaše" přidáme zelí i s nálevem. Znova promícháme a přikryté pokličkou dusíme na slabém plameni 20 minut. Během dušení občas promícháme a podléváme vodou. Krok 3: Než budeme mít zelí měkké, dáme do vařící, osolené vody vařit oloupané, na polovinu překrojené brambory. Na osobu počítáme 2 a půl kusu střední velikosti. Po 20-ti minutách ostrým nožem, nebo vidličkou vyzkoušíme, jsou-li brambory měkké. Jestli ano, vodu scedíme. Krok 4: Mezitím si přichystáme prejt. Do kastrolu na rozehřáté sádlo dáme škvarky. Až začnou malinko pouštět tuk, přidáme cibuli, promícháme a cca 3 minuty smažíme. Krok 5: Dále přidáme nakrájený prejt, podlijeme 2 lžícemi vody a za občasného míchání ode dna necháme slabým varem prejt rozpustit. Pak přidáme všechno koření, znova promícháme a ještě 5 minut podusíme. Podle chuti přisolíme (prejt je mírně nasládlé chuti) a podáváme společně se zelím a bramborem.

TIP: Jak připravit a upéct prejt

Zveřejněno 10. 2. 2014

Poznámka autorky Anna Kocikova

Stejně se dá připravit i jelítkový prejt.

Pokud spěcháme, můžeme vynechat škvarky a cibuli. Je to velice rychlé a chutné jídlo, které zvládne každý začátečník :-)

Když je více času, tak takto podušený prejt dávám ještě na 15-20minut zapéct v sádlem vymazaném pekáčku do předehřáté trouby. Zapečený prejt pak má hezky křupavou kůrčičku.

Pokud se nám nechce dělat zelí, stačí nějaký dobrý, zeleninový salát. Můžeme také podávat s kyselým okurkem a chlebem.

Já k prejtu dělávám zavařené cuketové zelíhttp://www.toprecepty.cz/recept/36298-cuketove-zel...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BpMY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prejt na škvarkách,se zelím a bramborem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BpMY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (16)

clupmi: To je pravda. Viděla jsem v Albertu Kachní krev, jenže po přečtení složení jsem ji vrátila zpátky. Teď se to vyplatí koupit jen u ověřeného řezníka, vidíš, to je dobrý nápad, poptám se tu u našeho. Pokud se mu to povede sehnat, pošle SMS-ku, že to má. Je na něj spolehnutí, co se týče kvality.

clupmi:Miri a věříš,že se mi po některých polotovarech i stýská;-):-8Ty dnešní"srajdy"se s tím vůbec nedají srovnat:-S
Do té husí tučnice jsme kolikrát ťukli pár vajíček a jaký byl oběd,nebo večeře:-p

spagetka: A jak krásně změní barvu! Ono asi není problém ho udělat doma úplně celý, ale kde vzít vepřovou krev? Kdysi se prodávala v půl kilových konzervách husí a kachní tučnice...

spagetka:Ladi,díky za koment,hodnocení i prudce jedlou fotku:-KAni nevíš,jakou jsi mi na tohle udělala chuť;-)U nás prejt nebyl od února:-S
Příjde mi,že ty mužské snad máme naklonované:-D:-DU nás tyto náááhody bývají velice često;-)

Můj nejdražší při hledání zmrzky večer "náááhodou" vyndal prejt a "náááhodou" ho tam zapomněl vrátit, cháááááááááááááááááááááá :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Protože to dělám téměř stejně (přidávám stroužek česneku, někdy nedávám majoránku, ale oregano), zaujal mě ten muškát, ten nedávám. Takže přidám. A přidám ti bodík hned, fotečku taky ;-);-):-D:-D:yes::yes::yes:

Všem děkuji:-KJsem ráda,že se Vám tento obyčejný recept líbí:-*Je to taková klasika a s těmi škvarky a muškátem je to vážně chutné:-p

Andulko . Pěkně vymazlený. +bodík 10

Prejt mám v mrazáku u nás také s klasickým zelím, ale to je náš problém, nevím proč sem lezu tak pozdě:-K pěkně připravené papaní:yes::yes:+

:yes::-p:-K

To by nám doma opravdu moc chutnalo:-p:-p+:yes:zelí ale klasické:-D

Po takové dobrotě by se u nás jen zaprášilo, Aničko, máš to krásné a určitě strašně moc dobré:yes:

Aničko, prejt mám doma, takže čeká, máš to krásně připravené, pěkné;-):-K:yes:

... krásně čisté jídlo;-);-);-)

1974andrea:mám mít dvě,nebo tři:-*:-D:-D

Děvčata,díky:-K

Tě bůh:-O, to se zas ty kožní řasy pomějou :-D:yes:

WOU:-O:-Oparadní jídlo:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
prejt se zelím, příprava prejtu, husí a kachní krev v konzervě, prejt, vepřový prejt, prejt se zelim a brambory, pečený prejt se zelím, zeli k prejtu, husí prejt, pečený prejt se zelím recept, prejt recept, pečený jelitový prejt recept, zapečený prejt se zelím, bramborák se škvarky a zelím., jelitovy prejt se zelím, pečený prejt s bramborem, zelí a prejt, vepřový prejt se zelím, recepty z prejtu, zapečený prejt

Suroviny:
jelitový prejt, sádlo vepřové, škvarky, cibule, ořech muškátový, majoránka sušená, sůl, pepř mletý, zelí sterilované, voda, sádlo, cibule, mouka hladká, sůl, brambory

Přidat fotografie receptu