Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské ptáčky

Španělský ptáček patří mezi oblíbené české hotovky. Dušený závitek z roštěnky, naplněný uzeninou, sterilovanou okurkou, párkem a vajíčkem, zalitý omáčkou, nepochází ze Španělska, jak by mohl název působit. Podává se s rýží nebo knedlíky.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 80 min

105 min (25 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 031 kJ /
2 875 kcal
Bílkoviny205,02 g
Tuky213,66 g
Vláknina9,90 g
Cholesterol 953 mg
Sodík 2,35 g
Sůl5,42 g
Sacharidy30,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Krok 2: Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, naklepeme je do šíře, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Krok 3: Okurky, vejce, párky, špek a jednu cibuli pokrájíme na stejné čtvrtinové dílky a klademe na jednotlivé plátky masa. Krok 4: Dobře zavineme, popřípadě spíchneme párátkem nebo kovovou jehlou. Na povrchu můžeme též osolit a opepřit. Krok 5: Do pekáčku vložíme nakrájenou druhou cibuli, zalijeme olejem, navrch naskládáme natěsno ptáčky. Krok 6: Dáme zapéct do rozehřáté trouby na 10 minut. Pak zmírníme a dopékáme při 150 °C cca 45 minut, až je maso měkké. Krok 7: Během pečení poléváme vypečenou šťávou nebo podle potřeby podléváme horkou vodou. Krok 8: Když jsou ptáčky upečené, vyjmeme je z výpeku. Krok 9: Výpek přivedeme k varu. Redukujeme do zlatohněda, podle potřeby zahustíme cca 1 lžící mouky rozkvedlané ve vodě. Necháme zhruba 20 minut provařit a ještě dochutíme solí, pepřem a lžičkou hořčice. Krok 10: Ptáčky vložíme zpět do šťávy a prohřejeme. Krok 11: Podáváme s rýží.

TIP: Jak připravit běžnou přílohovou rýži

Zveřejněno 17. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské ptáčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OZG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Španělské ptáčky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OZG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

:-)<3:yes::yes: Ptáčky dělám vždy v troubě jen je předtím zatáhnu na pánvi na menším množství tuku. Jsou u nás také oblíbené :-K

Super klasika! Ta se hodí vždy...:-*

<3

Tak to je dobrá zpráva. Kupuju právě Knorr. Máme tak malou spotřebu, že dělat si nějakou do zásoby je úplně zbytečný.:-)

Protože nevlastním krávu a máslo si tedy nestloukám,tak si nejsem jistý ani tou domácí jíškou.
A proto, když mám fofr,tak klidně použiji instanční jíšku.V testech potravin vyšla vítězně od Knorra.:-D;-)

Petra: U instantní jíšky bych za problém viděla ten nekvalitní rostlinný tuk, co se dává i do sušenek, proto si jíšku radši dělám doma, hotovou skladuji v lednici.

jarda Kadic: Proto jsem to slovo chemie dala do uvozovek ;-)

jarda Kadic::-D:-D:-D:-D:yes:

Petra:;-) jasně,i voda je chemie - H2O:-)):-)):-))

hosta: No právě, já instantní jíšku používám a vždycky je ve složení jenom mouka a tuk. Hodně lidí tvrdí, že je tam "chemie", tak by mě opravdu zajímalo, ve které jíšce konkrétně ty éčka jsou...

Petra::-D ani nemohla - jde o mouku a rostlinný tuk, pouze tmavá má navíc karamel :-D

Josef Kolín: Zkusím na zahušťování kukuřičnou mouku. Jen by mě zajímalo, která instantní jíška obsahuje éčka? Ještě jsem žádnou takovou neviděla...

Josef Kolín 15. 8. 2015 11:59
Ok, jen jsem nahradil instetní jíšku (s několika E-čky)obyčejnou kukuřičnou moukou- nemá lepek a nelepíse...:-)

Bomba.:yes: Manzel ujidal i detem z talire. :-D Vynikajici, pravdu jako z hospody ci z restaurace. Jen sem na konci po vytazeni masa stavu rozmixovala a lehce zahustila solamylem.

Opik: je to jen tuk a mouka, akorát že bez chuti:)

Tématické fráze:
španělský ptáček, španělský ptáček recept, hovězí ptáčky, hovezi spanelsky ptacek, ptáčci recept, hovězí ptáček, hovězí ptáčci, recept na hovězí ptáčky, španělský ptáček hovězí, recept španělský ptáček, hovězí ptáček recepty, ptáčci s hovězího, recept na španělský ptáček, hovězí ptacky recept, španělské ptáčči, španělští ptáčci, hovězí ptáčci recepty, recept ptacci, španělský ptáček z hovězího recept, spanelsky ptacek v troube

Suroviny:
roštěná hovězí, hořčice plnotučná, špek, párky, vejce, okurky sterilované, cibule, olej, sůl, pepř mletý, mouka hladká

Přidat fotografie receptu