Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

Žádná zabíjačka se dříve neobešla bez pravé černé polévky s kroupami, lidově řečené prdelačky (také prdelanky). V dnešní době se dá vepřová krev objednat u řezníka, takže si tuto polévku můžete uvařit kdykoli na ni dostanete chuť.

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 741 kJ /
1 133 kcal
Bílkoviny33,14 g
Tuky17,93 g
Vláknina20,93 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 39 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy200,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kroupy uvaříme den předem. Pokud máme vývar zchladlý, sebereme z povrchu tuk. Krok 2: Přecedíme, uvedeme k varu a stáhneme plamen, aby se již nevařil a byl stále pod bodem varu. Krok 3: Vmícháme přecezenou krev, nesmí dojít k varu, jinak se srazí. Stále mícháme, alespoň 20 minut. Krok 4: Ke konci přidáme kroupy a prohřejeme spolu s rozmačkaným česnekem a rozemnutou majoránkou. Krok 5: Poté stáhneme z ohně, opepříme a osolíme až na talíři. Pokud nebudeme jíst všechnu polévku tentýž den, je nutné ji za občasného míchání zcela vychladit a uložit do lednice. Solit by se měla opravdu až při konzumaci.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 24. 2. 2014

Poznámka autorky 1974andrea

Krev lze objednat u řezníka. Můžeme ještě na sádle osmažit cibulku a polévku s ní dochutit a dozdobit.

Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v51X

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pravá černá zabijačková polévka " Prdelačka "

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v51X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (40)

Jaromira18: Takže úplně jiné jídlo, zřejmě pečený jelítkový prejt ;-)

Ochucené kroupy s krví zapeču v pekáčku. Kroupy si dá každý podle chuti do polévky.:-K

Krev a kroupy zamíchejte dohromady, teprve potom to dávejte do polévky.

Moravak: A má to nějaký zásadní důvod?

Ahojda. Právě to jdeme vyzkoušet. ;-)

Já když jsou přidávám ještě jemně rozsekané škvarky. :yes:

Vladimír 6. 5. 2016 19:51
"prdelačku" jak uvádí na receptu 1974andrea dělám již celé roky při zabíjačce. Vloni se mi ale srazila krev na krupičku, sice drobnou, ale nicméně to nebylo ono. nevěděl jsem čím to bylo. Zřejmě asi proto, že se dostala polévka do varu, na což se pamatuji. Děkuji Andree za poznámku o tom, že se voda nesmí dostat do varu. : :-K :yes:

Asi jak kde, ale u nás i o zabíjačce se dělá přesně takto - z vývaru po vaření ovaru, do kterého se vmíchá krev, která se srazit nemá, přidávají se kroupy, vařené také pro jelita. Někdy se dělá i bílá kroupová (bez krve). A jitrnice s jelity se vaří ve vodě jiné, polévka z vyvařených střívek se - alespoň v tomto kraji - nedělá. A míchá se a míchá, aby nezkysla. Koření se pepřem, majoránkou, česnekem. :-)

U nás sa zabíjačková polievka varí tiež na zabíjačke, nie dodatočne. Volá sa rajcupa. :-) A krv do nej ide, ovšem práve že musí sa v polievke zraziť. V dobrej rajcupe sú tie zrazené kúsky krvi.;-)

Andy promiň, ale když už pravá zabijačková, tak je úplně jiná. Když je zabijačková, tak se dělá přímo u zabíjačky. A tam se se žádná krev nedává, jen se v tom ovarovém vývaru vaří všechny produkty hlavně jitrnice a jelita. A z toho je pravá zabijačková.

1974andrea: :-D:-K:yes:

Zobrazit 8 starších odpovědí

Úplná blbost. Tak se přece domácí prdelačka vůbec nedělá.!!! Toto je normální obyčejná pol. hospodská a ještě k tomu nechutná.!!!!!!!!!!!

František Pluhař 23. 1. 2016 08:41
petr:No s tím zázvorem bych to nepřeháněl, dát do toho ještě trochu strouhané citronové kůry a bude z toho vánoční cukroví......-)Ale ještě k tomu receptu, nač to přepepřit, vždyť chuť se tomu štiplavá dá dát pomocí česneku. Já dávám pouze majoránku s citem mnoho taky škodí, česnek rozetřený se solí, pepř a to je vše a jak chutná:yes:

Krve bych dal trochu víc, ale pepře „kdo co snese” mi trochu připomíná Werichovu CÍSUSALKu. Vždyť prdelačka musí mít i jinou chuť než jen pálit. Naco máme majorán, kmín a maličko zázvoru taky nic nezkazí. Petr

Milan:Milane, záleží na tom, jak chcete mít polévku hustou, můžete pidat klidně i víc;-)

Tak milí vážení, právě jedu k řezníkovi pro krev a hlavu. Už se na tu prdelačku těším a i na ovárek.
Akorát se mi zdá, že těch 200 ml na 1,5-2 l vývaru je málo.:-D;-)

umim z jelita takovou, ze ani reznik nepoznal, ze neni prava, kdo umi umi, kdo neumi :-O

Jana Pá:Že jo Jani, náhrada není to pravé;-)

Díky všem za komentíky, rozšíření obzorů ohledně názvů a přípravy a hodnocení;-):-K

Takovou polévku já miluji, ale musí být přímo ze zabijačky,žádná náhrada atd.:-D:-p

Aj rajcupa je pekné...:-))

Hrašuľka.Hrašuľka: u nás sa tejto polievke vraví rajcupa :-D

Andri,ani nevíš,jak bych si dala,mňam:-p:yes::-K
Ale jak píše Vašík-když není ovar a krev,jelítko taky stačí...a"prdelačka"z jelítka u nás bývá 1až2 krát do měsíce:-p

hosta:Tak je to myšleno, že jelítko je náhrada a já tomu tak rozumněl ale asi nesrozumitelně napsal.A pak křupavej rohlíček, nebo houstička. Nemá chybu. Tak promiňte .

Hrašuľka.Hrašuľka 25. 2. 2014 21:46
Andulakovina: "Komu hus a komu prasa, komu pečená klobása" tak sa u nás hovorí.
U nás sa táto polievočka volá ovar, ale aj obar, ale nech sa volá ako chce, je to úžasná pochúťka pre toho, kto jú má rád.
A predstavte si, že ja žijem v takej pr.... sveta, kde
vývar z ovaru lejú sviniam. Vraj, kto by to žral :-!

Tak tomuhle ja na chut asi nikdy neprijdu:-)Doma jsem tehda kazdy rok zabijeli a ja tento druh pokrmu nemohla vystat.ale takovy skvarecky:-)ty jsem jedla zas jenom ja a nechapala proc jinym nechutnaji:-)

Jéj, prdelačku mám moc ráda:yes::yes:+9

Vaclav Fronek: je to přesně obráceně. Tmavá zabíjačková polévka je vždy z krve, jelítko už je náhražka, velmi obvyklá a dobrá:-)):yes:

Pravá a čerstvá "PRDELAČKA" jako od nás a název nás baví i hospůdkách a i hogo fogo restauracích. . To sedí. Ale když není jelítko taky stačí. +bodík 7

Ahoj, u nás sa nevyhnute pridáva aj nové korenie. Inak tak isto. (A názov "prdelačka" pre túto polievku sa u nás doma ujal, manžel ho priniesol kedysi z Čiech...:-)))

Dala by som si :yes: Všimla som si, že píšeš o tom, že nesmie dôjsť k varu, že sa krv zrazí. U nás sa robí práve tak, že tá krv sa zraziť má. Takže v polievke máš kúsky zrazenej krvi, ako halušky. Nesmierne dobré:-) Ibaže tú krv u nás nezoženiem, aj na dedinách sa už zabíja málo, nemala som tú polievku v ústach snáď 20 rokov. :-D:yes:;-)

Andreo, tak jsem se zasnila hned po ránu :-*:-p:-p:yes:

Rozchechtala jsem se z názvu - "pravá" - a stejně uvedeš, co máš na jazyku - prdelačka :-D:-D:yes::yes:. Ale jinak, jo, takhle se to od nepaměti dělá i u nás, nedávno jsme ji měli, díky kamarádovi ze zabíjačky a je to nebe v hu...písk.... v pusince :-*:-*:-p:-p:yes::yes::yes:. Vidíš a to jsem myslela, že tu ta polévka je;-)
Bacha pro ostatní, nemíním rozviřovat diskuzi o názvu, recept je osvědčený desítkami generací a jak se kde jmenuje, je čistě věc té určité komunity.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
zabijačková polévka, zabíjačková polévka z jelita, zabijačková polévka z jelit, zabijačková polévka recept, prdelacka, zabíjačková polévka z prejtu, zabijačková polévka z krve, černá polévka, recepty zabijačková polévka, polévka zabijačková, zabíječková polévka, domaci prdelačka, domácí zabíjačková polévka, recept na zabíjačkovou polévku, černá polévka z jelita, zabíjačková polévka z jelítka, zabíjačková polévka tmavá, polévka z tlačenky, recept zabijačková polévka, tmavá zabíjačková polévka

Suroviny:
vývar masový, krev vepřová, kroupy, česnek, majoránka sušená, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu