Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

"Listové" těsto snadno a rychle

Domácí listové těsto uvítá každý, kdo často peče, protože bude vonět, bude čerstvé a bez konzervantů. Jak udělat doma listové těsto snadno a rychle vám poradí tento recept. Není to úplně klasické listové těsto, ale svůj účel splní velmi dobře. Domácí "listové" těsto vyrobíte snadno a rychle.

Hodnocení receptu je 4,6 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

casino casino

Snadný

Doba přípravy 20 min Doba přípravy: 20 min

20 min (20 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 924 kJ /
3 089 kcal
Bílkoviny46,08 g
Tuky218,76 g
Vláknina9,30 g
Cholesterol 897 mg
Sodík 1,71 g
Sůl4,21 g
Sacharidy229,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do odměrky vyklepneme vejce, rozmícháme ho vidličkou, přidáme ocet, sůl a dolijeme ledovou vodou do celkového množství 150 ml. Krok 2: Do prosáté mouky nastrouháme nahrubo dobře vychlazený tuk. Krok 3: Do směsi tuku s moukou postupně na vále zapracujeme (velkým nožem) tekutou složku a rychle rukama, ne moc důkladně, vypracujeme těsto. Krok 4: Těsto necháme odpočinout v chladu a posléze je vyválíme a zpracujeme na stejné produkty, které se dělají z listového těsta. Krok 5: Na rozdíl od listového pečeme při 190 °C v horkovzdušné troubě.

TIP: Jak se peče z listového těsta

Zveřejněno 28. 2. 2014

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Listové" těsto snadno a rychle

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Plvw

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

"Listové" těsto snadno a rychle

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Plvw

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (69)

Výborný recept. Přestala jsem kupovat listové těsto a dělám už jen toto. Při strouhání másla střídám 2 lžíce mouky, chvíli strouhám, zase 2 lžíce mouky, zase strouhám. Ulehčí to promíchávání těsta. Vystačí na 2 pěkné štrůdly. Do jablek přidávám několik zrnek anýzu.

Opět jsem pekla, tentokrát na slano, párek sýr, šunka. Výborné. :yes:

Výborné , budu dělat s rebarborou;-)

ZaSolanem:
No, s citem podsypat, že aby se těsto nelepilo:-)
Když chci vyválet plát přes celý plech, tak vyvaluji mezi fóliemi a na plech následně přenesu i s fólií (samozřejmě s tou, co na plechu přijde nahoru);-) a pak ji sundám, že ;-):-D
Někdy se to podaří dvouručně...
Někdy jsou lepší 4 ručky...
Ale jde to i obouruč na válečku :-)

Jak to mám vyválet, abych to měla tak krásný jako vy.. lepilo se to a bála jsem se to nějak víc podsypávat a propracovávat, nešlo mi to pak z válu, určitě moje chyba a příště bude líp, jinak bezva recept, moc dobré.

Veronika.Hrozna:
Máslo?
Tak určitěěě :-)

Viděla jsem, jenom nevím jestli to bude dobré. Předevčírem jsem pekla s máslem udělané tvarohové lístkové tyčinky, místo s Herou a celé se mi to rozešlo, doslova roztopilo na plechu a kraje se mi připekly !
Do druhé várky jsem přidala trochu mouky navíc, zase to nebylo ono! Už jsem to opravila a dala jen Heru! Tak sonduju, jestli to má Casino s máslem odzkoušené. A taky jsem se chtěla zeptat, jestli má někdo odzkoušenou štrúdlovou mouku, já ji sice koupila, ale ještě jsem ji neotevřela.......;-)

Veronika.Hrozna vždyť to máš v surovinách - v závorce...

Casino, mohu dát do tohoto těsta i máslo?:-?:-?:-? Hera mi totiž došla a otevřeno je až zítra!

casino: Jinak by se nudil, no ne!:-D Ovšem na druhou stranu, když chce koláč na lov pro kolegy, tak ho upeču. Včera jsem pekla dva plechy jablkového pité, dle receptu jeho maminky. Jelikož musí odležet , tak jsem pekla v sobotu a musela očistit 3 kila jablek! Někde tady recept je ! :yes:

Veronika.Hrozna:
No, nezbývá než tomu vašemu závidět, určitě se nenudí, že <3
Život po vašem boku musí být jedno velké, nekončící přeqapení... :-D

casino: Já včera pekla pláty na krémeš a vynikající těsto i na krémeš! Příště pláty více vypeču. Já blbec jsem se nepodívala, že pečete na 190 s HV.

casino: Vše odpuštěno, i těch 6 naštvaných smajlíků beru zpět! :-):-):-)

Veronika.Hrozna: já jsem si říkala, že to bude nějaká aroma lampa nebo tak něco:-)

Lenunko: Jsou to olejové kompaktní kahánky na voňavý olej, plní se jen nádoba vespod. Už jsem nevěděla co tam mám dát, aby to nebylo furt stejný, tolik nádobí a doplňků asi nemám, abych mohla vytvořit pokaždé novou sestavičku pro focení.

Veronika.Hrozna: máte pěknou jídelnu:-D, štrůdl je taky fajn, ale víc mě zaujaly ty dva kovové odlitky na stole, smím se optat, co to je?:-D

Veronika.Hrozna:
Ale no to víte, že si casino všimlo, že :yes:
Akorát mu bylo žinantní psát sem, že od jednoho účastníka zájezdu by jedna fotečka od jednoho produktu, byla tak akorát, že :-8
No, asi mělo mlčet i nadále, že :-K

Já si včera dám tu práci, aranžuji, vymýšlím a fotím závin z tohoto vynikajícího těsta a "ono" Casino , ani ťuk, ani si to nevšimnul !:-//:-//:-//:-((:-((:-((

Jestli nevadí , přidala jsem fotky jablíčkového závinu!

casino:
Díky moc. V pondělí jsem pekla , jablíčkový závin. Druhé šlo do mrazáku na odzkoušení , jestli jde mrazit.
Budu válet ne moc tence, aby hezky lístkovalo.;-) Všem moc chutná , je výborné a na závin skvělé, ono se hezky zvedne a neudělá uvnitř ten neupečený "tentononc"!:-O Těsto nemrazit, odzkoušeno ! :-O

Veronika.Hrozna:
Omlouvám se, ale už nevím :-(
Plech jsem tedy změřil: 37 x 30 cm
Pekl jsem na plechu dva pláty podélně vedle sebe; tl. těsta byla asi 5 mm a z toho usuzuji, že z jedné dávky by mohly být 4 pláty (podle jejich šířky)

Veronika.Hrozna: Casino na jaký plech je tato dávka pro krémeš? Zdá se mi, že máte menší plech ! Na jak hrubo válet na krémeš ?

Mohu jen znovu pochválit tohle těsto.;-) Udělala jsem z něj štrúdl. Tentokrát bylo v lednici tři dny ! Zdá se, že čím odleželejší, tím líp lístkuje. <3

casino: Recept jsem dodržela , měla jsem zbytečnou obavu s tou solí.:-* Dopadlo to báječně, těsto chutné, lehké, jiné už dělat nebudu. Už se těším na krémeš, ale v tom horku, ho nebudu zkoušet ! Snad se konečně trošku ochladí. Péct v tom horku je fakt na levačku, nic nestydne, krémy se rozpouštějí, polevy netuhnou vše je potřeba narvat do lednice , pak to hlídat , aby to zas nebylo moc studené a dalo se to natřít ,polít polevou ....:-//

casino: Je báječné, velmi chutné, lehké a hezky lístkovalo. Už budu dělat jenom to Vaše! Jenom vodu jsem musela dát do lednice na hodinu dobře vychladit a dobře jsem udělala! V Kuchyni bylo 25 stupňů a dělat při tom teple, tohle těsto, bylo, o ....... Takže příště už zadělávám ve sklepě! Chtěla jsem udělat dvě dávky , ale prostě jsem to vzdala. Byla by z toho kaše. Proto jsem se ptala, jestli jde mrazit ! Mám ještě půlku těsta na zítra v lednici.

Veronika.Hrozna:
Nevím, nemrazím...
...no, ale proč ne, že :-K
***
Množství soli?
No, podle pův. rcp (viz zdroj v poznámce) by mělo být asi 0,666 KL soli...
...tak jsem to pro všechny případky zaokrouhlil dolů, že :-K

Dneska jdu zkusit toto těsto! Casino, dá se zmrazit do zásoby?:-? Jo a není půl KL lžičky soli moc?

testo se nelistuje ..... děkuji :-?

Maryla337: málo vychlazené suroviny ( voda a tuk) nebo moc důkladné propracování těsta...

Takže za mě plná slova chvály :yes::yes::yes:rychlé, jednoduché a vynikající. Fakt spokojenost. Zkoušela jsem dceři udělat i BL a také dobré. Sice BL mouka neumí udělat takové ty listové puchýřky. Ale dceři i tak moc chutnalo. Každopádně jsem tenhle rcp nedělala naposled:yes::-)
P.s. Jen jsem zapoměla dodat, že jsem použila máslo. U nás moc hera nejde.

Nevěřil bych, že za odpoledne sním půl kila těsta (kupované listové), 1/4 kila mozzarelly a 450 g rajčat (keříčkových, 4 cm))
No, nebylo to bůh ví co, ale jíst se to dalo... :-)
Dajda:
"Tehle od tejaji je skoro totožný:
... "
Nepřehlédl jsem slůvko SKORO, ale váš výběr je poněkud nešťastný; nebo si snad dokážete představit na plátu z 250 g listového těsta asi 750 g rajčat 300 g tvrdého sýra (může být i Mozarella), tedy KILOGRAM náplně:-? Jóóó, představit si to samozřejmě lze, ale listovat to ani náhodou nebude a nebude:-!
Prošel jsem i francouzské stránky a fakt by mě zajímalo, jestli vámi použitý rcp nevytvořila třeba Nigella Lawson? :-D
***
Těsto jsem vyválel na 4 mm (ořezy listovaly skoro na 2 cm)
1. Část těsta jsem pokladl asi 1 cm silnými plátky rajčat (2 až 3 cm od sebe) která jsem překryl asi 0,5 cm plátky mozzarelly
a dal péci (220°C) Sýr se roztavil a vyplnil mezery mezi rajčaty.
Po upečení bylo těsto z rubu bledé.
Po vychladnutí nebylo lze okem ani skusem poznat, co je těsto a co sýr - byl to jednolitý srazek par excellence

2. Část jsem naslepo předpekl (220°C)
Po částečném vychladnutí jsem pokladl asi 1 cm silnými plátky rajčat (2 až 3 cm od sebe) které jsem překryl asi 0,5 cm plátky mozzarelly a dopekl (220°C) Sýr, kupodivu, zcela nevyplnil plochu mezi rajčaty:-O
Po upečení mělo těsto z rubu správnou barvu
Po vychladnutí bylo listování pod rajčaty poněkud propadlé, mezi rajčaty ne

3. Příště (ale žádné příště už nebude) bych zkusil předpečené těsto otočit vzhůru nohama a náplní pokladl plochu která byla původně na plechu. Teoreticky by rub upečeného těsta mohl lépe odolávat tlaku a vlhkosti náplně...:-p
***
No a ffčíííl mi jistá kolegyňka může napsat, že když vidí pitomý rcp, tak s ním ani neztrácí čas, že :-D:-D:-D

casino:
Ne, nejedná se o převrácený koláč, a jak už jsem psala, je to strašně jednoduché, vystačíte si s listovým těstem, mozzarellou, čerstvými rajčaty a provensálským kořením. No a to je vlastně vše. Líná kuchta koupí hotové listové těsto, ta ještě línější už to rozválené na pečícím papíru ;-), vyloží jim plech a těsto propíchá vidličkou. Pak ho poklade mozzarellou, nakrájenou na plátky, na ně dá plátky dobře vyzrálých rajčat nebo půlky menších například třešňových rajčátek. Lehce osolí, okoření provensálským kořením a pokropí dobrým olivovým olejem. Pak už zbývá jen dát do dobře rozehřáté trouby a upéct. Těsto listuje, přestože rajčata pustí vodu :-O (proto je dobré vybírat pevná rajčata, která obsahují co nejméně tekutin, ideální jsou právě menší tvary). Už vůbec nevím, kde jsem tenhle recept sebrala, ale na topkové stránky jsem ho nedávala, protože je zde řada podobných. Tehle od tejaji je skoro totožný: https://www.toprecepty.cz/recept/6736-rajcatovy-ko...

casino: Nebojte, určitě bude a třeba i někomu dalšímu.;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Technická:
Žel přírodě, nikde patrně nezjistíme, je-li jaký rozdíl mezi produkty s jednoslovnými názvy "závin" a "štrúdl";-(
Ať nejsme jako v Babylonu, tak pro rozlišení použiji popisný dvojslovný název "závin přeložený" a "závin rolovaný":-)

Dajda:
No a vy račte být učebnicový příklad zmatení pojmů...:-):-D:-K
Tejaja: píše "Stočíme do závinu." (a podle fotopostupu tomu není jinak). Znám rolovaný závin z kynutého, nebo taženého těsta. Pokud ale stočíte máslové, či toto "listové" těsto, tak vyrobíte srazek jako kopyto:-(:-):-D Proto si myslím, že jste připravila závin přeložený :yes:

Wikki:
Jj, máte recht:yes:
Jenom líné kuchty používají listové těsto jako podklad pod náplně všeho druhu (např. na pizzu) ááá nééébo ho kluncou do štrúdlu... A že takových rcp je tady hafo! Odhadem tak čtyři z pěti závinů jsou rolované z listového těsta.
No, ale proti gustu...:-D

Dajda:
To, že "existuje nepřeberné množství slaných koláčů, kde lze tato těsta uplatnit," ještě neznamená že díky náplni a způsobu pečení nevzniknou nepodarky...
Rád vyzkouším váš " skvělý recept na slaný koláč francouzského původu" pokud se nejedná o převrácený koláč, což je něco jiného, že. Pokud tedy koláč listuje i POD náplní (a nejen v okrajích), tak sem s ním na TOPky:-! Budu první, kdo rcp vyzkouší :-D
A jaký že je rozdíl mezi štrúdlem a závinem? Na to není jednoduchá odpověď. Právě z hlediska kulinářského je to velmi zapeklitá otázka. Jinak by bylo šumafuk, zda se nohavice přeloží, nebo roluje, že :-8

Zobrazit 5 starších odpovědí

Těsto je výborné, dnes jsem pekla rohlíčky a šátečky a jsou moc dobré.:yes:

Už dlouho jsem plánovala, že vyzkouším domácí listové těsto, nicméně vyrábět těsto a tukovou kostku, překládat a zdlouhavě válet se mi opravdu nechtělo (i když se to kdysi u nás doma dělalo). Stále jsem okukovala zdejší "rychlorecepty", až mě Lenčina poznámka inspirovala, že zkusím tohle, a myslím, že už jiné zkoušet nebudu. Z těsta jsem vyrobila Závin s batáty od tejaji https://www.toprecepty.cz/recept/54737-batatovo-mr...a nezbývá mi než chváli a chválit! Kromě toho, že je těsto opravdu dobré, je neskutečně rychle hotové. :yes:

Druhou půlku jsem upekla v plátech, skvěle listovala. Pláty jsem slepila tvarohovo-pudinkovým krémem s kávovou příchutí a vršek polila čokoládovou polevou (inspirace u Dadaly - tady jsou kremeše s klasickým pudinkovo-máslovým krémem a já chtěla nějaký méně tučný, když už bylo hodně tučné těsto). Výsledek: <3!

Vyzkoušela jsem hodně receptů,ale tento je nejlepší.Zavin měl u nás velký úspěch :-)

Kazeřina 3. 7. 2017 12:19
Rychlá příprava, obohatila jsem částí špaldové mouky, máslo s Herou napůl, nakrájela na tyčinky, posypala různými semínky, solí, kmínem. Všichni chválili, nikdo nepoznal, že jsou částečně zdravé, nikomu tam špaldová mouka nevadila. Moc děkuji....

casino: Takže shrnuto. Když těsto zpracujeme rychle a "nedbale", dostaneme lístkové těsto. Když důkladně, máme běžné tažené těsto na štrůdl. Je to asi už stará finta. Mám dojem, že to kupované dělají také tak. Ty kousky tuku jsou v něm vidět.

Zobrazit starší odpověď

manina:
Možná bylo levné, ale plné éček a palmoveho tuku a bůhví čeho ještě. Takže kvalita žádná a ještě podporujete kácení stromů. Takže opravdu, nekupte to :yes: :-D

Výborné. Nekupujte, udělejte doma. DOPORUČUJI!:yes:

Vynikající!!! Voní máslem a krásně lístkuje. Už nikdy víc kupované. Dík za recept. Pro vnuky musím ze dvou dávek, hned to smlsnou ještě teplé

frisanka 6. 8. 2016 12:04
Děsně se mě lepilo? Dělala jsem větší dávku 500 g mouky, 440g másla a tekutinu jednou tolik. Asi blbý co?:-) Vše jsem musela vyhodit:-(

frisanka: asi moc tekutiny - zkus tu trojčlenku znovu, těsto za jedna, počty za pět:-)

Růžena 5. 8. 2016 14:08
Ted jsem ho zrovna udělala,protože už ho delala dcera a byl výborný a hlavně je jednoduchý a rychlý:-8:yes:

Růžena 5. 8. 2016 12:58
Ted jsem ho zrovna udělala,protože už ho delala dcera a byl výborný a hlavně je jednoduchý a rychlý:-8:yes:

Udelala jsem z tohoto testa 4 mensi strudliky ...s jablky a hrozinkami, s jablky a orechy, s jablky a cokoladou (takove ty male bobky) a posledni s makem. Potirala jsem maslem. No mnamy! To vase testo nema chybu! Bude se hodit na vselicos.<3 DIKY MOC ZA RECEPT!:-K

Dneska jsem pekla z kupovaného z Tesca. 7 Kč - nekupte to! Připadá mi, že bylo udělané také tak.

Mirka: 400 gr. Druhý den by bylo prošlé. Z másla určitě nebylo, i doma dělám z tuku. Já jen, že při rozvalování byly ty kousky tuku vidět. Tedy určité nebylo několikrát překládané jak radí ortodoxní kuchařky.

Zobrazit starší odpověď

Illona Swiderová 21. 2. 2016 11:57
Fakt skvělej,těsto je hned hotové, už nebudu kupovat hotové.

Tématické fráze:
listove testo, láďa hruška lístové těsto, listové těsto láďa hruška, rychle listove testo, domácí lístové těsto, recepty ládi hrušky z listového těsta, listove testo recept, listové těsto ládi hrušky, recept na listove testo, recept na rychlé listové těsto, recepty ládi hrušky listové těsto, listové těsto recepty, listové těsto podle ládi hrušky, rychlý recept na listové těsto, domácí listové těsto ladi hrusky, listove testo od ladi hrusky, listové těsto rychlé, láďa hruška recepty z listového těsta, láda hruška recepty listove testo, listové těsto domácí

Suroviny:
vejce, ocet, sůl, voda, mouka hladká, máslo

Přidat fotografie receptu