Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Polévka z kysaného zelí s houbami

Každá rodina má svůj oblíbený a osvědčený recept na polévku z kysaného zelí. Do této se přidávají podušené lesní houby a uzenina a polévka je zjemněná mlékem. Pokud jste si stihli lesní houby zamrazit nebo nasušit, můžete tuto lahodnou polévku vařit po celý rok.

Hodnocení receptu je 4,8 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 40 min

50 min (10 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 571 kJ /
1 092 kcal
Bílkoviny39,73 g
Tuky74,73 g
Vláknina19,70 g
Cholesterol 117 mg
Sodík 2,99 g
Sůl7,20 g
Sacharidy56,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí pokrájíme a spolu s vývarem vložíme do hrnce. Přidáme bobkový list, celý pepř a asi 20 minut vaříme. Krok 2: Mezitím připravíme jíšku. Do hrnce nalijeme 2-3 lžíce oleje a zaprášíme 2 lžícemi hladké mouky. Společně usmažíme světlou jíšku. Krok 3: Cibuli oloupeme, jemně nakrájíme a na lžíci oleje osmahneme do sklovita. Přidáme očistěné, na kostičky nakrájené houby a podusíme je. Pokud je třeba, přidáme ze začátku lžíci vody. Krok 4: Když je zelí téměř měkké, přidáme k němu podušené houby, drcený kmín a na kostičky nakrájenou uzeninu. Vše necháme zavařit. Krok 5: Pak polévku zahustíme jíškou a necháme pozvolna asi 15 minut provařit. Nakonec polévku zjemníme mlékem a ještě dochutíme, třeba trochou cukru a případně i dosolíme.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 15. 2. 2008

Poznámka autora toprecepty.cz

Mimo sezónu jdou použít i mražené podušené houby.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z kysaného zelí s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eVM

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Polévka z kysaného zelí s houbami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eVM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Ahoj jak píše tejaja,že dostali jenom šťávu ze zelí s bramborem-zažila jsem stejný šok,ale po ochutnání jsem byla překvapena.Děláme ji teď dost často,ale takhle:Vepřové kosti(z krčku nebo kotlety-aby na nich bylo i trochu masa)naložím do soli a česneku asi na týden(v chladu),pak zaleju čistou vodou a v tlakáči vařím do měka,pak přileju lák z kys.zelí a to už záleží na každém,jak má rád kyselou polévku,maso oberu do polévky,dochutím vegetou a je to skutečně super.Zvlášť uvařím brambory na talíři je rozmačkám vidličkou a dobrou chuť!

Moje maminka tuto polévku dělala jenom zelí,koření,asi cibuli a potom smetanu.K tomu uvařila brambory,rozšťouchala je a rozšťouchané brambory se z mísy dávaly do polévky.Mňam.

vybusna :-D

merylas....to si ty velku fajnotku navarila

Zelné polévky vařím hlavně přes zimu docela často.Do jíšky jsem nakonec přidala trochu sladké mleté papriky, houby byly sušené, namočené a vařily se už od začátku. Přidala jsem pár sušených švestek, místo mléka dávám trochu smetany. Taky jsem zvlášť uvařila pár brambor nakrájených na kostky a byl použitý vývar z uzeného masa a taky do polévky jsem přidala kousky uzeného.

Tématické fráze:
zelná polévka z kysaného zelí se smetanou, halušky se zelím a uzeným masem recept, zelná polévka s houbami, zelná polévka z kysaného zelí bílá, zelňačka s klobásou a houbami, kulajda s houbami recept, halušky se zelím, polévka z kyselého zelí, polévky recepty, houbová polévka se zelím, halušky se zelím recept, vařené zelí, zelná polévka s klobásou a houbami, recepty na jídla při cukrovce, zelnačka kysaného zelí bez brambor, polévka s kysaným zelím, šumavská zelňačka, zelnačka polévka s houbami, zelná polévka z kysaného zelí s bramborem, zelnacka s houbami

Suroviny:
vývar masový, zelí kysané, cukr, sůl, pepř, bobkový list, houby čerstvé, olej, cibule, kmín drcený, mléko, salám točený, olej, mouka hladká

Přidat fotografie receptu