Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravé chilli con carne

Ostré chilli con carne je výborný a velmi sytý pokrm. Jeho příprava zabere poměrně dost času, ale pokud si pomůžeme použitím hotových, konzervovaných fazolí, máme na stole do půlhodiny hotový oběd. Chilli con carne podáváme s nachos nebo s čerstvým chlebem.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dolejs dolejs

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 375 kJ /
1 046 kcal
Bílkoviny58,63 g
Tuky36,70 g
Vláknina25,20 g
Cholesterol 166 mg
Sodík 389 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy108,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci rozehřejeme olej a pozvolna mleté maso orestujeme. Krok 2: Oloupeme cibuli a spolu s chilli papričkou a koriandrem nasekáme najemno. Krok 3: K masu přidáme nasekanou cibuli, česnek a chilli dle chuti. Osolíme a opepříme. Přidáme mletou papriku, rajčatový protlak a promícháme. Krok 4: Zalijeme vodou tak, aby byly suroviny ponořené a na nízkém plameni necháme pomalu vařit asi 10 minut. Krok 5: Přidáme římský kmín, fazole, koriandr, kukuřici a vaříme dalších 10 minut. Krok 6: Podáváme se zakysanou smetanou a nachos.

TIP: Další použití mletého masa

Zveřejněno 14. 2. 2014

Poznámka autora dolejs

Energetická hodnota v jedné porci cca 2500 kJ.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravé chilli con carne

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kKn6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravé chilli con carne

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kKn6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Moc pěkné foto, láká k ochutnání. Dělávám téměř stejně, jenom mě nenapadlo podávat se zakysanou smetanou :-)

Za mě pecka recept, přidal jsem trochu cukru a podlil vývarem :yes:

Podle Wikipedie (a nejen podle ní) je nachos populární mexické jídlo. V nejjednodušší formě se jedná o kukuřičnou tortillu pokrytou rozpuštěným sýrem. V tomto receptu jsou nachos zřejmě chápány ještě jednodušeji, jen jako kukuřičné placky.

Pravé-levé:) vařím úplně stejně a se stejných ingrediencí,jen dávám místo protlaku pasátu a drcený rajčata a celé to provářím cca 40 minut a víc ... chutě se tak dokonale spojí

:-)<3:yes::yes::-K

Pravé? :-) Každý má svůj recept... I já! A ten je zaručeně pravý!

Betka Sánchez 22. 2. 2014 10:54
Este dodatok:
V spanielcine slovo chili je s jedným "l", inác (s dvomi) by sa cítalo chiji.
To je skôr spôsob písania americký (USA).

Betka Sánchez 22. 2. 2014 10:51
Tak, ako píse "spagetka", sa recept podobá na ten bezný v Mexiku. Ziadna smotana, ale cokoláda!
Tento je jeden z mnohých, rozhodne nie mexický a uz vôbec nie "pravý".

Dobrý den, cibuli přidejte ve třetím kroku a fazole použijte konzervované, Omlouvám se, že to v receptu nebylo upřesněno. Určitě se rád podívám i na vámi sdílené recepty, vypdají zajímavě! Díky za tipy. Roman

casino: Pravděpodobně máte pravdu pokud jde o zdroj. Tady nabízím ještě jedno pojednání od Maňany právě o chili con carne. http://grilovani-barbecue.com/viewtopic.php?f=88&t...
Co se receptu týče žádný není pravý, nebo vlastně pravé jsou všechny. V Americe se pořádají soutěže ve vaření chili v kategorii s fazolemi a bez fazolí. Kdyby byl jeden recept jediný správný, podobná soutěž by nemohla existovat.
Pokud jde o fazole v tomto receptu hlasuju pro konzervu, suché se za deset minut nemohou uvařit ani zázrakem.

hosta:
Jj, to je asi zdroj toho vašeho moudra http://www.manana.cz/vareni/recept_odkaz.php?&rece... :-8 a dokonce tam má i zajímavý rcp na chilli con carne - ale přesto že žil v oněch končinách, asi to nebude to "Pravé chilli con carne":-))
Leč, líbí se mi ten jeho způsob opakovaného připékání masa...:yes:

casino: za a) je správně:-D, protože vím, co chci hledat - o mananovi slyším poprvé, ale protože za a) je správně tak tady pro vás
http://www.manana.cz/(ranec kuchyní, ranec slov)

hosta:
No, pěkně jste to napsala. Buď jste chytrá jak rádio, nebo je to zkopírované - cosi podobného už jsem někde četl a wiki to nebyla:-)) Podobný styl psaní má kolega z LABUŽNÍKA co si říká Manana...

1974andrea:viděla jsem, moc krásné stránky, o jeho umění nepochybuji ani v nejmenším:-)) - a navíc, takovéto krásné chilli con carne bych jistě nedělala jen jednu porci:-))
A jedna zajímavost - pokud je to věrohodné:-))
Chile con Carne je vlastně jídlo Tex-Mex kuchyně a s Mexikem má společný jen původ, v Mexiku mimo sever země se s ním skoro nesetkáte. Již před Kolumbem Indiáni Střední Ameriky si připravovali svoje sváteční jídlo chilmulli (to je v nahuatštině a znamená to paprikovou omáčku), které pak postupně metamorfovalo do dnešního texaského Chile con Carne (i ti Texasani většinou používají nahuacký výraz pro papriku - chile, termín chili se používá pro hotový pokrm, výraz chilli používají spíše Angličané).

No jo, to bych si dal:-!:-!:-)):-D:no::no:Ale koření dám od oka. Nemám analytické váhy. Jazyk si to přebere:-!:yes::yes::yes::-)):-D:yes::yes:

A už jste se taky podívali, kdo ty recepty připravuje? Já ano a myslím, že asi ví, o čem píše;-):-D
http://varime.cz/sefkuchar

hosta:
No, já bych zase prohodil body 10. a 12.:-))

Proč ne za 30 minut?
Protože, tak jak jsou napsány suroviny (50 g kukuřice, 50 g červených fazolí) tak sušené fazole za 10´ neuvaříš! Předpkládám, že použil "plechové" fazole... Já bych je tam dal, vy taky a 99% dalších taky..., ale, často se tu zdůrazňuje že TOP jsou stránky i pro začínající kuchyňky, tak proč jim, blbě psanými recepty, znepříjemňovat život v kuchyňce, že? :-))

Kdy přidávat cibuli?

casino: proč ne - z 18 dkg masa? jen nevím, jak bych navážila 2 g chilli a koriandru, na to váhy nemám, takže přiměřeně..:yes::-))

Doba přípravy: 30 minut???
Hmmmmmm...

Já mám na toto velmi oblíbené jídlo naší rodiny recept, kam nedávám smetanu, naopak ale přidávám kostku čokolády a ještě i majoránku.
Jinak taky tato varianta nevypadá zle :-p:yes:

Tématické fráze:
chilli con carne, pravé mexické chilli con carne, americké chilli, chilli con carne original, chilli con carne recept original, chili con carne, chile con carne, chilli con carne top recepty, chille con carne, chlli con carne, pravé americké chilli, chilli con carne recept, pravé mexické chili corn carne, original chilli con carne, polévka chilli con carne, babicovy dobroty chilli con carne, chili con carne original recept, fazole chilli con carne, chilli con carne s veprovym masem, chilly con carne original

Suroviny:
maso hovězí mleté, cibule, česnek, protlak rajčatový, kukuřice, fazole červené, nachos, smetana zakysaná, olej slunečnicový, chilli, koriandr, paprika sušená sladká, římský kmín mletý, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu