Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sachrův dort podle Filipa

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

FilipVanek

Náročný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 85 min

85 min (85 min příprava)

Suroviny

Porce: asi 10 kusů, podle velikosti řezů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 638 kJ /
6 367 kcal
Bílkoviny88,03 g
Tuky328,61 g
Vláknina34,40 g
Cholesterol 2,04 g
Sodík 1,30 g
Sůl2,51 g
Sacharidy747,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo a čokoládu (ta by měla mít pokojovou teplotu) dáme do misky a při středním stupni a necháme rozpustit v mikrovlnce. Krok 2: Zhruba po 20 vteřinách mikrovlnku vždy vypneme a čokoládu promíchejme, aby se nespálila. Jakmile se máslo s čokoládou spojí v tekutou hmotu, je hotovo. Směs pak dáme vychladit do lednice. Krok 3: Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Z osmi bílků a poloviny cukru vyšleháme tuhý sníh. Šest žloutků a druhou polovinu cukru vyšleháme v lehkou pěnu. Krok 4: V jiné misce promícháme strouhanku, mouku a kakao. Rozpuštěnou a na pokojovou teplotu zchlazenou čokoládu s máslem vmícháme do pěny ze žloutků. Krok 5: Pak střídavě vmícháváme sníh z bílků a směs ze strouhanky, mouky a kakaa do nové, čisté misky. Krok 6: Když máme těsto pěkně umíchané, můžeme ho dát do předehřáté trouby na 180°C na 60 minut (1 hodina). Krok 7: Po upečení necháme korpus úplně vychladnout. Pokud bysme jej krájeli horký, čokoláda v těstě způsobí, že se bude lepit a nebude hezký. Dlouhým nožem korpus seřízneme, odstraníme pečicí papír ze dna a dort opatrně vyřízneme z formy. Získáme tak krásně rovný a pravidelný tvar. Krok 8: Dortový korpus 3x až 4x podélně prořízneme a pláty těsta odkládáme před sebe, aniž bysme s nimi jakkoli točili. Použijeme na to pokud možno dlouhý nůž, aby byly pravidelné. Až je budeme skládat zpátky, hezky na sebe zase sednou. Krok 9: Meruňkovou marmeládu v mikrovlnce na střední stupeň ohřejeme a promažeme jí jednotlivé vrstvy dortu: na první díl korpusu přijde marmeláda, a ten pak přikryjeme dalším odkrojeným plátem, pak zase marmeláda, druhý plát a tak dále. Tím, že je marmeláda horká, krásně prosákne celým korpusem, který bude skvěle držet pohromadě. Ze stejného důvodu je potřeba korpus prořezávat tolikrát, jinak by celý marmeládou neprovlhl a byl by suchý. Krok 10: Dort pomažeme teplou marmeládou i z vrchu a na bocích. Bublinky na povrchu se tak krásně zahladí. Krok 11: Hotový dort necháme do druhého dne odležet, aby marmeláda měla dost času provlhnout všude. Krok 12: Následující den dort potáhneme čokoládovou polevou. Ta v Savoyi se dělá komplikovaně, pro naše potřeby postačí, když koupíme polevu hotovou, nebo v parní lázni rozpustíme 200 g hořké čokolády a přimícháme do ní asi 30 g másla. Krok 13: Hotovou polevu nalijte na vršek dortu a rozetřete ji tak, aby pokrývala celý dort i ze stran. Polevu nechte chvíli zatuhnout.

A asi po 2 hodinách můžeme dort podávat s kupou domácí šlehačky.

Dobrou chuť

Zveřejněno 13. 2. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sachrův dort podle Filipa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RnmE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sachrův dort podle Filipa

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/RnmE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Recept je podle cukrářky z hotelu Savoy, kdysi jsem si ho opsala z netu.
Je vynikající. :)

spagetka:Nezlob se ty na mně,ale tady se řeší jak fotky,tak i recepty,je mně z některých příspěvků docela nanic,když jsem dá recept někdo nový,tak je hned pod palbou a to se mně nelíbí:-//

Dort upečený podle tohoto receptu je perfektní a moc dobrý.:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Majka8: promiň, tu se řeší fotky, ne recepty, protože recepty se předávají z pokolení na pokolení a nelze určit, kdo co od koho opsal. Fotka určit lze. Pochop, že vaříš brambory? Ano vaříš. Podle koho teda opisuješ a vaříš je? Ale fotka je něco jiného, je to identita, prostě důkaz, žes jídlo udělala.

magdalenka:Chápu tě,pokuď je to tvůj recept,ale občas tu jsou okopírovaný jídla s časopisů,teda dost často,já bych to vůbec nepoznala,kdyby se tu nenašlo spousta lidí,kteří hned dávají odkaz.Někdy mám dojem,že když tu je hezky prezentovaný jídlo,tak hned každý hledá kde to vzal,tak jsem to myslela,já to neřeším a jsem ráda za každý dobrý nápad na vaření,pečení,asi tak jsem to myslela.Rozhodně jsem se tě nechtěla nějak dotknout;-)

Nehodnotím, neboduji, jen podotýkám, že název by měl být a la Sachr.
A ještě okpopírovaný.

magdalenka: než jsem to sesmolila, předběhlas mě:-D:-D, ale náš názor je jasný :yes::yes::yes::yes:

Majka8: Pochop jednu věc - existuje termín: autorský zákon. Pokud čteš knížky, tak i v knihách bývá v tiráži text ve smyslu, že nelze bez souhlasu autora kopírovat a přebírat text, či fotografie.
Toto je to samé, nelze použít bez souhlasu autora cizí fotografie a všimni si, že to máš i u vkládání fotek při receptech a i dole na konci stránky je text: "Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno."

Majka8: nemusíš odpovedať...len si predstav, že niečo uvaríš, upečieš, niekde pridáš ak svoje dielo, svoj výtvor...a to celé ti niekto okopíruje a podpíše sa pod to ako autor. Vidíš tam svoj tanier, svoje prostredie, svoju prácu a niekto ti to ukradne. Nepadlo by ti to zle? Takéto veci naozaj schvaľuješ?

casino:Musím s tebou souhlasit. Mně také vídeňský Sachr nenedchnul.
Poleva výborná o tom nemluvím. Šlehačky málo, trošku suché.Cena velmi ,ale velmi vysoká.Platí se asi za atosféru kavárny hotelu. Ale všechno se má zkusit....:-)
Myslím,že pověst je lepší,jako výrobek. Skrátka reklama, v tom uměj chodit !
Pečené koleno ve Vídni je,ale fakt dobré. Nemá sice reklamu,ale dá se jíst!:-D

Mně se recept moc zamlouvá a docela žasnu,jak tu hned pár lidí pozná že je recept ukradený,mně by to nenapadlo hledat jinde,jsem ráda za každou pochoutku co sem kdo dá a že se mažou fotky,tak to mně taky štve:-//sice tu je hned odkaz,ale já i kdybych věděla,tak to bych určitě neřešila....tak,teď to schytám,jsem zvyklá.Odpovídat nebudu,protože to je můj názor.

A co takhle uvést zdroj, he?:-//
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/mou...
Teď už chápu těch 10 kousků! To je jediná věc, kterou „autor“ na okopírovaném rcp změnil, či spíše zpotvořil :-((
A podle všeho Filip nemá filipa, jak píšu níže, ale pouze drzé čelo... :-((:-//:no:

10 ks? Hmmm zajímavé… Šikula! Ááá nééébóóó dort ještě nekrájel:-//
Myslím, že tento receptík patří k těm lepším Sacherům co tu jsou…, tedy až na tu odfláknutou polevu! Ale Filip má filipa, tak je z obliga:yes:
Já mám pro Sachera letitou slabost…
Bože, co ten už mě stál peněz! Několikrát jsem si ho dovezl při cestě z jihu, párkrát jsem si ho nechal dovést a dvakrát jsem si pro něj naschvál zajel do Vídně.
Ne, že by to bolo boh vie čo... Taková hutná buchta s marmeládou... a bez šlehačky s bídou poživatelná. SAMOZŘEJMĚ PŘEHÁNÍM:-)):-)):-))
Ale ta čokoládová (kakaová?) poleva , to je maso. Ani tvrdá, ani měkká. Není úplně hladká, ale jen nepatrně zrnitá - zkoušel jsem kde co... Pokusničil jsem přidávat různé frakce cukru do polevy, laboroval s máslem, se škrobem..., ale marnost nad marnost. Takovou, jakou má originál vyrobit nedokážu.
Přečetl jsem na co jsem narazil... Viděl fůru videí... Dokonce i do výroby jsem nakoukl... Kdesi jsem narazil na roční spotřeby surovin, ale z tun a metráků recepturu nevypočítáš, když dávají čokoládu a kakao jak do korpusu, tak do polevy. Zkrátka, své tajemství si hlídají dokonale:yes::-))

Fotku jsem vymazala, je převzata z webu, který přidala maris. A jak napsala Veronika, skutečně je lepší ofotit i postup, protože je to lépe zřetelné z fotek než z popisu ane každý je tak zkušený.
Sacher jinak miluju taky ;-):-p

Recept s fotkou nekoresponduje,tam je dort prořízlý jenom jednou a vypadá jako z umělé hmoty.Rcp. nicméně s tím ohříváním čokolády v mikrovlnce, hmm . Myslím,že by to šlo,ale celý postup je velmi zkráceně napsán,takže začátečník si asi dort upeče jenom těžko! Chce to překopat.:-(
Já mám Sacher velmi ráda a jistě jsou tady i další fanynky Sachru ,takže jistě někdo brzo upeče.:-D:-*

Filipe, foto je tvé vlastní? Viz poznámka u vkládání receptu.

Filipe, máš krásně napsaný postup, ale fotkou porušuješ autorské právo. Sem se mohou přidávat jen vlastní fotky a ne zkopírované z jiných webů. Prosím, odstraň ji.;-):-) Myslím, že opravdu není Tvoje;-). Díky !
http://retetedulci.ro/retete/torturi/tort-sacher.h...

Tématické fráze:
sachr dort s kefírem, sachruv dort z cukety, sachr dort cena, sachr dort vaněk, sachr dort z kefíru, cena sachr dortu, sachr dort z cukety, kefírový sachr, recept na sacher dort podle hotelu savoy, sachr z kefíru, top recepty sachruv dorty, sachruv dort se strouhanými jablky, dort sachr cena, filip horký čokoláda, sachr dort recept originál, dort vánek, cuketový sachrův dort, cuketový sacher, sachrův dort cena, sachrův dort originál recept karoliny

Suroviny:
čokoláda hořká, bílek, žloutek, cukr krupice, strouhanka, mouka hladká, kakao hořké, máslo, sůl, poleva čokoládová, marmeláda meruňková, šlehačka

Přidat fotografie receptu