Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkovo-hruškový džem

Sezóna jablek a hrušek se nezadržitelně blíží, pojďme si tedy ukázat recept na netradiční džem z tohoto ovoce. Zázvor a pomeranč dodává ovocné lahůdce exotickou chuť a skořice s hřebíčkem se postará o pikantní chuťovou tečku.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Herbateka Herbateka

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 013 kJ /
3 349 kcal
Bílkoviny11,05 g
Tuky7,66 g
Vláknina71,84 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 75 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy773,15 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1 kg hrušek omyjeme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Poté nakrájíme a dáme do hrnce spolu s 250 g cukru. Jsou-li hrušky příliš tvrdé, podlijeme je troškou vody. Hrušky rozvaříme. Není-li to možné, pomůžeme si ponorným mixérem. Rozvařené nebo rozmixované hrušky odstavíme. Tři tvrdší hrušky si zatím odložíme do dalšího postupu. Krok 2: Do druhého hrnce vložíme omytá, oloupaná, jádřinců zbavená a na kostičky pokrájená jablka. Přidáme 250 g cukru a šťávu z jednoho citronu. Svaříme a není-li možné jablka rozvařit, opět si pomůžeme ponorným mixérem. Rozmixovaná jablka přilijeme k hruškám. Krok 3: Do směsi hrušek a jablek přidáme šťávu z jednoho pomeranče, drcený hřebíček, mletou skořici a najemno nastrouhaný zázvor. Používám dužninu z čerstvého zázvoru bez zdřevnatělých částí. Krok 4: Tři tvrdé hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na malé kostičky. Poté přidáme do jablkovo-hruškové směsi. Krok 5: Směs přivedeme k varu a přidáme gelfix 2:1. Cukr již nepřidáváme. Želírovací směs je potřeba přisypávat opatrně a důkladně ji rozmíchat. Případnou pěnu odebereme. Krok 6: Provedeme test na talířku. Lžící nabereme trochu džemu a nalijeme na talířek. Chvilku počkáme a pokud džem příliš neteče, je hotovo. Krok 7: Takto připravený džem nalijeme do čistých zavařovacích sklenic, zavíčkujeme čistými víčky a otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut. Přeji dobrou chuť.

TIP: Jak zpracovat hrušky?

Zveřejněno 28. 2. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkovo-hruškový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LDow

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkovo-hruškový džem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LDow

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

:yes::yes::-p

To je opravdu sezónní recept, fotečky načančané :yes:

Moc pěkné a fota jsou jako z pohádky, báječná:-K;-):yes:

Krásné fotky a džemík bude asi taky moc dobrý:yes:

magdalenka: moc děkuji :-K. Škoda, že nemohu dát online ochutnat.

Máš krásne recepty a krásne fotky!:yes:

Tématické fráze:
jak rozvařit jablka, marmeláda z jablek, hruskovo jablecny dzem, rozvařené hrušky, marmelada s hrušek a jablek, džem z jablek, rozvařené hrušky, marmeláda z jablek a hrušek, marmeláda z hrušek a jablek, hrušková marmeláda s ananasem, jablkova marmeláda, hruškovy recepty.cz, jablkovo hruškový džem, jablko hrušková marmeláda, jablecno hruskova marmelada, jablková marmeláda recept, hruskovy marmelada, rozvařené jablka, recept na domaci hruskovy dzem, džem z jablek a zázvoru

Suroviny:
hruška, jablko, hruška, cukr, citron, pomeranče, koření hřebíček, skořice mletá, zázvor, gelfix 2:1

Přidat fotografie receptu