Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvánky z Polné

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 267 kJ /
4 127 kcal
Bílkoviny75,46 g
Tuky146,40 g
Vláknina23,60 g
Cholesterol 820 mg
Sodík 283 mg
Sůl0,67 g
Sacharidy615,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z kvasnic, vlažného mléka a trochy cukru zadělejte kvásek. Nechte vzejít na teplém místě. V hmoždíři roztlučte semínka fenyklu. Obě mouky promíchejte a vsypte ke kvásku. Přidejte cukr krupici, žloutky, podrcený fenykl, špetku soli a rozpuštěné máslo. Důkladně vypracujte těsto a nechte na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem. Krok 2: Zatím připravte náplň z mrkve. Očistěte mrkev a nastrouhejte ji najemno. Promíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Mrkev s cukrem poduste na 50 g másla. Přibližně po deseti minutách sundejte z plotny a dejte zchladnout. Pokud je v mrkvi přebytečná tekutina, opatrně ji vymačkejte a slijte. Krok 3: Vykynuté těsto vyválejte, naplňte mrkví a tvarujte bochánky a důkladně zabalte. Mrkvance pokládejte na vymaštěný plech dost daleko od sebe, aby se nespekly. Před pečením je potřete rozpuštěným sádlem. Krok 4: Nechte ještě čtvrt hodiny dokynout na plechu, pak vložte do trouby vyhřáté na 180°C a zhruba 20 minut pečte, dokud nezezlátnou. Já mám troubu horkovzdušnou, peču na 160°C. Krok 5: Ještě teplé mrkvánky potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.

Zveřejněno 22. 2. 2014

Poznámka autorky hosta

Jednou z příležitostí, při kterých se v Polné vždy pekly mrkvance (či také mrkvánky), bývala pouť o druhé zářijové neděli. Pouť byla tradičně zasvěcena patronu města sv. Liguriáši a v době jejího trvání byla průčelí domů vyzdobena svazky mrkve.

Zkusila jsem podle regionální kuchařky, přestože není září.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvánky z Polné

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5gq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mrkvánky z Polné

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/x5gq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

:-)<3:yes: velmi zajímavé, líbí se mi, určitě vyzkouším :-K

Míla:pečou se nejen v Polabí, nejen na podzim - směs strouhané povařené řepy s mákem lze bez problémů skladovat v mrazáku:-))

Řepánky se pečou v polabí na podzim když se sklízí cukrová řepa
pečou se buchty nadívané řepou smíchanou s mákem a jsou výborné
vláčné jako mrkvance ;-)

hankadc: určitě nutný není, fenykl dobře ladí s mrkví, dávat nemusíte, mrkvové buchtičky jsou dobré i tak:-))

Je nutný ten fenykl :-S ?

Jitko, krásná klasika:-p+:yes:jedla jsem jako holka. Sama jsem nikdy nepekla, třeba se k tomu dopracuju:-D

moc hezký, určitě vyzkouším;-):-p:yes:

Som rada, že pridávaš takéto originálne a neokukané recepty. :yes: Ukladám si, určite prídu mrkvánky na rad - pre mňa sú plne neznáme.

Moc se mi líbí :yes::yes: přestože není září :-) Stejně není nad generacemi ozkoušenou klasiku ;-)

Děláme je každou chvilku během roku a jsou u nás nejoblíbenější buchty. Nemaj konkurenci. Dávám bod.

Děkuji vám všem za přízeň a slova chvály:-8 - byly fakt moc dobré, nesmí se šetřit sádlem:-))

Krásné, to bych ráda ochutnala:yes::yes:+

hosta: Jituš, přesně tento recept mám od naší bývalé zákaznice v Polné a když jsme tam byli pracovně v době pouti darovala nám krabičku plnou těchto mrkvánek. Neuměla jsem si to představit chuťově a hodně nás to překvapilo, byly moc dobré. Už jsem je i sama dělala, máš 6.:yes:

zizala: Ja tedy vidim poprve a obdivuji, hosta je ma perfektni, jako ostatne vse ostatni, co pridala na tyto stranky.

Jitkas: Tohle je taky staročeský moučník, obdoba řepánků, pekly se v chudších krajích (Vysočina), kde se nedařilo cukrovce.

Já ostuda je znám v teoretické podobě hodně dlouho, ale ještě jsem nepekla :-8:-8 Budu muset napravit ;-)

Opravdu vystavni, rekla bych hodne originalni!

Existuji staroceske mrkvanky, neco jako kynute vdolky s pridanim strouhane mrkve do testa. Ovsem toto je neco uplne jineho.

Krása :-p:yes:

Jituško o chuti vůbec nepochybuji:-p:yes:a foto,tak to máš přímo výstavní:-K


spagetka:Ladi,možná Ti název připomíná"Řepánky",zní to hodně podobně:-)

spagetka: preinštaluj IE :-D;-)

Zas mám IE, kde mi nejdou šmajlíci, ach jo, ale každopádně ukládám a zkusím. Mně ten název něco evokuje, jen nevím ještě co. Já na to přijdu, každopádně udělám

Tématické fráze:
mrkvánky, recept na mrkvánky, mrkvánky recept, staroceske mrkvance, celozrnné mrkvánky, cukroví mrkvánky, mrkváčky, mrkvánky s tvarohem, mrkvance z polné, těsto na mrkvánky, staročeské mrkvánky, mrkvánky ze špaldové mouky, výborné mrkvánky, mrkvova pout polna, mrkvánky cukroví, recept mrkvance, řepánky, mrkvove buchty z polné, repanky ze sadla, mrkvánky a řepánky, mrkvánky ze sádla v troubě

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, mléko, máslo, cukr krupice, žloutek, kvasnice, fenykl, sůl, sádlo, mrkev, cukr, máslo, cukr vanilkový, máslo, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu