Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborák POHODA

Dozlatova usmažené bramboráky najdeme ve stánku s jídlem na každé pouti. Bramborák, zvaný pohoda, v ústech krásně křupne a vy ucítíte chuť majoránky, česneku a brambor. Připravit je zvládnete během půlhodiny.

Hodnocení receptu je 5,0 (34×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 15 min

35 min (20 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Stroužky česneku oloupeme a otřeme. Krok 2: Nastrouhané brambory smícháme s česnekem a majoránkou. Krok 3: V pánvi rozpálíme olej a naběračkou tvarujeme menší bramboráčky, které smažíme dozlatova. Krok 4: Po usmažení klademe bramboráky na papírovou utěrku, která nasaje přebytečný tuk. Osolíme je až při podávání.

TIP: Jak připravit nejlepší bramboráky?

Zveřejněno 24. 2. 2014

Poznámka autorky cathleen

Kdo chce, může je ještě na pánvi posypat trochou strouhaného sýra (my ale nesýrujeme). Zkoušela jsem brambory nastrouhat i nahrubo, připadají mi trochu křupavější.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborák POHODA

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL1r

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborák POHODA

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL1r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (39)

cathleen: :-*:-K

Anna Kocikova: děkuji <3 i za fotografii :-K

Hledala jsem recept ke kterému bych přidala fotku bramboráků,které dělávala babička a nám doma chutnají dodnes:-QDo těsta dávám navíc trošku drceného kmínu a smažím na sádle.Jen nedělám placky(po našemu stryky)přes celou pánev jako babička:-8Máme raději menší tvary;-)

Recept vypadá dobře.;-)Já dělám bramborák Pohoda trochu jinak...jen nastrouhám brambory najemno, přidám sůl, pepř a rozmíchám.Opeču na oleji na pánvi z jedné strany a když otočím, vidličkou vmělním jedno vajíčko..Na talíři bramborák pokladu plátky rajčat, okurky, papriky...mňamka :-).a hlavně taková rychlovka..:-8

Cat :-K je to spíš takové rösti po česku, ale já jinak bramboráky nedělám. Dávám 1/3 nastrouhaných najemno a 2/3 nahrubo, to se mi osvědčilo nejvíc, křupavých krajů je tam dost, mňam, solím klidně rovnou brambory, pokud se smaží hned tak se s nimi nic neděje. Když dáš na půlku dobré kysané zelí, syrové, překlopíš, tak je to nebe v ústech. Hermelín funguje taky dobře....Tyhle bramboráčky maličké z lívanečníku takhle plněné, taková dvojhubka, u nás mizí rychlostí blesku.
( Já jsem v tomhle asi divná, nechápu moc bramboráky ve kterých je vejce, mouka, ještě třeba mléko...prostě kaše....Stejně to mám s lečem rozvařeným na kaši....)
:-K

Eja57: děkuji, i za fotku :-K
Nezlobíš. Musím umět svoje chutě ovládat, ne? :-D Ale díky za připomenutí, asi nám je zítra také usmažím. Jsou opravdu výborné :yes:

Zobrazit 2 starší odpovědi

pipre: díky, Jani :-K nám právě víc chutnají ty nahrubo strouhané - s třapatými, křupavými okraji.

Tyto bramboráčky jsou výborné, dělávám je léta, spíš jako přílohu ke špenátu, místo hranolek nebo usmažené protkávám náplní a nechávám s náplní ještě zapéct v troubě v zapékacích miskách. Jen je nestrouhám najemno jako klasické bramboráky, spíš na polohrubo, jako např. mrkev. Strouhala jsem i nahrubo a také to drželo pohromadě, jen nesmí být úplně tenká vrstva anebo je dělám na pánvi na volí oka :-) Hned po vložení okraje zformuji, aby nebyly moc roztřepené a celá masa se za chvilku krásně speče i bez zahušťování. Ale také jsem dosud solila hned, takže dám teď na tvoji radu :-)..Dávám hned bodík:yes::yes:

Výborné a krásně křupající bramboráčky :-p Smažila jsem je na sádle. Díky za prima recept ;-):yes::yes:

Uděluji velkou pochvalu za recept:yes:. Placky držely krásně pohromadě, vůbec se netrhaly. Díky, že jsi mi rozšířila obzory. Nač tam cpát mouku a vejce, když to jde i bez nich. Chuť byla také mnohem lepší:-p. Brambory jsem strouhala 50na50 - půl narubo a půl najemno.

Tak to musím vyzkoušet takhle bramborák neznám díky:-8

Udělám, nakonec ten začátek je naprosto totožný s našimi bramboráky, takže ač je moje rodina dosti konzervativní, prostě udělám 2,3 kousky takhle a pak tam přidám zbytek, co dávám běžně, takže všichni budou spokojení ;-);-):-D:-D:-p:yes:
Souhlasím s Jitkou suchý bramborák není bramborák, bez sádla to prostě nejde :-)):-)):-)), držet pohromadě by fakt měl, ten škrob to zvládne. Já si dokonce myslím, že bez námi přidávané mouky nebo krupice bude dokonce vhodnější pro diabetiky :yes::yes:

:-D tak jste mě hned zrána pobavily....:yes:

chocolate: jj, tyhle nebyly na ubrousku - chtěla jsem fotku venku, slunko už zapadalo, tak jsem hned s prvníma hotovýma hnala ven fotit neteř.....ale jak jsem psala, tuk se dá odsát na ubrousku, tyhle bramboráky máme jen na chuť a navíc - mě osobně se zdá, že ty z brambor strouhaných nahrubo, jsou "dietnější".
Nebo - jak píšeš, bramboráky bývají mastnější a kdo si hlídá tajli nebo ho zlobí žlučník, ať si uvaří zeleninku;-)
Tím končím (i možnou budoucí) debatu k zlé, zlé mastnotě bramboráků....:-p

BUBAK: :-O tys je už stihla udělat, že je hodnotíš jako mastné? Jsi tedy šikovná........................:-D

nigina: ne, nemusí se dělat dlouho, smaží se jako ty klasické. Drží pohromadě hezky, myslím, že díky škrobu, který je v bramborech;-)

Zajímavý recept bez vajíčka;-)bramboráčky jsou vždycky na pohodu:-D:-p:-p+:yes:

Pokud je dobrá pánev, tak opravdu stačí jen pomašlovat tukem.Je fakt, Cat neuraž se, ale ty bramboráky vypadají mastně...ehm a neskutečně chutně;-).Nemastný bramborák neznám a nejím:-D.Jenže já předpokládám, že zrovna u tohoto jídla to lze předvídat a nejíme ho denně.
Tak jen doufám, že to zase někdo nepřelouská jako rýpání a kritiku.

BUBAK: málokterý bramborák není mastný a je "zdraví":-)), to už je bohužel úděl bramboráků:-D

BUBAK: Ak si pôjdeš na hodinku zabehať, tak ten tuk spáliš a placky budú zdravé :-D;-)

hodně mastný :-)není zdraví

Vyzerajú mňamkovo, cathy ;-) Niekedy ich vyskúšam takto podľa teba. Len sa čudujem, že čím to drží pokope, keď tam nedávaš ani múku ani vajcia. Asi sa to musí dlho robiť, aby sa to tak spieklo. +:yes:

Bramboráky bez vajec mám vyzkoušené,ani to nepoznáte! Dávám ještě drcený kmín a pepř a trochu strouhanky

cathleen: Ivi, to jsou bramboráčky opravdu na chuť:-p dělávám všelijaké a tyhle tvé jednoduché určitě vyzkouším;-) Je pravda, že sůl to těsto zvodnatí....máš 7.:yes:

Bramboráčky máme rádi na všechny možné způsoby. Sýr nedávám, ale přidávám 1 vejce. Příště vyzkouším bez něj. :yes: +

:-K:-))Zrovna včera jsem dělala, ale přidávala jsem pepř. Jsou moc dobré:yes::yes::yes:

Já strouhám na hrubém struhadle, vymačkám pořádně vodu a přidávám vajíčka - na 1/2 kg brambor 3 vajíčka. A u nás jsou nejoblíbenější malé bramboráčky plněné nivou.

Tez chvalim a vyzkousim, takovy odlehceny, takrka dietni.

To je zajímavý recept, taky mne láká.:yes: Zkusila jsem do bramboráku strouhat hermelín, je to taky dobrota:-))

cathleen: však jsem pochopila :-))

Jana Pá: Jani, taky jsem psala, že sýr nedáváme. Jen - v receptu jsem ho napsaný měla a kdyby si chtěl někdo bramborák takhle ochutit, ať zkusí;-)

Krásný receptík na bramborák:-p:yes:muž ho také tak dělá,mě překvapilo,že tam není mouka a přesto bramborák drží tvar netrhá se,nerozpadá se ;-) je super,u nás se smaží na lívanečníku;-):yes:+:yes:

Jsou :-p, akorát solím těsto, takže příště vyzkouším - viz recept, který je podle mého :-p:-)), jo, jen bokem sýr nepřidávám, nechám těsto tak a česnek strouhám přímo s bramborem-míchám a peču křupavé bramboráčky;-)

Tak takhle jsem bramboráky ještě nedělala ;-):yes: Vyzkouším :-)

kopretina: čerstvě usmažené můžeš osušit na ubrousku ;-) Ale tyhle my děláváme jen na mlsotu, pro každého 1-2 placky a to nám i třeba trochu mastnější neublíží.

kopretina 24. 2. 2014 10:49
Určitě jsou chutné, ale strááášně mastné

cathleen: aha, to máš pravdu. Vždy som doteraz solila cesto. Vyzerajú veľmi dobre, vyskúšam. Díky. ;-)

tejaja: ne, opravdu tak, jak je napsáno. Myslím, že sůl by z těch syrových brambor (před smažením) vyloučila, vytáhla spoustu vody a těsto by bylo řídké.
Ty z fotek jsou včera dělané.

cathleen: Nedávaš nič viac do tých placiek, len zemiaky, majoránku a cesnak, áno? Zaujali ma tie placky :yes: A solí sa prečo až po upečení, má to nejaký dôvod? :-)

Doufám, že tu recept není, hledala jsem (prošla) asi 5-7 stran různých bramboráků a nic.:-)

Tématické fráze:
bramboráky, bramborácky, bramborák bez vajec, jak udělat bramborák, jak udelat bramboraky, bramborák, tncz nova, klasický bramborák, bramboraky bez vajec, bramborák nahrubo, top recepty bramborák, recepty bramborák, recept na bramborák, pohoda.cz, bramboráky nahrubo, nemastné bramboráky, tn.cz, jak strouhat brambory na bramboráky, bramborak bez vejce, top recepty bramboráky

Suroviny:
brambory, česnek, majoránka, olej, sůl

Přidat fotografie receptu