Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kopřivový špenát

Začátek jara je spojeno s pomyslnou očistou, sbíráním čerstvě rostoucích bylin a osvěžení jídelníčku. Vše v jednom pak najdete i v tomto receptu. Z čerstvých štiplavých kopřiv si připravíte skvělou zeleninou přílohu na způsob špenátu.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Vaclav Fronek Vaclav Fronek

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 20 min

40 min (20 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 162 kJ /
278 kcal
Bílkoviny19,60 g
Tuky15,37 g
Vláknina7,14 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 209 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy14,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Natrháme vrchní nedřevnaté vršky kopřiv, asi tak 5 cm od špičky. Krok 2: Dáme vařit větší množství osolené vody (jako na těstoviny) a když se vaří, nandáme do ní kopřivy a necháme párkrát převalit. Krok 3: Kopřivy scedíme a necháme okapat. Posléze je semeleme nebo velmi jemně nasekáme. Krok 4: Nakrájenou cibulku dáme zpěnit na trochu sádla a na ni pak dáme semleté kopřivy. Krok 5: Vmícháme utřený česnek, osolíme a opepříme (vše dle chuti). Krok 6: Vmícháme rozkvedlaná vajíčka a dle potřeby zahustíme strouhankou.

TIP: Další osvědčené tipy na zpracování čerstvých kopřiv

Zveřejněno 2. 3. 2009

Poznámka autora Vaclav Fronek

Když bude ještě kopřivinu cítit a bude mu to vadit, může vyměnit vřící vodu nebo dát více česneku. Jak kdo má rád a snáší. Dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kopřivový špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADB1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kopřivový špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADB1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Mam rada chut kopriv, delam si casto caj a chutna mi. Spenat z kopriv je vyborny. Ja ho zamicham do trosky besamelu, je tak chutnejsi..:yes::yes:

Alena Vondrašová 22. 4. 2017 10:52
:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes: Rychlý a ke všemu dobrý. Blahopřeji:-K

:yes: Vařím špenát z kopřiv po mnoho let, mám ho od maminky a ta zase od své maminky. je super.:-K

cathleen: Jo, chtěla jsem doplnit:-D:-D:yes::yes: a ještě jedna věc, tenhle název má už svou tradici od dob našich předků ;-);-)

Pepek námořník: a navíc - chuť je velice podobná klasickému špenátu ;-)

Pepek námořník: A jaký název byste navrhoval? Kopřivová kaše? Krom toho, zpracovává se obdobně jako špenát, kopřiva má podobné ale daleko větší účinky a lepší složení než klasický špenát (který by naopak lidé s dnou moc konzumovat neměli)

Pepek námořník 8. 5. 2015 22:16
Jak to může být špenát, když v tom špenát vůbec není!?!? Prosím o vysvětlení!!!!http://www.toprecepty.cz/recept/3908-koprivovy-spe... :-S :-//

dneska jsem natrhala první letošní kopřivy a je to opravdu pochoutka

Výborné chutné prostě mňamka. Děkují za recept.:-)

Monča. Ono záleží kolik chceš špenátu. Bramborový košík pro naší rodinu byl dost napěchovanej. Ono se to dost scvrkne.

A kolik těch kopřiv budu asi potřebova?nemám tucha kolik je plnej brambovej košík:)))díky moc

Václave díky,právě jsem ho scháněla as on je tady:-D chtěla jsem jej vyzkoušet,ale tolik kopřiv snad ještě ani není.Odpoledne jdu hledat.Až vyzkouším,dám vědět,jak chutnal.

:-!:-! A je to zase aktuální, udělat si špenát z kopřiv!
Už se na něj těším, hned příští týden na chatě ho udělám.
Přidávám do něj trošku mletého zázvoru a špetičku muškátového oříšku nebo květu.
Komu nevadí specifická chuť kopřiv, tak je raději jen spařte, aby se nezničil vit.C, který pomáhá zajistit, aby tělo železo z kopřiv řádně absorbovalo.
http://bylinky.abecedazdravi.cz/kopriva-dvoudoma-u...

Zarucene udeluji bodik.Koprivovy spenat znam varivala ho moje tchyne a ja potom taky manzel ho ma taky rad,strasne rada bych si ho uvarila,strasne nam chutnaval,ale tady nenajdu koprivy smula.

hmm.... to my máme taky moc rádi ještě raději než špenát normální,dělám ho několikrát za léto vždycky když posekám zahradu a v rohu vyrostou zase mladé kopřivky.:-):yes:

Já děkuji za uznání a hlavně Janě R.H.za fotky. Letošní rok je pro manželku málo příznivý a já opravdu letos tento špenát (jako vždy na chatě) nedělal a tudíž nemohl fotit jak jsem sliboval. A NECHCI PODVÁDĚT ! Tak jsem vděčný Janě. Snad se naše situace stabilizuje a my ještě na chatu budem jezdit a ne jen na pár hodin,. Rád bych poznamenal k receptu, že tento špenát není jen jarní, ale dá se dělat vždy, když někde jsou mladé kopřivy. Třeba, když se staré posečou, někde za stavením a začnou růst nové. A ještě poznámka . Ceníme si tento špenát ( i když nejsem nikterak vyhledávač moc zdravé stravy, ale okolnosti nás donutili) zvláště proto, že ho mohou nemocní lidé a ne jen ledvináři.

Jani,díky,opravdu je to moc dobrý špenát.:-))

Jaruno a ty za fotky máš plus ode mne! To jsem ještě nezkoušela.;-):yes:

Teda Václave.Máš jedničku.Mám tady vnoučata,a ta nechtěla věřit,že je to z kopřiv.Hned musely ochutnat aspoň s brambůrkama a zítra jim upeču k tomu králíka.Dík za recept a dávám bodík a už je v oblíbených.Přidala jsem i foto.:yes::yes:

tohle dělám pravidelně na jaře, nám naopak chuť kopřiv nevadí, takže je jen lehounce spařím. KKaždopádně je to moc dobré, nejen zdravé ;-):-p:yes:

Ten dělávala moje babička :-p (a byla Jihočeška z Kamenného Újezda a i ty nemocné ledviny sedí...).
Mňam...:-p

Tématické fráze:
kopřivový čaj příprava, jak udělat špenát, špenát recept, čaj z kopřiv příprava, jak se vaří kopřivový čaj, příprava kopřivového čaje, špenát, příprava mraženého špenátu, recepty ze špenátu, špenat zkopriv, špenát recepty, kopřivovej špenát, spenat.z.kopriv., kopřivajako špenát, špenátzkopřiv, špenat skopřiv, kopriivovy, jak uvařit špenát, špenát s kopřivama, jak se vari spenat

Suroviny:
kopřivy, vejce, cibule, česnek, sůl, pepř mletý, sádlo, strouhanka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu