Sulc-huspenina z vepřové hlavy
Domácí sulc je diametrálně odlišná věc od kupovaného produktu. Do domácího, ochuceného podle své chuti dáte jen to, co opravdu chcete jíst. Až si naložíte porci hotového na talířek, přikousnete krajíc dobrého chleba, zapomenete na vynaloženou práci.
Suroviny pro 1 dávka
zhruba 2,65 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 690 kJ / 165 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 12,66 g |
Tuky | 0,50 g |
Vláknina | 13,30 g |
Cholesterol | 10 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,01 g |
Sacharidy | 25,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hlavu kartáčkem důkladně umyjeme a dáme do hrnce. Přidáme koření, oloupaný česnek a cibule zbavené vrchní slupky (zbytek slupek necháme na barvu).
Krok 2: Osolíme, zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené a slabým varem vaříme doměkka. Pokud použijeme papiňák, vše zalijeme 1 a 3/4 l studené vody, uzavřeme tlakovou poklicí a uvedeme k varu. Poté plamen ubereme na minimum a pod tlakem vaříme 1 a 1/2 hodiny.
Krok 3: Měkké maso z vývaru vytáhneme a necháme zchladnout. Poté ho obereme od kostí a společně s kůží nakrájíme na menší kousky. Horký vývar přecedíme do jiného hrnce.
Krok 4: Přidáme ocet, zavařenou, nakrájenou zeleninu i s nálevem a nakrájené maso. Opět uvedeme k varu a na plný výkon sporáku vaříme bez zakrytí ještě 10 minut.
Krok 5: Do hrnečku odebereme přibližně 150 ml, vsypeme želatinu a necháme 10 minut za občasného prošlehání vidličkou rozpustit. Poté ji přilijeme k vývaru s masem a promícháme, již nevaříme.
Krok 6: Nalijeme do vyššího brutvánku a necháme nejlépe do druhého dne uležet. Můžeme také nalít do formy na srnčí hřbet, který vyložíme potravinářskou folií pro snadnější vyklopení.Část teplého sulcu také můžeme nalít do silikonových formiček na muffiny, nebo jiných vhodných misek.
Krok 7: Po ztuhnutí vyklopíme na talíř a podáváme s chlebem, octem a cibulí.
Zveřejněno 9. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sulc-huspenina z vepřové hlavy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zN7q
Moje poznámka
Sulc-huspenina z vepřové hlavy
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zN7q
Nejnovější recepty
Zapečená kedlubna s vejci a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Makovec s tvarohem bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 6 hodinami
Jarní mls s čokoládou
Přidáno před 8 hodinami
Hrnkový beránek
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční cupcakes II
Přidáno před 15 hodinami
Těstovinový salát s lososem a olivami
Přidáno 11. 4. 2025 17:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché sýrové těstoviny vařené v mléce
Kukykuk před 2 hodinami
Rychlé a křehoučké taštičky
Styliane před 2 hodinami
Šunkofleky
hortenzie před 3 hodinami
Pomazánka z krabích tyčinek s celerem
Radka61 před 4 hodinami
Bramborový gulášek
jukub před 4 hodinami
Rychlé langoše
Martas_ před 5 hodinami
Hospodský zelný salát
milede před 6 hodinami
Chlupaté knedlíky (klouzáky)
libusekubinova54 před 6 hodinami
Extra rychlé lívance
vikinka09 před 8 hodinami
Strouhané řezy s jablky
Lenifuk před 10 hodinami
Tématické fráze:
domácí sulc z kolene a nožek,
veprova hlava recepty,
vepřova hlava,
vepřový sulc,
domácí vepřový sulc,
veprova huspenina,
domácí sulc z vepřového masa,
vepřová hlava recept,
jak dlouho vydrží sulc,
domácí sulc z vepřového kolena,
vařená vepřová hlava,
vepřová hlava cena,
domácí sulc z hlavy,
recepty z vepřové hlavy,
cena vepřové hlavy,
vepřové hlavy,
sulc domácí,
huspenina,
pomazanka z vepřove hlavy,
recept vepřová hlava
Suroviny:
hlava vepřová,
pepř celý,
cibule,
česnek,
směs zeleninová hradišťanka,
ocet,
želatina prášková,
sůl
Komentáře (23)