Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klobásové pagáče

Pro pagáče, tak jak se pečou u nás, je charakteristická křehkost a lístkování těsta, obvykle kynutého. Toho se dosáhne překládáním kynoucího těsta. Až je vyzkoušíte, pochopíte, proč jich máte příště napéct víc.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 17 min Bez doby kynutí

47 min (30 min příprava + 17 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 940 kJ /
4 766 kcal
Bílkoviny114,32 g
Tuky268,01 g
Vláknina20,40 g
Cholesterol 840 mg
Sodík 7,41 g
Sůl18,24 g
Sacharidy463,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, 1 lyžicu múky a droždie, necháme stáť v teple cca 30 minút. Krok 2: Klobásu nastrúhame na slzičkovom strúhadle alebo drobne nakrájame, príp. rozkutrujeme. Zmiešame so zmäknutou masťou. Suchá klobása sa strúha dobre, môžeme ju pred strúhaním aj zamraziť. Krok 3: V múke rozmiešame soľ, rukami rozmrvíme zmäknuté maslo. Pridáme kvások, rozľahané vajíčko, kyslú smotanu a spracujeme cesto. Nemiesime dlho, stačí spracovať rýchlo, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť. Krok 4: Keď cesto zdvojnásobí objem, vyklopíme na dosku, rozvaľkáme na hrúbku cca 1,5 cm. Opakom lyžice rozotrieme zmes masti a klobásy, úplne k okrajom nejdeme. Natreté cesto zrolujeme z užšej strany ako roládu (pozri foto). "Roládu" válečkom sploštíme na cca 2 cm, preložíme ľavú stranu do stredu, pravú stranu do stredu a potom "zavrieme" ako knihu. Ťažko sa to popisuje, ale podľa obrázkov je to jednoduché. Prikryjeme a zas necháme stáť asi 30 minút, ja prikrývam veľkou misou, v ktorej som miesila. Krok 5: Potom vyvaľkáme na cca 1,5 cm hrubý plát, ostrým nožom urobíme mriežku. Vykrajovátkom vykrajujeme okrúhle pagáče, alebo ako ja - nožom krájam na štvorce (nemám odkrojky, tie sa síce dajú spracovať, ale tie pagáče už nelístkujú). Krok 6: Pagáče ukladáme na pečiací papier, necháme zas kysnúť cca 30 min. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Krok 7: Pečieme pri 190-200 °C cca 17 minút.

Zveřejněno 22. 6. 2014

Poznámka autora magdalenka

Zmes masti a klobásy môžeme ešte prichutiť štipľavou paprikou, čiernym korením, bude to pikantnejšie. Doporučujem naozaj použiť dobrú suchú klobásu, príp. lovečák alebo chorizo. Ak sa niekomu zdá prekladanie komplikované, môžeme si to celé zjednodušiť. Všetky suroviny zmiesiť dokopy, nechať vykysnúť, po vykysnutí vyvaľkáme, vykrajujeme a upečieme. Nebude nám však pagáčik lístkovať, pozri druhé foto - vidno lístkovanie.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásové pagáče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5EVv

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klobásové pagáče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5EVv

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Místo klobásy je také možné použít ochucené škvarky

magdalenka::-D:-D:yes:

Jana Remkova: Tak sme dve.:-D:-K

Zbožňuji pagáče Magdi!:-p

Teší ma. :-K

MAGDALENA 1. 7. 2014 05:24
VYSKUSANE A VYNIKAJUCE,VDAKA ZA RECEPT:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

díky. jsou doopravdy úžasné, snad je o trošku více soli.:yes:

Dana61: Ďakujem! Mám naozaj radosť, už kvôli tebe malo zmysel pridávať sem tento recept. (V poslednej dobe to tu, mám dojem, celkovo upadá.)

vyzkoušené a opravdu velmi dobroučké:yes::-D protože jsem měla zbytek strouhaného sýra, tak jich část byla posypána před dopečením i sýrem - mě více chutnali bez sýra:-p vyzkoušejte opravdu dobrota;-)

amalia: Ďakujem za poklonu a hlavne, že si už niektoré veci odo mňa vyskúšala...a nesklamali ťa. :-K

magdalenka, všetky tvoje recepty stoja za vyskúšanie:-))

Andy, vyskúšaj, budem len rada.
Pagáče sú sýte naozaj, nie je to žiadne nadýchané ľahké pečivko.
Majú byť výrazne slané, príp. aj korenie sa pridáva, alebo aj štipľavá paprika - pri potieraní cesta...ak to chystáme pre dospelých. V našich končinách - juh, ovplyvnený maďarskou kuchyňou, sú bežnou súčasťou pohostenia k vínu, pivu... vhodnejšie ako chipsy. Často ich dostaneš aj v "hospodách".
Nech sa ti darí a chutí.

Taky už budu muset vyzkoušet nějaké ty tvoje pagáčiky;-), vypadájí velmi dobře a s tou masťou aj vydatne:-D:yes:

Hella: Heli, pagáčov je naozaj veľa druhov, nielen s oškvarkami... Samozrejme, typický je pre nich okrúhly tvar, ja to však ignorujem.
Budem rada, ak vyskúšaš.

Já se vždycky domnívala, že pagáče je druh pečiva, které musí obsahovat škvarky. Ale je to blbost, pagáče se to jmenuje podle kulatého tvaru.http://dadala.hyperlinx.cz/chle/chler0037.html Já je vykrajuji kolečkem a odkrojky peču zvlášť, těsto znovu nespojuji, ty okrojky se vždycky sní nejdříve, navíc jich moc není. Určitě s klobásou vyzkouším, máme rádi pikantní pečivo, proto u nás vedou http://www.toprecepty.cz/recept/35326-pikantni-skv... Zatím +12 :yes:

Tématické fráze:
klobásové rohlíčky, klobasova kolecka k vinu, klobasove pagačky, slovenské pagáče, klobásové placky, klobásové pagáčiky, pagace, pagáčik, škvakové pagáčová, klobaskove pagace, jednoduché klobásy, klobasova, klobásová směs na pivě, klobásové, slane pagače s klobasou, škvarkové pagáčky slovenské, pagáč recepty, jak spracovat škvarky recepty, jak zamrazit klobásy, pagačiky so sýrem

Suroviny:
mouka hladká, mléko, cukr, droždí čerstvé, sůl, máslo, vejce, smetana kysaná, klobása uzená, sádlo, vejce

Přidat fotografie receptu