Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort RUM

Hodnocení receptu je 4,6 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bartlice Bartlice

Náročný

Doba přípravy Záleží na šikovnosti. :)

Záleží na šikovnosti. :)

Suroviny

Porce: Hóódně! :)

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie66 718 kJ /
15 946 kcal
Bílkoviny312,64 g
Tuky798,06 g
Vláknina40,94 g
Cholesterol 8,20 g
Sodík 2,45 g
Sůl6,57 g
Sacharidy1 743,29 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: KORPUS:

Nejdříve oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny a potom přidáme postupně po lžících olej a rum. Přidáme vyšlehaný sníh a nakonec mouku, do které jsme zamíchali prášek do pečiva. Krok 2: Zhruba 1/3 těsta vlijeme do formy na "srnčí hřbet", zbylé těsto nalijeme na plech a dáme péct. Formy musí být samozřejmě vymazané tukem a vysypané kokosem. Krok 3: Po upečení ze "srnčího hřbetu" vykrájíme tvar lahve rumu podle předlohy - skutečné flašky. Krok 4: Korpus z plechu okrájíme tak aby neměl zaoblené rohy. Krok 5: Oba korpusy pak rozkrojíme naplníme krémem, u flašky je ale nutné vydlabat na krém prostor, aby se korpus nenadzvednul a nezměnil tvar lahve. Krok 6: KAKAOVÝ KRÉM:

Cukr, máslo a žloutky rozšleháme. Krok 7: Když vznikne směs bez hrudek krémové konzistence, začneme po lžičkách přidávat kakao, které jsme smíchali s vodou a nechali v hrci přivést k varu (v době přidávání musí mít kakaová směs pokojovou teplotu!). Krok 8: Když je vše pořádně zamícháné, je hotovo. Krok 9: Po naplnění korpusy ještě pomažeme vanilkovým krémem zvenku a zahladíme tak nerovnosti. Krok 10: VANILKOVÝ KRÉM:

Nejdříve přivedeme zhruba polovinu mléka k varu. Krok 11: Do druhé poloviny zamícháme pudinkový prášek a když se všechen rozpustí, přidáme směs do vroucího mléka. Krok 12: Vaříme za stálého míchání cca 2 minuty, dokud pudink nezhoustne. Krok 13: Poté ho přendáme do nějaké nádoby a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 14: Zatím do másla pokojové teploty zašleháme žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Krok 15: Z vychladlého pudinku odebereme vrchní vrstvu (škraloup) a po lžičkách ho zamícháme do krému. Krok 16: Podle chuti můžeme přidat nějaký moučkový cukr navíc. Krok 17: Na závěr do krému nalijeme pár kapek vanikového aroma a pořádně to zamícháme. Krok 18: Láhev potom potáhneme bílým fondánem. Krok 19: Na bedýnku vykrájíme z fondánu 4 obdélníky potřebných rozměrů, do kterých vyryjeme vzor dřeva. Krok 20: Kakaem rozpuštěným v rumu obdélníčky nabarvíme z obou stran a necháme zaschnout. Krok 21: Podle předlohy pak začneme pracovat na rumu. Vyryjeme do fondánu znak a nápis. Krok 22: Pomocí příslušných barviček pak nakreslíme etiketu a dobarvíme celou lahev. Krok 23: Když je vše zaschlé, přemístíme láhev na obdélníkový korpus. Krok 24: Na strany přilepíme pomocí krému "dřevěné" obdélníčky a vysypeme bedýnku kokosem. Kokos je nutný, protože cukrová vata nesmí navlhnout aby zůstala nadáchaná. Tou pak bedýnku vyložíme.

Dort je hotov, hodně štěstí!

Zveřejněno 1. 5. 2014

Poznámka autorky Bartlice

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort RUM

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/30Qp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort RUM

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/30Qp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Děkuju :-8

waw:yes::yes::yes::yes::yes::yes:krása,jsi moooc šikovná,ale hlavně trpělivá....myslímwww.toprecepty.cz

Jednim slovem krása nesmírná:-K:yes:

Tomu se říká umělecké dílo :-) klobouk dolu :-):-K

Tématické fráze:
rumovy dort, dort flaška, dort rum, dort lahev rumu, dort ve tvaru láhve, dort ve tvaru flašky, dort ve tvaru rumu, dort jako flaska, dort ve tvaru láhve rumu, dorty ve tvaru lahve, lahve rumu, láhev rumu, cukrová vata recept, dorty ve tvaru flašky, dort lahev, dorty rum, dorty flaška, dorty ve tvaru rumu, dorty lahev rumu, lahev rumu dort

Suroviny:
cukr krupice, mouka polohrubá, vejce, olej, rum, prášek do pečiva, cukr moučkový, máslo, žloutek, kakao, voda, cukr moučkový, cukr vanilkový, mléko, pudink vanilkový, máslo, žloutek, rum, vanilkové aroma, potravinářské barvivo, kokos, cukrová vata bílá, potahovaci hmota smartflex velvet

Přidat fotografie receptu