Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perníčky měkoučké a nadýchané

Perníčky voňavé po medu, pikantní díky směsi koření a měkoučké a nadýchané jako obláček. Taková by mohla být definice tohoto receptu. Vykrajovat můžete libovolné tvary, které s dětmi pak můžete hravě odzobit.

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby odležení těsta

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky asi 100 ks

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 769 kJ /
4 008 kcal
Bílkoviny85,82 g
Tuky127,93 g
Vláknina19,20 g
Cholesterol 780 mg
Sodík 3,82 g
Sůl1,13 g
Sacharidy618,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse našleháme žloutky, cukr, med a rozehřátý vlahý tuk, pak přidáme koření a mléko. Znovu našleháme a pak přidáme mouku prosátou se sodou a nakonec vařečkou přidáme sníh ze 2 bílků. Necháme v chladu odpočinout nejméně 12 hodin. Krok 2: Pak po částech odebíráme, rozválíme na 4 mm silný plát a vykrajujeme větší tvary. Těsto je velmi měkké, zvláště, když se trochu nahřeje a proto nedoporučuji drobnější členité tvary. Krok 3: Pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 160-170 °C jen krátce, asi 5-8 minut až chytí barvu a nelepí. Pokud včas nevyndáte a necháte více ztmavnout, nebudou perníčky už tak měkké. Krok 4: Po upečení potíráme vejcem. Pokud nechcete zdobit, můžete potřít vejcem před pečením.

TIP: Čím a proč po upečení potírat perníčky?

Zveřejněno 11. 4. 2014

Poznámka autorky Hella

Já z tohoto těsta vykrajuji tvary vejce a zdobím marcipánem, který na upečené těsto lepím bílkem. Tenhle způsob používám nejčastěji, např. uhttp://www.toprecepty.cz/recept/3229-linecke-slepo.... Můžete tak zdobit i slané pečivo nebo třeba https://www.toprecepty.cz/recept/47407-velikonocni...

Pokud si chcete vyhrát, nebo nechat zdobit děti, kupte si konfety z jedlého papíru a "nalepujte" je na vejce.

Dělala jsem 2 velikosti (5 a 7 cm) a od každého bylo asi 50 ks.

Perníčky jsou měkké a nadýchané a přestože tu je už skoro 80 receptů na perníčky, tyhle jsou opravdu jiné, mají konzistenci trochu jako piškot.

Ozdobené se nejlépe uchovávají v krabici od vánoční kolekce nebo pizzy.

Zdroj: Maminčiny recepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky měkoučké a nadýchané

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mVRn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perníčky měkoučké a nadýchané

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mVRn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Mám dotaz, proč se musí nechávat 12 hodin odpočinout? Ráda bych je tak za hodinu pekla, vadilo by to hodně? :-O:-(

:-K:yes

Používám Heru nebo máslo. Dopsala jsem to do receptu.

Andrea Klechova 13. 11. 2015 11:41
Jenom škoda,že tu paní nepíše jakej vl.tuk se má přidat,podle me je to základ napsat,když někdo dělá perníky třeba poprvé.A K.

nádhera, škoda je sníst :-8 :yes: :yes: :yes:

Včera jsem tyto pernicky dopekla, jsou moc dobre:-K vždycky jsem je mela tvrde, ze se nedaly ani ukousnout:))a tyto jsou fakt měkké ... I to zdobení je dobry nápad:yes: ukládám si recept!!!diky;-):-K

:yes:

PERNÍČKY JSOU OPRAVDU HEZKÉ , JSI MOC ŠIKOVNÁ:-8

Fikina: Ty konfety z jedlého papíru používám k "bleskovému" zdobení, např. http://www.toprecepty.cz/recept/4507-toceny-dort-s... Dají se koupit leckde, nejrůznější druhy kupuji v KIKu, Tesco např. prodává balíčky (asi 5 ks a možná i více) jedlého papíru o velikosti pohlednice různých barev, chce to asi trochu hledat ;-)

móc se Ti povely - opravdu nádherné velikonoční perníčky:yes::-D

Perníčky jsou moc pěkné a krásně nazdobené.Já už sice perníčky mám,ale zdobení není moje silná stránka a tak nápad s těma konfetama je perfektní.Kde se dají koupit?Dík a posílám bodík:-):yes:

Jak říká Terezka, krásné, až je to škoda jíst :-K:yes:

Nádhera :yes: To je aj škoda zjesť. ;-):yes:

:yes::yes:Krása...velikonoce se blíží...taky už musím začít s perníčkama;-):-K

já dělávám medové perníčky princezny Lady a ty jsou taky měkké od začátku. Ale tyto vypadají nááádherně:yes::yes::yes::-p

Tématické fráze:
nadýchané vánoční perníčky, medové vánoční perníčky nadýchané, máslové perníčky, nadýchané medové perníčky, sníh na perníčky, pernicky jako z obchodu, sníh na zdobení perníčků recept, jedlý papír na perníčky, perníčky recept, měkké nadýchané perníčky, perníčky hned měké, mekkoučké máslové rohlíky, mekkoucke pernicky, vánoční nadychany perník, mekke a nadychane pernicky, nadýchané velikonoční perníčky, recept snehove zdobeni na perničky, velikonoční perníčky hned měké, mekoucke vánoční pernicky, vanocni pernicky nadychane

Suroviny:
tuk, cukr písek, med, vejce, mouka hladká, mléko, soda jedlá, koření do perníku, kakao, vejce

Přidat fotografie receptu