Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koblihy z odpalovaného těsta

Pochutnávali jste si někdy na churros? Jejich obdobou jsou koblížky z odpalovaneho těsta. Hodí se jako masopustní pamlsek, nebo jen tak jako úžasný smažený hříšný moučník. Podávat koblížky můžete sypané cukrem, či polité polevou.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 973 kJ /
2 623 kcal
Bílkoviny59,96 g
Tuky101,92 g
Vláknina6,90 g
Cholesterol 1,01 g
Sodík 1,23 g
Sůl2,88 g
Sacharidy362,94 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vodu s máslem, cukrem a solí přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme, dokud z těsta nemáme jednolitou šišku a na dně hrnce se neobjeví bílý povlak. Krok 2: Těsto necháme mírně zchladnout - asi minutu ho promícháme metlou. Jedno po druhém přidáme vejce. Vejce vždy zcela zapracujeme do těsta (použijeme elektrický šlehač na malé obrátky), pak teprve přidáme další. Krok 3: Nakonec přidáme bílky, těsto by mělo být lesklé a hladké a držet tvar. Krok 4: Dáme rozpálit olej na střední teplotu. Z pečicího papíru nastříháme čtverce, ty lehce potřeme měkkým máslem a na každý čtverec (cca 25 kusů) nastříkáme z odpalovaného těsta kolečko. Krok 5: Do vyhřátého oleje položíme koblížky papírem navrch. Po minutě papír ze smažící se koblihy za pomocí nějakého nástroje sloupneme. Například lze nadzvednout růžek papíru vidličkou a opatrně sundat. Krok 6: Jakmile kobliha zezlátne, otočíme ji a pokračujeme ve smažení. Smažit je nutno zvolna, pomalu, aby byly hotové i vevnitř. Smažíme do zlatavé barvy jako koblihy. Pokud budou bledé, tvar se propadne a nebudou křupat. Krok 7: Mezitím co koblihy chladnou, rozmícháme z uvedených surovin polevu a vrch koblížků do něj namočíme.

Zveřejněno 5. 4. 2014

Poznámka autorky hosta

Koblihy z odpalovaného těsta, stočené do kroužku, s charakteristickým rýhováním, smažené ve vysoké vrstvě tuku a pak obalené v různých polevách nebo v cukru či skořici s cukrem, se ve Francii (a nejen tam) smaží na masopustní úterý. Ty co vidíte na obrázku byly s medovou polevou. Naleznete je i pod názvem cruller, který pochází z holandského kruler - vlnit se. Tyto koblihy se jedí tradičně také v Německu, v Dánsku (Klejner), nebo ve Švédsku (Klenäter). Z Evropy se rozšířily až za oceán a tak je naleznete i v Kalifornii. Koneckonců, pokud vidíte podobnost s Churros, taky nejste vedle. U každého takto kaloricky náročného experimentu se uklidňuju, že je to jednou za čas.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koblihy z odpalovaného těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9BR8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Koblihy z odpalovaného těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9BR8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Nádhera Jituš :yes::yes::-K:-p

šmarja mami, ty potřebuješ nějaká další vnoučata či pravnoučata, ty jsi hříšně nevytížená a pak takhle provokuješ :-O:-O:-O:-D:-D a já na skypu poslouchám jen: jeeeeeeeee...kdy pojedeme za vašima???? :-D:-D:-D +1:yes::yes:

hriešne kalorické, ale také neodolateľné:-K Vyskúšam na svojich chlapoch a nezabudnem aspoň ochutnať;-):yes::yes::yes::-K

To je skvělá záležitost, super provedení (Y);-)

Nádhera :-O:yes::yes::-p

Díky všem, byly skvělé, Homer Simpson by měl boule za ušima:-D

Jituš, to není možné přejít a nedat ti bod č.9, je to nádherná práce a jistě jsou chutné-skvělééé.:yes:

No ty jsou úžasný:yes::yes:

No už vím, komu udělám radost Rozhodně do velikonoc upeču.:-p:-p:yes::yes:

Jitu, moc se Ti povedly, na trhu by se dlouho neohřály ;-):-):-K:yes: +6:yes:

Jsou krásné:yes:

To je krása!!! Krásny recept, fotky, popis, všetko...:yes: Nedávno som čítala o churros a uvažovala, či si dopriať (teda spraviť) alebo nie...

:yes::yes:

V Italii "Zeppole di San.Giuseppe" (koblihy Sv.Jozefa), delaji se hlavne v den jeho svatku. Podle povesti, kdyz Jozef s Marii a malym Jezisem museli uprchnout do Egypta, zivili se jejich vyrobou a prodejem.

Tématické fráze:
těsto na koblihy, smazene odpalovane těsto, koblizky z odpalovaneho těsta, babicovy dobroty z 5.4.2014, odpalované těsto smazene, bezlepkový churros, smažené koblížky z z odpalovaného těsta, tvary z odpalovaného těsta, smažené věnečky recept, babicovy dobroty recepty z 5.4.2014, koblihy z odpaloveho testa, smažené odpalovane koblížky, dobroty z odpalovaného těsta, recept na koblihy, kolečka z odpalovaného těsta, koblihy churros, koblizky z trhu recepty, koblyhy, koblihy testo, zeppole

Suroviny:
voda, máslo, cukr krystal, sůl, mouka hladká, vejce, bílek, olej, cukr moučkový, med, mléko

Přidat fotografie receptu