Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luxusní řezy Napoleon

Zvláštní, velmi křehké těsto, pečené na obyčejném kancelářském papíru, aby se dalo dobře přenášet. Nadýchaný krém je až příliš jemný, proto ho doporučujeme ještě zvýraznit trochou rumu, griliáší či karamelem.

Hodnocení receptu je 4,4 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 50 min

110 min (60 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie42 408 kJ /
10 136 kcal
Bílkoviny170,58 g
Tuky670,67 g
Vláknina36,00 g
Cholesterol 3,07 g
Sodík 992 mg
Sůl2,36 g
Sacharidy815,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu vyhřejeme na 180 °C. Krok 2: Mouku nasypeme na vál, přidáme špetku soli a nožem ve směsi rozsekáme tuhé máslo na kousíčky. Krok 3: V hromádce uděláme důlek a do něj nalijeme vejce rozšlehaná ve vodě s octem a alkoholem. Vše zpracujeme ručně (bez robotu) do těsta a necháme v chladu krátce odstát. Krok 4: Těsto rozdělíme na 12 dílů a každý z nich rozválíme na obyčejný kancelářský papír o velikosti A4. Přesahující okraje odřízneme a potom zvlášť na papíru upečeme. Krok 5: Každý plát těsta projedeme radýlkem na mřížky nebo hustě propícháme vidličkou - to je velmi důležité, aby se na těstě netvořily bubliny. Upečeme na kancelářském papíru dorůžova ve vyhřáté troubě (při 180 °C asi 8 minut). Krok 6: Upečené pláty uložíme i s papírem na sebe a necháme vychladnout - pozor, jsou velmi křehké. Pokud se něco poláme, nevadí, na krém to pak složíme jako puzzle. Krok 7: Na krém žloutky vyšleháme s cukrem a moukou, pak přilijeme mléko. Svaříme do hustého krému. Krok 8: Necháme pod folií vychladnout a pak přidáváme postupně do vyšlehaného másla. Krok 9: Hladký krém opatrně rozetřeme postupně na všechny upečené pláty těsta. Naskládáme všech 12 plátků na sebe. Troškou krému potřete i povrch a boky moučníku. Krok 10: Drobenku připravíme tak, že na suché pánvi opražené mandlové lupínky smícháme s rozdrcenými upečenými odřezky a moučkovým cukrem. Krok 11: Druhý den, až se řezy rozleží, tak povrch i boky posypejte připravenou drobenkou.

TIP: Jak zpracovat a péct křehké těsto

Zveřejněno 12. 3. 2014

Poznámka autorky Hella

Zdroj: Knihovnička Recepty - tento moučník získal v časopisové soutěži absolutní vítězství. Byl tak vychvalovaný, že jsem od něj asi očekávala víc. Příště bych nějak ochutila krém, nejspíše rumem nebo karamelem jako v jiných Napoleonových řezech.

Neměla jsem v úmyslu ho dělat jako dort, ale nedorazil na oslavu slíbený dort a tak jsem narychlo jen dopsala číslici.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusní řezy Napoleon

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lLB6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Luxusní řezy Napoleon

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lLB6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

napsala bych přesně to,co vybusna...jsi pravá TOP :-K:-K:-K:-K:yes:

Hella: Nebuď skromná. :-K Ak som chcela múčnik (ktorý nemám v svojom repertoári) - vždy som siahla po tvojich receptoch. Sú perfektné a spoľahlivé. Určite ako ich autorka.

vybusna: Děkuji, ale tohle jsou příliš silná slova :-8 Já jsem jen stará škola... to já obdivuju profesionalitu tvého vlastního webu!

Z komerčních důvodů hledám Dort Napoleon...
Hella:
To mřížkovací udělátko mám, leč nenapadlo mi využívat ho i uvedeným způsobem :yes:
Díky :-)

Hellka som strasne rada, ze som sem nakukla a uvidela Ta, neviem ci toto niekedy upeciem, ale to co som od Teba piekla, alebo varila bola vzdy vzdy dokonale. Mas naozaj recepty, ktore su neokukane a vzdy prinesies nejaku invenciu. Som rada, ze som si v Tebe nasla vzor...nielen kucharsky.

Hella:;-)

magdalenka: Ono by to ani jinak upéct nešlo. Těsto je tak tenoučké, že - pokud by bylo na papíru něco napsané - šlo by přes to číst. :-) Příště bych si to ale změřila a ten kancelářský papír odstřihla, aby se vešly 2 papíry na plech. Byla to celkem nuda, péct 12 plechů za sebou...

Hella: Ďakujem za odpoveď, tušila som to. :yes:

magdalenka: Ano, peče se to na tom kancelářském papíru (už jsem to do receptu dopsala). V těstě je tolik másla, že se to při pečení nepřilepí a samo se to odlupuje.

Hella, zas zaujímavosť od teba. Zas ma recept zaujal - len neviem, či som dobre pochopila, to sa pečie aj s tým kancelárskym papierom? Dík.

zizala: prohlížela jsem si ty recepty na Labužníku, trochu se tomuhle podobají, nejvíce ten s pivním základem. A i tyhle recepty mají krém ochucený karamelem nebo kakaem. Chtělo by to nějak tu máslovou chuť narušit.

Hodně zajímavý, určitě moc dobrý, ale také pracný moučník. A hezky se ti povedl:yes:

A mě odrazuje pracnost, a to peču ráda a stále:-))
Ale určitě budou dobré, což o to:-)):-))

**: To bych neviděla jako problém, vždyť takováhle dobrota se peče občas při výjimečných příležitostech. :yes:

odrazuje mě množství másla :no:

Jako Napoleonské řezy znám z receptů Frekvence 1 úplně jiný moučník (podobný londýnským řezům, které mě moc nelákají), takže tohle je zajímavé překvapení, navíc nádherně upravené. Podobně dělám už dlouhá léta medové řezy, láká mě zkusit i tuhle specialitu. :yes:

Tématické fráze:
rezy napoleon, luxusni rezy, napoleon řezy, dort napoleon, dort napoleon recept, napoleonovy řezy recept, recept dort napoleon, luxusní karamelové řezy, napoleonovy rezy, recepty na luxusní řezy, recepty dort napoleon, napoleonův dort, suché řezy, luxusní řezy recept, recept na rezy napoleon, řez napoleon, napoleon dort, napoleonove řezy na plech, rezy luxusni, napoleonové řezy

Suroviny:
mouka hladká, máslo, vejce, voda, vodka, ocet, sůl, žloutek, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka hladká, mléko, máslo, cukr moučkový, lupínky mandlové

Přidat fotografie receptu