Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražské gule

Dva piškotové buflery slepené máslovým krémem, obalené v drcených arašídech a polité hořkou čokoládou - znáte tento zákusek? Pražské koule mohou vypadat složitě, ale podle našeho receptu je hravě zvládnete i doma.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

vybusna vybusna

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 200 min

200 min (200 min příprava)

Suroviny

Porce: cca 45 kusov

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie48 375 kJ /
11 562 kcal
Bílkoviny155,28 g
Tuky637,96 g
Vláknina48,90 g
Cholesterol 2,83 g
Sodík 2,33 g
Sůl5,01 g
Sacharidy1 275,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Najprv upecieme buflerky: Oddelime zltky od bielkov. Do bielkov pridame 3/4 cukru a vyslahame tuhy sneh. Zltka a ostatok cukru vyslahame do peny. Naslahane zltka vlejeme k snehu a stierkou ich opatrne zapracujeme, staci ked 5x prehodime masu. K mase pridame nakyprenu muku zmiesanu s gustinom a tiez ju opatrne zapracujeme. Krok 2: Ruru predohrejeme na cca 180°C. Na plechy polozime papier na pecenie. Krok 3: Cestom naplnime cukrarensky sacok s hladkou trubickou a spricujeme buflery. Plech vlozime do vyhriatej rury a pecieme cca 15 minut. Upecene buflerky su pevne, nemaju byt pruzne ako piskotove cesto. Krok 4: Urobime krem: Cukor a vodu dame varit kym sa neroztopi. Do cukrovej vody pridame ocot. Cukrovu vodu nechame bublat dovtedy, kym sa netaha po vlase. Po uvareni ho nechame vychladnut. Krok 5: Makke maslo dame do misy a prilejeme k nemu uvareny sirup a kakao. Vsetko vyslahame do kremu. Krok 6: Upecene buflerky rozdelime na dve polovice. Ak maju na sebe ten chvostik po spricovani, tak ho zrezte hlavne pri tych, ktore pojdu na spodok, na tych vrchnych to nebude vadit. Nastriekame na piskoty krem a spojime ich. Dame do chladu. Krok 7: Uvarime dalsi sirup zo 400 g cukru a 100 ml vody.tento musi byt ovela hustejsi, ako bol ten co isiel do kremu, musi to byt naozaj lepkava, tahava hmota. Ako ked nahrejete med. Krok 8: Arasidy nasekame v robote na jemnejsie kusky. Ak ich budete drvit valkom na cesto, tak to robte v davkach. Krok 9: Naplnene gule vo vrchnej polovici, namacame najprv do husteho sirupu ten nemusi byt studeny, staci len trochu prechladnuty a potom ich obalujeme v posekanych arasidoch. Krok 10: Vo vodnom kupeli roztopime cokoladu a tuk (ten tuk je naozaj len orientacne, vzdy zabudnem odvazit) ja to robim od oka. Ked mam cokoladu hustu, pridam este tuk, ked ju mam riedku dosypem bud kakao, alebo dam dalsiu cokoladu. Krok 11: Gule arasidovou castou namacame v cokolade. Odlozime do chladu a po ztuhnuti ich vkladame do kosickov.

Zveřejněno 16. 4. 2014

Poznámka autorky vybusna

Tento recept s podrobnym postupom a fotodukumentaciou najdete na

http://chalupnikovi.com/recepty/?p=2903

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pražské gule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVYV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pražské gule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lVYV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (9)

:yes:<3:-K skvělé

danulik: dakujem za upozornenie..

V recepte je na dokončení 40 g cukru na sirup, ale v popise 400g cukru. Trochu rozdiel, nie?

Naki: pfuuu...ja zakusky neberiem ako trvanlive pecivo (cukrovi), ktore robim dopredu. Aj ked prazskym guliam mozeme prisudit trvanlivost tak 10 dni. Lenze ja ratam s ich trvanlivostou v takom zmysle, aby mi vydrzali az do Silvestra. Oni nepotrebuju rozlezat a kedze na plnenie uz nepouzivam slovensky maslovy krem, ale parizsky (pisem o tom na blogu), tak ich dokoncievam maximalne 2 az 3 dni pred 24.12.

jak dlouho by se měli dělat před vánocemi? aby vydrželi :-)

Takové jsem kupovala kdysi v cukrárně:-p:yes:

:yes::yes::yes::yes::yes:

Na sladké moc nejsem,ale tahle dobrůtka vypadá moc lákavě:-p:yes::-K

Pěkné a určo i dobré:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
buflery recept, pražske gule, recept na buflery, recept na pražské koule, buflerky, recept na prazske gule, pražské koule recept, gule, piskotove gule, recept pražske gule, recept na gulu, gule recept, pražské koláče, recept na buflerky, prazske koule, pražské gule recept, recept na kuřecí gule, recept na gule, recept buflery, recept pražská koule

Suroviny:
vejce, cukr, mouka hladká, moučka škrobová, máslo, cukr, voda, ocet, kakao, cukr, voda, arašídy, čokoláda na vaření

Přidat fotografie receptu