Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné vinné listy II.

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 903 kJ /
2 128 kcal
Bílkoviny102,14 g
Tuky88,60 g
Vláknina12,49 g
Cholesterol 240 mg
Sodík 295 mg
Sůl0,58 g
Sacharidy226,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy umyjeme, povaríme vo vode - asi 1 minútu. Vždy som chytila cca 15-20 ks naraz a ponorila, varechou pridŕžala pod hladinou. Vyberieme, necháme odkvapkať a vychladnúť. Krok 2: Náplň: Na oleji udusíme pokrájanú cibuľu, necháme vychladnúť. Zmiešame ju s mäsom, nevarenou ryžou, soľou, korením, posekanou petržlenovou vňaťou,feferónovým krémom (štipľavou paprikou, feferónkou apod.). Výrazne koreníme a solíme, ryža i listy spotrebujú dosť soli aj korenia. Krok 3: Listy položíme lesklou stranou nadol, odštipneme stopku, ak sme ju pred varením nechali. Na povarené listy ukladáme valčeky náplne a zvinieme. Najprv kus listu zdola nahor, potom z bokov a na koniec zrolujeme - pozri foto (prípadne len zrolujeme). Chce to trochu cviku a trpezlivosti, ale ide to, mne 60 ks trvalo 30 minút. Najprv som si urobila valčeky z náplne, potom rozložila listy a balila. Krok 4: Ukladáme na dno hrnca, potom ďalšiu vrstvou. Na dno i na vrch uložíme zvyšok listov. Zalejeme paradajkovou šťavou, ktorú sme zmiešali s vývarom, ochutili cesnakom, koreninami a soĺou - dosť silne ochutíme, vo výsledku chuť bude miernejšia, množstvo cca 2 cm nad závitkami. Zaťažíme tanierikom a pomaly varíme cca 1 hodinu, kontrolujem a príp. dolejeme vývar, vodu. Vo finále má byť tekutina vstrebaná. Chutí k tomu skvele tabbouleh a cesnakom ochutený jogurt. Je to trochu prácne jedlo, ale námaha sa oplatí.

Zveřejněno 18. 6. 2014

Poznámka autora magdalenka

http://www.toprecepty.cz/recept/13675-kuskusovy-sa...

Do podobných som pridala recept od Aishe, je to originál arabská verzia.

Roky som sa chystala vyskúšať plnené hroznové listy, až teraz som sa k tomu dostala. Zistila som na Internete rôzne verzie s rôznymi koreninami (aj bez mäsa), varia ich Turci, Arabi, Chorváti, Gréci, aj Maďari atď...

Moja verzia je prispôsobená našim chutiam.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněné vinné listy II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E710

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněné vinné listy II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E710

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (24)

Zasloužená 13 :yes:

Dík, holky. :-K Bola to makačka, ale stála za to.

Magdalenko, i tvoje variace "vinných listů" vypadá chutně a tak též ukládám do oblíbených:yes::yes::-K

Magdalenko,musela sis máknout;-)ale výsledek za tu práci rozhodně stál:yes:Mě by chutnalo:-p:-K

Ďakujem.

Velmi hezky okomentovane fotografiemi! Mas to moc uhledne! Jedla jsem jich na turecke slavnosti. Ted mame vinnou revu, takze i listy budou:-).
Posilam bodik!:-8

magdalenka: Nemas opravdu zac.
Prapuvodni je dolma e sarma, tedy zavitky z vinnych listu. Kde nebyly k mani (treba protoze v zime reva chybela), byly nahrazovany treba zelnymi, kapustovymi atd. listy. Proste to, co bylo zrovna po ruce. Vzdy se ony "nahrazky" povari v okyselene vode prave proto, aby dostaly onu zvlastni a jemne nakyslou chut vinnych listu. Tedy krome listu kysaneho zeli, ty to nepotrebuji.

Jitkas: dík za zástup, ja som sa ku komentu "Anny" nevedela vyjadriť, akosi som nepochopila zmysel jej príspevku.

Anna: Krome Golubcu existuje tez Dolma a tez Sarma, tedy zavitky z vinnych listu.

No možná je to dobré i z těch vinných listů, ale klasika je klasika že Magdo- tzv. holubky ale já to stejně nejím, strašně nafukovací jídlo:yes:

Jana Remkova: dobrota veliká...;-)

Magdi, to je super!:yes:

maiva: ďakujem. To vieš, snažila som sa...;-)

Magdalenko, určitě moc dobré. Jedla jsem plněné masem, rýže nevím zda byla. Maminka párkrát dělala. Moc se Ti povedly, jeden závitek jako druhý:-p+:yes::yes:

Ďakujem vám, je to pochúťka...

Plnene listy jsou pracne, ale uzasne chutne, znam je s masem i bez, Madarske i Arabske, takze palec nahoru:yes::yes::yes:a ten ochuceny jogurt se k tomu nejlip hodi:-p

Závitky z vinných listů jsem nikdy nejedla, ale věřím, že to bylo moc dobré :-):yes:

jirholu: Vďaka, veľmi si vážim tvoju reakciu.:-K
Robila som prvýkrát a sama som bola prekvapená, aké je to výborné. Nemám vo zvyku si chváliť recepty, ale teraz musím...:-))

Tohle mně připomnělo mládí - v 50. a 60. letech se prodávaly výborné konzervy s plněnými vinnými listy (konzerva stála 6,- Kčs) a byla to náramná dobrota :-p , doma jsme k nim mívali chléb. Dodnes si tu výbornou chuť představuji. Děkuji za připomenutí ;-)
Tvoje listy jsou krásné - jeden jako druhý :-D:yes: Kdybych mohla, dala bych sto bodů, dávám tedy jeden a velikánskou pochvalu :-)):yes::yes:

maris: neviem, sú mrňavé a prudko jedlé...:-))

magdalenka: to Ti ráda věřím, ale možná, že zbyde i na zítřek;-):-))

maris: Máš pravdu, dobrota. Len pri 50. kuse ma to balenie prestávalo baviť...:-D

Tak to musí být dobrota:-p:-):yes::yes:+2

Ukládám a dávám první bod:-p:-p:-p

Tématické fráze:
plněné vinne listy, vinné listy, plněný vinný list, řez vinné révy pro začátečníky, vinny list, vinný list plněný recept, závitky z vinných listu, vinné listy v kuchyni, mleté maso ve vinném listu, vinné listy recept, plněné hroznové listy, recept na džem z vinné révy, vinný list recepty, vinny list recept, maso ve vinném listu, recept vinne listy, list vinné révy, závitky ve vinném listu, plněné vinné listy recept, recept na vinné listy

Suroviny:
maso mleté, rýže, cibule, olej, česnek, sůl, nať petrželová, pepř černý, krém feferonkový, listy vinné, šťáva rajčatová, vývar, sůl, pepř černý, koření nové koření, bobkový list, skořice, krém feferonkový

Přidat fotografie receptu