Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky

Nedělní oběd u babičky je synonymem pro poctivý vývar s vynikající zavářkou. Nudle jsou složitým procesem, můžete je však nahradit jednodušší variantou, tedy domácím drobením či strouháním. Jednoduché těsto jen nastrouháte do vývaru.

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mirca75 mirca75

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 402 kJ /
574 kcal
Bílkoviny22,18 g
Tuky8,91 g
Vláknina4,05 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 102 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy99,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, vyklepneme vejce, promícháme a rukama řádně vypracujeme tuhé těsto. Krok 2: Můžeme jej ihned strouhat na hrubém slzičkovém struhadle přímo do polévky a hned zavářet. Krok 3: Nebo nastrouháme na čistou utěrku, necháme řádně proschnout a ukládáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem nebo broušeným hrdlem. Krok 4: Zaváříme přímo do vývaru cca 5-6 minut.

TIP: Druhy zavářek do polévky a nejlepší recepty s nimi

Zveřejněno 9. 3. 2009

Poznámka autorky mirca75

Já si většinou strouhání, nudle,.... dělám tehdy, pokud něco peču v troubě. Pak do vychládající trouby vložím plech s těstovinou na proschnutí a nemusím mít strach, že neproschne pořádně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R4V

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Strouhání, drobení, mrvenička - zavářka do polévky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0R4V

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

Já si toto drobení vždy dělám ze zbytku vajec, které mi zbydou po obalování např. řízků. Přidávám postupně mouku, trochu osolím, nastrouhám, usuším a uchovám ve skleničce.,

Občas taky dělávám, je to rychlejší než udělat domácí nudle. Při přípravě těsta, pokud je třeba, přidám malinko vody, ale jen po větších kapkách. Těsto nechávám v mikrotenu chvíli v chladničce odležet, lépe se pak strouhá. Strouhání používám i do jiných polévek, dost často třeba i do čočkové polévky. Přidala jsem foto a hvězdičky. :-K

MamlajdaD:Mě to z toho sekáčku nevyhovuje. Nejradši si ho strouhám na hrubém struhadle. Hned jak ho nastrouhám tak si všechno uvařím. Schladlé potom rozdělím do sáčků. popíšu si ho a dám do mrazáku.Usušené drobení se mě zdá že je neuvařitelné. Dělám si takhle už dlouho.

magdalenka: Jaromira18: Já to drobení dělám v sekáčku, kde se mi udělá těsto a rozdrví se na to strouhání, je to zcela bez námahy a přitom dokonale nadrobené, před časem jsem sem dala návod:
https://www.toprecepty.cz/recept/61261-strouhani-d...
Zkuste, bude se vám to líbit, protože je to náramně snadné! ;-):-K

Do mäsového vývaru tiež nezaváram, ale vyvarím vo vode a dávame si zvlášť do taniera. Ale napr. do hubovej alebo zeleninovej polievky zavarím. Niekedy si "strouhání" robím do zásoby, ak som veľmi usilovná.:-8

:yes: Také ho dělám je vynikající, jen přidávám trochu dětské krupice. Jednou ho nastrouhám na jemno, po druhé na hrubo. Drobení vařím zvlášť, dám do misky a každý si dá do polévky kolik chce.

Teď jsem dodělala a nechápu čeho jsem se bála:-):-):-):-)Jsem si dlouho říkala že to bude s tím piplačka a tyyyy jo bylo to hned a absolutně SUPER!:-KDíky moc za recept..

Velice rychlé a chutné strouhání. Než začala vařit polévka mela jsem "zaděláno" a než jsem prostřela bylo uvařeno. Použila jsem do tvého králičího vývaru. Tobě patří bodik:yes:10:yes:

mirca75:
Děkuji za odkaz a určitě vyzkouším.Už se těším na výsledek.:-))

jaryn1:-), nevím, jestli je toto jídlo podobné,ale zkuste juknout sem http://www.toprecepty.cz/recept/4496-kureci-kridel.... Možná se od toho dá jídlo Vaší maminky odvodit.

Nevíte někdo,jak se dělá dušené strouhání se zbytky masa(kachní,husí a pod.)Moje maminka to dělávala a bylo to úžasné jídlo.:-p

Do drobánku při vaření jsem přidal trochu vegety. Aby chytil barvu. A je skvělý.:)
Děkuji za recept:)

Mrveničku někdy dělám do hovězí polévky. Když náhodou nemám nudle, tak nastrouhám mrveničku. Nudle i mrveničku vařím zvlášť - ve vodě. Do polévky je přidávám až uvařené. Dělám je ale z polohrubé mouky. A jak píše výbušna, tak i má mamka dávala mrveničku do houbové - zapražené polévky. A to byla dobrota. :-p :yes: Mirko 75, za recept a zejména perfektní fotopostup :yes: posílám +8.

Miszo:-) děkuju za vyzkoušení a hezkou fotku:-K.

Mirčo:-) dnes jsem si vybrala do polévky tuto zavářku. Díky za bezva nápad. :yes: Přidávám fotečku a dávám bodíka +7 :yes:

Dikes za recept,miluji to od babičky,takže vyzkouším konečně sama,dikes

Taky máme moc rádi a děláme, pokud teda nejsme líný. Když si ho nechci dělat do zásoby, tak ho nastrouhám na robotu a šoupnu rychle do polívky, nestihne se tolik slepit, takže v polívce se ještě rozdělí (když je polívky víc, tak sypu postupně). Ale na sušení je třeba strouhat ručně a to se mi většinou nechce:-8

Lenko:-)to jsem moc ráda že receptík funguje a že se vše povedlo tak jak má;-).Jsem ráda že recept furt "žije" a pomáhá:-)

díky za recept je to super:-D

Jano R.:-)tak fotky přidávám,a k tomu i popisky pro úplné laiky:-O.K tomu proschnutí-já takové věci nudle,strouhání,..dělám vždy když peču něco v troubě.Hotové pečení vyndám a do vychládající trouby dám to drobení,... na plechu doschnout a nemusím se bát že mi pořádně neproschne;-)A hlavně,já to neusušit rychle tak mi z toho kloučci nadělají šrot:-D

S tou vodou a barvením také znám:-)ale vodu používám jen tehdy když to přeženu s moukou a mám místo těsta "žudrák":-))a barvitu mě není třeba,protože si kupuji od sousedky vajíčka domácí a u ní mají slepičky přímo v popisu práce vajíčka s krásným žloutkem:-D:-DJinak je dobře že jste to připoměl-pro začínající kuchařky dobrá vychytávka;-)Díky

Mirko. Taky děláme již podle mojí maminky a ona podle svojí maminky, akorát s tím rozdílem, že na jedno vajíčko dala ( a i já) půl vaječné skořápky vody. A pak děláme nudle i drobení. Někdo do vody rozpustí trošíčku potravinového barviva (žlutého), nebo trochu kurkumy, aby byly nudle žuťoučké.;-)

Špagetko,mám to taky tak.:-8 Dřív to bylo samozřejmé,babička také dělávala ve volných chvílích vlasové nudličky,flíčky atd.Takovéto zážitky dělají domov.:-)

U nás se říká drobení do polévky.Dělám to úplně stejně.:-)Ta houba se česky jmenuje čirůvka májovka.(Calocybe gambosa).Potvrdilo se u ní,že snižuje koncentraci cukru v krvi.;-)A údajně pečenému kuřeti dodá pikantní chuť.;-)

Tenhle recept je taková moje vzpomínka na babičku - výroba strouhání, vlasovek, nudlí byla její odpolední páteční činnost - sušila ná bílém plátnu, sypala do sklenic :-*:-*

Vybusna, budeš se divit, ale jsou to májky,:-) nebo špičky, taky mi tu rostou.;-)

jaaaj...to ste mi ozaj taku radost urobili s tou mrvenickou:-8
moja mamka tuto zavarku robievala iba do jarnej polievky z hub *majok*, ktore rastu u nas na zahrade...vydrzia tam iba do prveho kosenia travy....a to je v maji...preto ich volame majky (u vas je to kveten) myslim, ze u vas sa tieto huby volaju holubinky...ale nie som si ista.

Nutné, nenutné, určitě pak přidej foto. Já z tohoto těsta dělám nudle, ale používám polohrubou mouku.Ale "mrvenička" mi moc nejde, musím to vždycky nechat pořádně proschnout:-(:yes:

Tématické fráze:
drobení, polévková zavářka, domaci drobeni, drobení do polivky, polévkové drobení, zavářka do hovězí polévky, strouhání, těsto na polévkové drobení, zavářky do hovězí polévky, strouhani do polivky, polevkove zavarky, domaci strouhani, čirůvka májovka recepty, polévkové strouhání, zavarka do kureci polevky, drobeni recept, drobánek do polévky, vajíčková zavařka, domaci zavarka, vajecna zavarka do polevky

Suroviny:
mouka hrubá, vejce

Přidat fotografie receptu