Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybízová marmeláda a šťáva z pěny

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

JanaB1

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rybíz opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a pomeleme na mlýnku na ovoce. Krok 2: Vylisovanou šťávu nalijeme do kastrolu a promícháme s Želírfixem. Vaříme od bodu varu 1 minutu a potom přisypáváme po částech cukr tak, abychom nepřerušili var. Vaříme na mírném plameni dalších 5 minut. Pokud budeme vařit prudce, tak se nám vytvoří hodně pěny. Při vaření a míchání neseškrabujeme usazenou pěnu na stěnách kastrolu. Krok 3: Ukončíme var a necháme 2 - 3 minuty stát. Na povrchu uvařené marmelády se usadí pěna, kterou opatrně sebereme. Krok 4: Marmeládu naplníme do skleniček a sterilujeme 10 - 15 minut při 90°C. Krok 5: Sebraná pěna se dá použít na přípravu šťávy. Krok 6: Pěnu odhadem odměříme, vlijeme zpět do kastrolu a na 1 díl pěny přidáme 4 díly vody. Krok 7: Rozmícháme a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Krok 8: Vypnuté necháme chvíli stát a potom přecedíme přes velmi husté sítko. Krok 9: Nalijeme do malé PET láhve a uložíme do chladničky. Krok 10: Před použitím ředíme šťávu s vychlazenou vodou podle chuti asi 1:10.

Zveřejněno 10. 2. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda a šťáva z pěny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GxkJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rybízová marmeláda a šťáva z pěny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GxkJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

kuklová marie 21. 7. 2015 16:24
přesně tak to dělám bez chemie a marmeláda super a skleničky otočím dnem vzhůru, druhý den je marmoška tuhá

Libor: Robím ríbezľový lekvár podľa tohto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-marm... už desaťročia a bez akýchkoľvek problémov. Vydrží v pohode, kým ho neskonzumujete.;-)

Je pravda že do rybízu, je zbytečné přidávat želírující prostředky. Zkoušel jsem dnes recept 1kg rybízové štávy 60 dlg cukru. Pro ty co nemají odšťavñovač. Rybíz mírně podlít vodou a chvilinku povařit. Pak propasírovat přes jemné sítko. Rybízovou šťávu mírně povařit 10 minut potom přidat cukr, a 10 minut povařit. Provést želírující zkoušku. Pozor ztuhnutí marmelády proběhne až druhý den. Tento recept jsem převzal z webu a měl jsem z toho trochu strach, ale povedlo se a bez chemie.

Do ríbezlí dávať želfix je zbytočné, ríbezle obsahujú vysoké percento pektínu, nádherne zahustnú aj bez neho.
Lekváre nikdy nesterilizujem, otočím hore dnom a je to. ;-) ;-)

:-p:-p:-p:yes:

Tématické fráze:
rybízová šťáva bez vaření, rybízová šťáva vařená, pena na marmeládě, džem z rybízové šťávy, pěna z marmelády, pěna v marmeládě, rybízová šťáva bez cukru, jak propasírovat rybíz, rybízová šťáva, rybízová marmeláda, rybízový džem ze šťávy, vařená rybízová šťáva, rybízová šťáva bez chemie, marmeláda ze šťávy z červeného rybízu, rybízová marmeláda bez cukru, rybízová pěna, rybízové štávy, šťáva z rybízu, rybízová marmeláda bez vaření, rybizová štava lisovaná

Suroviny:
rybíz červený, cukr krystal, gelfix

Přidat fotografie receptu