Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny

Porce: cca 3 porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie442 kJ /
106 kcal
Bílkoviny8,68 g
Tuky7,56 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 99 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy0,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapustu nakrájíme na kostičky a dáme vařit do mírně osolené vody. Přidáme masox a nastrouhaný krajíc chleba a vaříme asi 30 minut. Krok 2: Těsně před dovařením rozšleháme 1 vajíčko v trošce vody a zavaříme do polévky. Můžeme také nakonec přidat rozetřený česnek. Dochutíme podle chuti pepřem a podáváme.

Zveřejněno 26. 2. 2014

Poznámka autorky JanaDorazinova

Z kuchařky Československé hospodyně z roku 1948

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL3r

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kneipova polévka, jak ji vařily naše babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lL3r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

V lednici se dlouho krčila chudinka čtvrtka kapusty a pořád jsem nevěděla, co s ní, až na mě z náhodných vykoukl tenhle starý recept. Polévka je výborná! Stále znova a znova se potvrzuje, že ty nejjednodušší věci jsou nejlepší :-). Ještě jsem navíc přidala nasekaný libeček, myslím, že se výborně hodil.
Jano, moc děkuju za recept, teď už vždycky budu vědět, co dělat se zbytkem kapusty ;-). Jó, přidávám sem fotečku :-)

Angel 666: Moc děkuji za vyzkoušení, i foto ;-)

Anna Kocikova: ten kelímek si taky pamatuji :-). Jen nějak jsem to nikdy lžičkou nevybírala, abych ochutnala, ale proč ne;-)

magdalenka:Magdi,tak ten kelímek si pamatuji i já(postarší dáma:-D:-D)chodila jsem z něj babičce lžičkou vydlabávat kousíčky:-)Dodnes z masoxu,když někde přidávám, malý ždibek uzmu.Nebo z maggi do polévky olížu to zaschlé kolem vršku:-8Mňam:-pasi tady budu za čuně:-D

Jani,doufám,že promineš ten komentář:-*

Jitkas (neregistrovaný/á):
"mastné, nemastné"
Chybička se vloudila :-)

Puvodni "masox" neobsahoval glutamat, tedy ten vynalezeny koncem devatenacteho stoleti ve Svycarsku. Byl to opravdu jen vytazek z masa a sul. Glutamat byl objeven v Americe a to tak, ze bylo nutne cistit odpadni vody z cukrovaru (byly plne kvasnic a nechutne pachly) a jelikoz odpadu bylo moc, prisli na jeho vyuziti - glutamat( +-).
O jeho nebezpecnosti se zacalo "tusit" az v sedesatych letech. Prvni vysledky fundovanych studii byly dokonceny nekdy pred 25ti lety.
Nase babicky urcite nic nevedely. Pamatuji jen, ze nam detem bylo zakazovano tekute Maggi, protoze "presolene".
Kostka masoxu v polevce nikoho nezabije, ale je treba pocitat s tim, ze glutamat je prakticky ve vsech prumyslovych mastnych vyrobcich (a bohuzel i v mnoha nemastnych). Je treba tedy "hlidat" jejich finalni soucet.
magdalenka: Pamatuji si tez a dokonce, kdyz se nikdo nedival, tu lzicku jsem s radosti olizla.

Kedysi (v časoch môjho detstva) predávali v takom kelímku (poháriku?) z povoskovaného papiera niečo ako masox...ja si vybavujem, ako z toho mamka vyberá lyžičkou a dáva do polievky. Nevybavuje sa vám niečo? Neviem, či si spomínate, staršie dámy možno...;-)
Som zvedavá, čo ešte Jana R. objaví v tej knihe, teším sa.:yes:

hosta: Jedině, že by kdysi byly jiné kostky, ale už když byly děcka malé, tak mi doktorka říkala, že 1 kostka masoxu je lepší, než lžička soli. Nikdy jsem to nikde nepsala, aby mne neroznesli lidé na kopytech a dodnes masox používám. Už mnohem méně vegetu, ale mám ji taky.;-)

Jana Remkova: i mne to napadlo, když jsem recept v kuchařce s chutí četla a někde vzadu v hlavě slyším, jak babička říkala - dej tam do tý polívky kostku - co myslíte, věděli, co jsou éčka nebo glutamáty?:-D:-D za polívku:yes:

Anna Kocikova: A víš, že to přesně mne napadlo??:-D

Jani,polévka se mi moc líbí:-p:-KHlavně svou jednoduchostí a minimem surovin:yes:
Jsem ráda,že jsi vyfotila i rcp z knihy.Je i z textu vidět,jaké koření a dochucovadla se už tenkrát používala,za co nás tady mnohdy klepou přes prsty;-):-D

:-O No dobrý!!!!!!!!!!! Už vím jak si mám máchat nohy, říkám si bezva, dlouhý příspěvek a začíná tak hezky - na vysvětlenou a doplnění - kuchařka po babičce, něco zajímavého se dozvím a nestačím koukat :-)):-D:-)):-D

Jana Pá: Nikdo mi neubližuje a já jsem hodně splachovací. Co chci a nechci u svého receptu si s dovolením rozhodnu sama, ano?;-)

To bude dobroučká polévka :yes::yes::-p

Jana Pá: promiň, já někde Janě Remkové ubližuju? To už přeháníš. Zeprtám se jí, zda si přeje to vymazat.

spagetka: nelíbí se mně to, ať nikdo nereaguje, ale zde k receptu to nepatří, přeji si to vymazat např. i s mým komentářem k receptu, to si autorka receptu nezaslouží:-!

Tématické fráze:
kneippův chodník doma, kneippova nožní procedura, co je kneippův chodník, recepty co vařily babičky, recepty od babičky, co vařily babičky, kucharka ceskoslovenske hospodyne, kneippův chodník na doma, držková polévka německy, panádlová nádivka, kneippova chlebová polévka, jak vařily babičky, kneippův suxhý chodník foto, polevka z kapusty hlavy, kneippova procedura, kneippův chléb recept, držková polévka dle od babičky, kneippova metoda-lázně, polevky babičky, chodník recepty

Suroviny:
kapusta, vejce, chléb, sůl, pepř, masox

Přidat fotografie receptu