Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Tradiční guláš z hovězí kližky a poctivé dávky cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Vyžaduje více času, ale odvděčí se plnou chutí a rozpadajícím se masem. S knedlíkem a pár kolečky syrové cibule patří mezi hospodskou klasiku.

Hodnocení receptu je 4,9 (431×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eliza Eliza

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 100 min

130 min (30 min příprava + 100 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 473 kJ /
1 308 kcal
Bílkoviny114,78 g
Tuky54,36 g
Vláknina41,12 g
Cholesterol 281 mg
Sodík 454 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy79,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Krok 2: Na cibuli přidáme papriku, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Následně přidáme kousky masa, ze všech stran je opečeme a dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Krok 3: Přidáme rajčatový protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě. Krok 4: Guláš stále hlídáme a občas mícháme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat. Krok 5: Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut. Krok 6: Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka. Krok 7: Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

TIP: Jak úhledně nakrájet knedlíky?

Zveřejněno 10. 3. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkQz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkQz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (346)

Děkuji za recept. Dle tohoto receptu jsem udělal svůj první "pravý" guláš v životě. Osoba mně blízká, řekla ok. Před tím jsem ho dělal podle jiného receptu a reakce byla "to nechutná jako guláš".

Následující řádky jsou pro ztracené amatéry jako jsem já (mám to i v nicknamu), vařením nepolíbených, zkušení vařiči je nečtěte, ztráta času :)

Recept není něco co je vytesané do kamene, můžete něco vynechat, něco přidat, ale když nemáte zkušenost stejně jste ztraceni jako já, tak já mám tendenci držet se otrocky receptu. V tomto případě to naštěstí fungovalo.

V receptech jsou nesnesitelné větičky.

Příklad 1: guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat. Protože jsem měl zkušenost s vařením povidel (kdo jste je dělal víte o čem je řeč), intuitivně jsem použil ten samý nerezák s vysokým dnem a fungovalo to dle receptu "přichytávat ke dnu ale ne připalovat."

Příklad 2:
Na cibuli přidáme papriku a postupujeme rychle, aby paprika nezhořkla. Pro mně stres a frustrace: co to je "postupujeme rychle"? Já potřebuji určit čas, minutu, dvě?

Příklad 3:
Následně přidáme kousky masa (do opečené cibule). To bych musel mít pánev velkou přes celý sporák (přes všechny 4 hořáky) aby se mi mezi to kvantum cibule dostalo i maso a mohlo se osmáhnout. Improvizuji tak, že opeču cibuli, vyklopím, dám maso, osmáhnu a pak přisypu udělanou cibuli. Jestli je to blbě neřeším.

Příklad 4:
Maso osolíme cca 10 špetek. Vygůglil jsem, že to je "množství soli nebo koření, které chytneme palcem a ukazováčkem". Na ja, ale já jsem schopen mezi tím palcem a ukazováčkem nabrat 1/2 nebo dvojnásobné množství.

Příklad 5:
Maso opepříme (černé koření). To mám již zkušenost z jiných "akcí", že pepř může být podrazák. Jak ho trefit v tomto guláši nevím, měl jsem štěstí :)

Příklad 6:
Přidáme rajčatový protlak. Na ja, kolik? V sámošce měli takovou mrňavou konzervu, taková za starých časů nebyla, naštěstí měli 140 g a kupodivu levnější než ten mrňousek. Řekl jsem si, že více protlaku to asi nepokazí :)

Dodatek: hlídat hrnec a každou chvíli dolívat vodu a seškrabávat to "přichytávání ke dnu" je časově náročné. Příště to zkusím s pomalým hrncem - četl jsem v jedné diskuzi reakci "ale to vůbec nechutnalo jako guláš na který jsem zvyklá". Možná jsou ti vyznavači "pomaláče" taková sekta hájící ten svůj výrobek. Uvidíme, podělaný guláš se sní tak či tak a bude návrat ke klasice a hlídání u sporáku :)

AHamater: tak řekni AI botovi, ať ti ten recept upřesní. nebo s ním prodiskutuj detaily

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Jednoduché, elegantní... tak, jaký by měl guláš být. :-)

Výborný! :-K

Vynikající! :-*

Výborný gulášek.

Já ho peču v troubě ;-) Jinak je vynikající

Skvělý recept, jen budu dávat méně soli - dala jsem 8 špetek, ale ta sůl co máme teď solí nějak víc… opravdu není nutno zahušťovat - je to mňamka

místo dolévání vody samozřejmě hovězí vývar silnej jak stehno u prdele. Jinak super gulášek.

Poprvé v životě jsem vařil guláš, a tak jsem hledal nějakou jednoduchou klasiku. Musím říct, že se díky skvělému receptu za výsledek vůbec nestydím a určitě přidávám na svůj seznam "go-to" jídel!

Jen mi při vaření přišlo, že v receptu je možná příliš mnoho česneku a soli, ale na talíři to již tolik cítit nebylo. Příště zkusím zredukovat množství na 8 špetek soli a 3 stroužky česneku, aby více vyniklo maso a paprika.

Servíroval jsem s domácím chlebem podle receptu zde

Včera vyzkoušeno a uvařeno. Opravdu skvělý guláš. Všem moc chutnal.

Naprosto skvělý akorát teda přidávám pivo a je to super mňamka ,jiný nedělám :-8

Vařila jsem několikrát a nikdy nezklame, s přítelem ho dojíme a hned se ptá, kdy ho uvařím znovu, za mě nejlepší guláš co jsem kdy jedla <3 Moc děkuji za recept :-K

Uvařeno již několikrát a super lahodný guláš. Děkuji za recept 👍

Chutná výborně a má krásnou barvu. Lepší guláš jsem nejedla :-)

Nejlepší recept na guláš který jsem kdy uvařila a také jedla! Děkuji.

casino: Zdravim a dekuju za odpoved 👨‍🍳

Bodatosa:
Jj, pletete se :-)

Zdravim vsechny kuchtily a gulasomilce …
Rad bych se zeptal, jestli by mi nekdo poradil, jak tento vynikajici gulasek udelat na vice, nez 5 porci …?
Tady u receptu je sice funkce na pridani porci, ale nezda se mi, ze by odpovidalo skutecnosti. Nebo se pletu ..?

Diky za radu a dobrou chut 👌

Vzpomínáte si někdo na Elizu, báječná ženská, báječná kuchařka, škoda že už nechodí

Vynikající

To je guláš dle mého gusta <3

Výborný gulášek <3:yes:

:-)<3<3:-K

:-Kv každopádně patří rajský protlak do guláše, jak píše radek , náš guláš je odvozenina maďarského guláše ti dávají do guláše rajčata, nebo lečo. suty

Výborný;-);-);-);-);-)

Best

Vážně nejlepší.

Hospodský guláš,pokrm který má u nás dva tábory-ty co jej mohou klidně i dvakrát denně a ty který tak maximálně jdnou za měsíc,pokrm který láká svou vůní ke stolu už v přízemí zatím co vy bydlíte v "sedmém"- vaříme ho všichni a co si budeme povídat,každý z nás má onu "tajnou" fintu,nebo pytlíček kdovíčeho po prabábě kterým je práv ten jeho nejlepší.....Pojďme trochu rozebrat výrobu: je něco jiného tzv. závazný postup což je přesně danná gramáž masa,cibule ap a něco jiného když to tam nasypeme dle svých možností-počtu porcí-respektíve strávníků pro které pokrm připravujeme..Rozebírat postup zde nemá smysl,protože stejně všichni mají zažítý ten svůj a vaří podle něj léta,no já bych se přece jen zastavil u jedné podstatné ingredience a tou je protlak,já jej dávám hned na cibuli co dostane ten správný odstín a tzv."šustí" dvěma třema tahy ho tzv.překulím-získá trochu jiný odstín a hlavně z něj zmizí typická kyselost rajčat a guláš tak nebude připomínat rajskou-ihned maso,které to všechno ochladí i když by mělo mít pokojovou teplotu-to opéci spolu s kmínem ,který se rozvoní v tuku,poté teprve papriku,rozpustit v tuku,vývar-vodu ...další postup je triviálně známy a dodržujeme jej všichni.....další proměnnou je volba česneku,někdo dává hned po cibuli,někdo v průběhu,já většinou poté co zjistím že maso je akorát a mirně zvýším teplotu na závěrečné doladění-většinou je potřeba trochu tekutiny-neděláme guláš jen k obědu-tedy aspoň né já....víme jak chutná druhý-třetí den,takže vývar-voda do požadovaného množství a chleba-strouhanka z něj,nebo jen okrájený kůrky-každý jak je zvyklý a tu je právě ideální čas na česnek kdy se zavaří,ale úplně neztratí chuť....mělo by stačit deset minut varu kdy se cheba rozvaří a udělá svou práci-měl by lehce vystoupit tuk a guláš tzv vyleštit,tenhle moment je ideální na pořádnou hrst majoránky-používáte-li tu suchou-mezi dlaněmi rozedmout a hodit do guláše-pod kterým je vypnutý zdroj tepla-na elektrice na studené plotýnce-suchá majoránkya by se neměla vařit...s přáním aby se vám zrovna ten váš povedl jako ten vyhlášený z "horní-dolní" přeju jen úsměvy od strávníků.....app je to trochu alchymie a tak trochu milenka/nec....čím větší péče-tím lepší výsledek

Dnes jsem vařila tento guláš,držela jsem se receptu tak tam byl i ten protlak moc nám chutnalo<3

lucikp: Souhlas klasika je to bez protlaku . Klizka je na gulas hvezda . Neda se nic pokazit . Je dobry i z hoveziho krku .

Tématické fráze:
guláš recept, guláš, hovězí guláš podle pohlreicha, hověži gulaš, hospodský hověží guláš, hovězí gulaš recept, vídeňský hovězí guláš, hospodský guláš z vepřového masa, recept gulas, pravý hovězí guláš hospodský, recept na guláš, hospodský vepřový guláš, hospodský hovězí guláš recept, klasický hovězí guláš, pravý hospodský vepřový guláš, nejlepší pravý maďarský guláš, hospodský vepřový guláš recept, pravý hospodský hovězí guláš, maďarský guláš hospodsky, pravý český guláš

Suroviny:
maso hovězí na guláš, cibule, sádlo, paprika sušená sladká, česnek, protlak rajčatový, pepř mletý, sůl, majoránka, voda, cibule

Přidat fotografie receptu