Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumava - chléb

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 826 kJ /
2 827 kcal
Bílkoviny80,12 g
Tuky50,56 g
Vláknina40,83 g
Cholesterol 18 mg
Sodík 11,42 g
Sůl28,00 g
Sacharidy492,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny dáme do pekárny tak, jak jdou za sebou v receptu a zapneme program 1 - základní, velikost střední - 1000 g, kůrka 2 - střední.

Horký chléb ihned po upečení potírám slanou vodou : nemusí se.

Zveřejněno 7. 3. 2009

Poznámka autorky mirca75

Původní recept je od Radůzy. Já jsem si recept postupem času upravila dle naší chuti a pár surovin pozměnila jak váhově, tak typově.

Místo podmáslí můžete dát jen vodu, pak se více podobá Šumavě, ale s podmáslím je zase nadýchanější a kypřejší. Pekárnu mám k dispozici Moulinex home bread XXL.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumava - chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNPy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumava - chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PNPy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Název Šumava je názvem konkrétního druhu chleba a neměl by se tedy používat pro chleby jiné. Originál Šumava je (nemýlím-li se) chleba ze žitného kvasu, žádné kvasnice/droždí do něj nepatří; jen žitný kvas, žitná mouka, pšeničná mouka, voda, sůl a kmín.

:yes::yes::-):yes::yes: výborný!!!!

Tenhle jsem pekla v jiném poměru mouky(něco pro zdraví;-))-280g pšen.celozrnné mouky hrubé,300g hladké mouky a 70g tmavé žitné a chlebík byl krásně voňavý a moc dobrý.Sice mi nahoře trochu popraskal:-(,ale na chuti mu to neubralo:-p.K večeři jsem k němu udělala pomazánku a na snídani byl s máslem a domácí marmeládkou:-p:-p.

Merylas,můžu tě uklidnit, že já mám také robota Etu léta letoucí a jsem s ní spokojená a kdyby všechno šlapalo tolik let jako ona bylo by to dobře.:yes:

Já v nouzi použila na koření hmoždíř :-8 a dobře mi to šlo v mlýnku na kávu, mám starý robot Etu a tam je na kávu taková nádobka a nůž co seká, na kávu jsem to nepoužívala, jen občas na to koření. Ale je to fakt starý robot a to už dnes skoro nikdo nemá.:-8

Mirco, jsi zlato, právě tam jdu. V DM nakupuji od Alnatury bujonové kostky, po koření na chleba jsem se dřív nekoukala, to mě zajímá až teď:-8:-D:-D Díky !

Maris:-)To koření kupuji v DM drogerii.Bylo to jako dvojbalení,naposledy jsem kupovala v půli ledna;-)Ale myslím že ve velkých obchodech s bio koutkem nebo kde se prodávají chlebové mouky ho taky najdeš;-).Obsahuje Anýz,Fenikl,Koriandr a Kmín.Je dost aromatické takže mě stačí dát do 1OOOg chleba 1/4-1/2 malé odměrky,samozřejmě dle typu chleba který zrovna dělám.Ale pakliže jsi šťastným vlastníkem mlýnku na koření tak si ji určitě můžeš udělat i sama;-)Posílám ti fotečku abys věděla co hledat;-)

Mirco, prosím Tě, kde kupuješ to chlebové koření a co obsahuje ? Nebo si ho sama mícháš ? Já jsem ho snad nikde neviděla:-O:-)

Já myslela že je to nějaký dobrý recept na chlebík,no tak aspoň vzpomínej při pečení houstiček:-*:-*:-D.Jsi opravdu vzorná :-!Tohle jsem psala večer,ale spadl mi internet tak dopisuju dnes:-O:-O:-S:-D

:-)My jsme si tam chodili s manželem každé ráno do takové malé pekárničky,paní za pultem už nás znala,poprosili jsme ji o pola podpekom-dostali jsme půlku teplého,krásně nadýchaného a voňavého:-*bílého chleba a šli jsme snídat.Škoda že už je to pryč;-(

Co je chorvatský podpek :-?:-?

:-8 jéé, já asi neumím číst. Já si toho nevšimla :-8 Dávám bodíka;-)

Papriko:-) viz poznámky;-),podmáslí jsem nahradila vodou takže jí je dohromady 380ml.Určitě to jde i s mlékem nebo smetanou ale já tyhle bílé chleby moc nemusím-tedy kromě čerstvého chorvatského podpekom:-p:-p ten bych jedla pořád a pořád a pořád...:-D

Mám stejnou pekárnu;-) tak ho asi upeču, když je v Moule vyzkoušený. Mám dotaz, když je bez podmáslí - co tam je místo něj? Mléko nebo smetana? Ď. za odpověď.

Moc hezký chlebíček, bože, ať už mám tu pekárnu!:-// Zaslouží si bodík!:-)

Tématické fráze:
domácí chléb šumava, chléb šumava z domácí pekárny, domací chleba šumava, pekárna šumava, recept na chleba z domácí pekárny, chorvatský chléb, domácí pekárna moulinex recepty, šumava z domácí pekárny, pekárna moulinex recepty, šumavský chléb, chorvatský chleba, sumavsky chleba, chorvatský chléb recept, chléb šumava v domácí pekárně, domácí šumava, recepty domácí pekárna moulinex, moulinex pekárna recepty, chléb šumava domácí pekárna, šumavský chléb z domácí pekárny, šumavsky chleb recept

Suroviny:
voda, podmáslí, ocet, olej, cukr, sůl, mouka celozrnna pšeničná, mouka hladká, mouka žitná, kmín celý, kmín drcený, koření chlebové, droždí sušené

Přidat fotografie receptu