Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka s vaječným koňakem

Pečete často bábovku, ale pokaždé ji připravujete podle stejného receptu? Pak zkuste trochu experimentovat a do těsta přidejte vaječný koňak. Bábovka se už při pečení rozvoní celou kuchyní a po vychladnutí a nakrájení potěší strávníky výbornou chutí.

Hodnocení receptu je 4,9 (46×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 977 kJ /
5 253 kcal
Bílkoviny89,40 g
Tuky306,80 g
Vláknina14,50 g
Cholesterol 1,43 g
Sodík 751 mg
Sůl2,01 g
Sacharidy460,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Krok 2: Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijeme olej a poté vaječný koňak. Krok 3: Do směsi vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva. Krok 4: Tři čtvrtiny těsta nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy. Krok 5: Do zbytku zamícháme lžíci prosátého kakaa a nalijeme na světlé těsto. Krok 6: Vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme 60 minut.

TIP: Jak péct bábovky - oblíbené recepty

Zveřejněno 28. 2. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka s vaječným koňakem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rJ4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bábovka s vaječným koňakem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rJ4

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (48)

Dnes jsem také vyzkoušela, dala jsem míň vaječňáku (a nakombinovala ho s mlíkem), jak tu někdo radil v komentáři a trochu méně oleje a o asi o 50 gramů víc mouky a je vážně skvělá. Je vláčná a určitě ji nedělám naposledy. Pekla jsem ji na 175 stupňů asi 40-45 minut. Přidávám fotku.

Je vynikající. Také jsem pro vláčnost přidala asi půl vaničkového tučného tvarohu ... ukládám do oblíbených, je opravdu moc dobrá. Dnes upečená a už je jí půlka pryč. :yes:

Dala jsem 200ml oleje, úplně to postačí. Jinak vše dle receptu. Bábovka je krásně vláčná. Chuť vaječňáku je pro mě hodně výrazná. Příště dám jen 150ml vaječňáku + 100ml smetany nebo mléka. Pekla jsem na 175° 50 minut - 30 minut z toho bábovku zakrytou alobalem. Přidala jsem do těsta rozinky a kešu ořechy. Recept vřele doporučuji. ;-)

Chystám se v nejbližších dnech upéct, můžu se zeptat, jaký ten cukr? Moučka či krupice? Děkuji

Dala jsem tam pistaciovy vaječný koňak a je to super:-)

Z rad několika zkušených kuchařů či spíše pekařů jsem dala dohromady tento osvědčený postup:

Vymažte formu rozehřátým tukem (máslem) a dejte ji na chvíli do ledničky. Pak ji vymažte ještě jednou a vysypte polohrubou moukou. Po upečení rozhodně hned nevyklápějte, ale formu přikryjte na chvíli čistou utěrkou a počkejte, až se strany odchlípnou samy. Pak vyklopte. :yes:

Ideální ovšem je (pokud to tvar formy dovolí, například dortová), dát na dno pečící papír, potřený kouskem syrového másla. Stěny dortové formy ponechte klidně suché.

JENDA70: Je dobré vymazat formu sádlem a vysypat kokosem.Také je dobré dát na na ní ze spoda mokrou utěrku.Samozřejmě po upečení a až tak za 5min.

Sabina:

S přídavkem vaničky polotučného tvarohu upečeno v pátek. Se synkem jsme polovinu snědli, ani nestačila vychladnout. Skutečně velmi chutná bábovka<3. Dávám bodík:yes: a jinou už nepeču.

Chutově výborná. Přidala jsem půlku nastrouhaného čerstvého kokosu, vaničku tvarohu, trochu víc cukru a chuť bezkonkurenční! Nic suchého, takže paráda!
Jen se zeptám zkušených. Byla to moje první bábovka (na Vánoce jsem dostala menší formu :)) a to vyklopení byl boj!
Jak to děláte Vy, aby se Vám krásně vyklopila? Díky :) a ještě jednou MŇAM! <3

Upekla jsem a byla pochválena. Inspirovala jsem se diskuzí a přidala dvě najemno nastrouhaná jablka. Příště vyzkouším přidat ještě vaničku tvarohu. Byla šťavnatá, krásně voňavá po vaječném koňaku, žádná suchá dusivka. Díky za recept. :-K:-K:-K

Mohu se zeptat, zda je bábovka dostatečně vláčná/mokrá a ne suchá? Díky moc za odpověď. Na fotkách vypadá senzačně. :-)

Kris

Irena černíková 13. 5. 2016 15:32
Bábovka je výborná,má skvělou chuť:yes::-8

Je opravdu výborná :yes:, všem doporučuji.:-)

Vynikající:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Tématické fráze:
bábovka s vaječným koňakem, výborná bábovka s vaječným koňakem, oblubené recepty, bábovka s vaječným koňakem recept, bábovka s vaječným likérem, bábovka z vaječnym konakem, vaječný koňak recept, buchta s vaječným koňakem, bábovka z vaječného koňaku, tvarohová bábovka s vaječným koňakem, recept na babovku s vajecnym konakem, beránek s vaječným koňakem, bábovka vaječný koňak, buchta z vaječného koňaku, bábovka z vaječnaku, bábovka s koňakem, buchta z vajecneho likeru, bábovka s vaječným, bábovka z vaječného likéru, buchta s vaječným likérem

Suroviny:
vejce, cukr, cukr vanilkový, olej, koňak vaječný, mouka polohrubá, prášek do pečiva, kakao, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu