Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 225 kJ / 1 966 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,60 g |
Tuky | 20,10 g |
Vláknina | 31,04 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 21 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 373,12 g |
Postup přípravy
Krok 1: Večer pred pečením chleba rozmiešame ražný kvások s vodou a ražnou múkou a necháme ho stáť 14 hodín pri izbovej teplote.
Krok 2: Pred pečením si odoberieme malú časť kvásku, (asi 10 - 20 g) na ďalšie pokračovanie a vedenie kvásku. Odložíme si ho.
Krok 3: Zvyšný namnožený kvások dáme do nádobky DP, prilejeme 180 g vody, rozdrvený celaskon, melasu a pridáme preosiate múky zmiešané so soľou, mletú rascu. Navrch rozdrobíme droždie, obsypeme ho cukrom a spustíme program na prípravu cesta.
Krok 4: Kontrolujeme začiatok miesenia a konzistenciu, či netreba pridať vodu alebo prisypať múku a keď zbadáme, že je už všetka múka nabalená v guli cesta, pridáme lyžicu oleja (ja som dala slnečnicový) a necháme program na prípravu cesta bežať do konca.
Krok 5: Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, zvrchu jemne posypeme a cesto trocha prekladáme, sformujeme do potrebného tvaru.
Krok 6: Ja som išla piecť v silikónovej forme, tak som si ju nijak nemusela predpripravovať ani nijak nahrievať. Cesto som vložila do tejto formy a vložila som to do väčšieho mikroténového sakla, kde som bochník nechala na dokysnutie - asi 25 min.
Krok 7: Trúbu vyhrejeme na 220 - 210°C vložíme bochník, prikryjeme zvrchu alobalom a na spodok trúby dáme pekáč s horúcou vodou. Pečieme 30 minút (po 15 min pečenia vyberieme pekáč s vodou), potom znížime na 190 - 180°C , odstránime alobal a pečieme 15 minút.
Krok 8: Hotový bochník dáme chladnúť na mriežku a posprejujeme ho zo všetkých strán.
Krájame po vychladnutí.
Krájame po vychladnutí.
Zveřejněno 6. 6. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kváskový chlieb s celozrnnou múkou a melasou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVMg
Moje poznámka
Kváskový chlieb s celozrnnou múkou a melasou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lVMg
Nejnovější recepty
Tuňákový salát v tortille
Přidáno před 8 hodinami
Sekaná se sýrem a sušenými houbami
Přidáno před 8 hodinami
Bramborové placky s jitrničkou
Přidáno před 13 hodinami
Bramborové placky plněné brynzou
Přidáno před 13 hodinami
Bramborové krokety jako chuťovky
Přidáno před 13 hodinami
Smažený bramborový knedlík v těstíčku
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Míša řezy
Neregistrovaný před 5 minutami
Szegedinský guláš
Placak před 14 minutami
Šťouchané brambory se smaženým zelím
Neregistrovaný před 37 minutami
Kuřecí čína jinak
Neregistrovaný před 1 hodinou
Piškotová bábovka
Neregistrovaný před 1 hodinou
Domácí křupavé rohlíky
Neregistrovaný před 2 hodinami
Dělbuchy
Neregistrovaný před 2 hodinami
Jablkový koláč
L.Komrska před 3 hodinami
Bramborové lokše (patenty, laty)
Neregistrovaný před 3 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
Neregistrovaný před 3 hodinami
Tématické fráze:
kvaskovy chleba recept,
pecenie chleba v pekaci,
chleb s melasou,
recept na kvaskovy ch
Suroviny:
kvas žitný,
voda,
mouka celozrnná žitná,
voda,
mouka celozrnna pšeničná,
mouka chlebová,
droždí čerstvé,
sůl,
kmín celý,
cukr třtinový,
melasa,
celaskon,
olej
Komentáře