Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sulc-huspenina z vepřové hlavy

Domácí sulc je diametrálně odlišná věc od kupovaného produktu. Do domácího, ochuceného podle své chuti dáte jen to, co opravdu chcete jíst. Až si naložíte porci hotového na talířek, přikousnete krajíc dobrého chleba, zapomenete na vynaloženou práci.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 150 min

180 min (30 min příprava + 150 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie690 kJ /
165 kcal
Bílkoviny12,66 g
Tuky0,50 g
Vláknina13,30 g
Cholesterol 10 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,01 g
Sacharidy25,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hlavu kartáčkem důkladně umyjeme a dáme do hrnce. Přidáme koření, oloupaný česnek a cibule zbavené vrchní slupky (zbytek slupek necháme na barvu). Krok 2: Osolíme, zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené a slabým varem vaříme doměkka. Pokud použijeme papiňák, vše zalijeme 1 a 3/4 l studené vody, uzavřeme tlakovou poklicí a uvedeme k varu. Poté plamen ubereme na minimum a pod tlakem vaříme 1 a 1/2 hodiny. Krok 3: Měkké maso z vývaru vytáhneme a necháme zchladnout. Poté ho obereme od kostí a společně s kůží nakrájíme na menší kousky. Horký vývar přecedíme do jiného hrnce. Krok 4: Přidáme ocet, zavařenou, nakrájenou zeleninu i s nálevem a nakrájené maso. Opět uvedeme k varu a na plný výkon sporáku vaříme bez zakrytí ještě 10 minut. Krok 5: Do hrnečku odebereme přibližně 150 ml, vsypeme želatinu a necháme 10 minut za občasného prošlehání vidličkou rozpustit. Poté ji přilijeme k vývaru s masem a promícháme, již nevaříme. Krok 6: Nalijeme do vyššího brutvánku a necháme nejlépe do druhého dne uležet. Můžeme také nalít do formy na srnčí hřbet, který vyložíme potravinářskou folií pro snadnější vyklopení.Část teplého sulcu také můžeme nalít do silikonových formiček na muffiny, nebo jiných vhodných misek. Krok 7: Po ztuhnutí vyklopíme na talíř a podáváme s chlebem, octem a cibulí.

TIP: Sulc neboli huspenina a jak na ni

Zveřejněno 9. 5. 2014

Poznámka autorky Anna Kocikova

Máme moc rádi domácí sulc, který většinou děláme z vepřových kolen, nožek a zeleniny.

Já jsem do pár formiček přidala nakrájenou pažitku, aby to bylo i hezky barevné.

Vím, že různých sulců a huspenin je tady hodně, ale ne za tak málo peněz.

Snad nebude vadit, když tady přidám i tuto levnou záležitost. Pokud ano, není problém recept odstranit.

Hotového sulcu je cca 2,65 litu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sulc-huspenina z vepřové hlavy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zN7q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sulc-huspenina z vepřové hlavy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zN7q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

RobertM: :yes:

My na sulc prostě obereme maso z vepřových kolen nebo hlavy nebo nožiček, dáme to do vývaru a necháme ztuhnout. Žádná želatina, žádná zelenina. A zmizí to maximálně do dvou dnů.

Anna Kocikova: Hihi :-D to znám... ale vždyť život (krom jiného:-8) je hlavně o dobrotách a o jídle samotném, co si budem povídat ;-):-8:-D

be.amenity:Martinko,můžeš to také udělat jen z 1/2hlavy.I na té polovině je dost masa na obrání.My jsme také jen dva,ale tady s tím nemáme problém,že by to dlouho leželo v lednici:-8Tato várka zmizela během týdne a 17.5.jsem musela dělat znova:-*A pak se člověk diví,že ne a ne zhubnout;-):-D

Anna Kocikova: :-O Oooo super, že to vydrží takto dlouho :yes::-) Poněvadž u nás ve dvou bychom takovéto množství během pár dní nespořádali :-) Tak jak bude mít náš řezník hlavu k mání, jdu do toho:-!:-D

be.amenity:Martinko,děkuji za zájem:-*
Pokud nemáš doma takovou"žravku"jako já:-Dtak sulc v lednici vydrží i 14dní:-)
Vidíš,všimla jsem si,že jsem neuvedla, kolik je toho sulcíku. Po zhotovení je ho zhruba cca 2,65litu.Vyšlo mě to na 2silikonové formy na srnčí hřbet a pár silikonových formiček na muffiny.
Ono se to nezdá,ale na té hlavě je vážně spoustu masa a vyjde to o moc levněji,než z kolene a jiných surovin:-)

Pěkný, jednoduchý recept jak na sulc :yes::-) Určitě brzy vyzkouším ;-)
Aničko, chtěla jsem se zeptat, cca jak dlouho takto připravený sulc vydrží v lednici:-?

rozmarynaH:Děkuji:-K
Marcelko,tak u nás je "Mikuláš"skoro každý měsíc:-))Manžel má sulc hrozně rád:-)Líčka na v.hlavě v obchodě jsou už hodně odřezaná:-SKdysi hlavu prodávali i s ušima,naše oblíbené křupky:-Dteď to všechno dávají pryč:-/

Sulc mám moc ráda:-p, dělávám ho nejraději v období od Mikuláše do Silvestra. Moc hezké foto. U nás se vždycky z hlavy vyřízla líčka a ta se dělala jako samostatný pokrm. :yes: +17

Děkuji všem:-K

:yes::yes: paráda :-K

Taky jsem nedávno dělala, ale z kolena. Někdy zeleninu dávám, někdy ne, ale obojí je dobrota. I když já radši tláču;-):-p

Jen si sáhnout pře monitor...:yes::-p:-K

Nádherný a určitě moc dobrý.:yes::-K

Sulc milujeme, sice ho dělám jinak, ale ten tvůj je nádhera, když ho udělám víc než ho sníme , tak klidně naleju do skleniček a zavařím ho. Takže teď jdu do sklepa a každýmu skleničku přinesu.

Tématické fráze:
domácí sulc z kolene a nožek, veprova hlava recepty, vepřova hlava, vepřový sulc, domácí vepřový sulc, veprova huspenina, domácí sulc z vepřového masa, vepřová hlava recept, jak dlouho vydrží sulc, domácí sulc z vepřového kolena, vařená vepřová hlava, vepřová hlava cena, domácí sulc z hlavy, recepty z vepřové hlavy, cena vepřové hlavy, vepřové hlavy, sulc domácí, huspenina, pomazanka z vepřove hlavy, recept vepřová hlava

Suroviny:
hlava vepřová, pepř celý, cibule, česnek, směs zeleninová hradišťanka, ocet, želatina prášková, sůl

Přidat fotografie receptu