Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezamové špičky

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 894 kJ /
2 126 kcal
Bílkoviny58,80 g
Tuky34,95 g
Vláknina18,67 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,61 g
Sůl14,00 g
Sacharidy384,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny na poliš spíš vyšleháme než umícháme - dostane se do něj víc kvasinkám potřebného vzduchu - a zakryté necháme v teple 2 hodiny pracovat. Krok 2: K hotovému poliši přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme dobře vykynout - během kynutí ho můžeme i dvakrát přetužit. Krok 3: Vykynuté těsto rozdělíme na 8-10 dílů, z každého uděláme bulku a necháme 10-15 minut odpočinout. Pak bulky válením upravíme do špiček (samozřejmě, že se dají udělat téměř jakékoliv tvary, mě napadly tyto špičky ), které před uložením na plech "oblečeme" do sezamu: Krok 4: Můžete zkusit vodou pomazat svrchu i z boků štětcem, ale já jsem si ji nalila mělce do hlubokého talíře, vložila malou čistou utěrku a když vodou bohatě nasákla, špičky jsem po ní poválela. Jde to výborně, špičky jsou přiměřeně mokré a nekloužou mi ve vodě tak, jako když tam utěrka není. Krok 5: Takto mokré špičky jsem oválela v misce se sezamem a uložila na plech nakynout. Pekla jsem je pak ve vyhřáté troubě (210-220°C) asi 20 minut.

Zveřejněno 7. 4. 2014

Poznámka autorky cathleen

Špičky jsou křupavé, sezamový kožíšek na nich drží dobře, a to málo, co na talíři přece jen opadalo, jsme sezobali bříšky prstů...

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

POLIŠ: http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/kvasky/...

.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sezamové špičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Bpl2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sezamové špičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Bpl2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (25)

Pekla jsem uz ponekolikate a vzdy se povedly :-) tentokrat jsem nahradila cast hl. mouky grahamovou a jsou bajecny. Diky za super recept :-)

I já se hlásím do klubu zamindrákovaných před recepty Cathleen. Tak alespoň + 21 :yes:

magdalenka: souhlasím, aspoň uvidíme, že nikdo není dokonalý :-D:-D:-D:yes::yes::yes:

cathleen::-D:-D:-D:yes::yes::yes:

magdalenka: já taky chci vidět od cathleen něco spáleného, případně sraženého:-D:-D

magdalenka: :-)) dobře, slibuju, že vyfotím.

cathleen: VYFOŤ!!! :-D:-D:-D Aby sme nemali z teba mindráky...teda, máme ich, ale aspoň budú trochu menšie.:-D

:-p:yes::yes: nádhera, co nejdříve vyzkouším:-K

:-8 díky všem za zájem o recept, snad bude chutnat, až vyzkoušíte ;-)
A pro některé z vás :-D - občas mívám i pečivo malinko přichycené, křivější, trhlé apod....mám příště nafotit?:-D

Ladika: sladěnka je sladový výtažek - ty mají v kvasném procesu veliký význam:
- mají velký vliv i na zbarvení pečiva při pečení
- jsou bohaté na enzymy a snadno zkvasitelné cukry, které jsou první potravou kvasinek a urychlují tak jejich množení
- je třeba je přidávat přímo do omládku nebo poliše....při přidání sladového výtažku až do těsta bychom tak využili pouze cukry, v ní obsažené, ale už ne enzymy.
http://www.primapekarna.estranky.cz/img/mid/315/97...

Asi se ptam hloupe, ale co je to sladenka ?!?

Sláva:-Kopět jeden parádní recept:-p+:yes: Moc hezké špičky Cath jako vždy:yes::yes:

:yes::yes: Krásné špičky i foto.:-K:yes:

moc krásné :yes: - už tradičně:-)) Nemůžeš někdy aspoň něco spálit:-?, ať nemám takový mindrák;-)

:-p:yes:

Tématické fráze:
poliš na vodu, pečivo se sezamem, poliš, sezamové pečivo, sezamove recepty, sezamove pecivo recepty, sezamové tyčinky v karamelu recept, sezamového pecivo, poliš na pečení, špička obecná recept, spicky recept, kureci prsicka se sezamovou krustou, poliš pečení, primapekarna.estranky.cz, špička obecná rercepty

Suroviny:
voda, sladěnka, mouka hladká, droždí, voda, olej, sůl, solamyl, mouka žitná chlebová, mouka hladká, semínka sezamová

Přidat fotografie receptu