Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hříbky na zimu

Hledáte jiné, zajímavější a přeci velmi chutné zpracování hub? Houby ve vlastní šťávě můžete použít do čehokoli. Chuť jim zůstane, vydrží šťavnaté a budou hned k upotřebení do jakýchkoli jídel.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Houby (hřiby, podhříbky, křemenáče, václavky, klouzky atd.) očistíme, pokrájíme na větší kusy (tak 3x3 cm) a povaříme cca 5 minut ve slané vodě. Krok 2: Pak několikrát propereme ve studené vodě, abychom je zbavili šlemu a necháme okapat na sítu. Krok 3: Naplníme jimi sklenice po okraj, zavíčkujeme a sterilujeme ve vodní lázní - varem dvě hodiny nebo hodinu a druhý den znovu hodinu. Takto konzervované houby vydrží velmi dlouho, použít se dají stejně tak, jako čerstvé.

TIP: Desatero na téma houby

Zveřejněno 13. 9. 2014

Poznámka autorky hosta

Jsou tu asi dva recepty pro konzervaci hub ve slaném nálevu, toto je trochu jiné, jsou pouze ve vlastní šťávě. Proto jsem si dovolila přidat, abyste v současné sezoně měli další možnost uchování na zimu. Jsou jednoznačně lepší, než mražené

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hříbky na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lV4j

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hříbky na zimu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lV4j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

S houbama nedělám žádné velké štráchy nakrájet, povařit s trochou soli a octa, propláchnu na cedníku, nálev normální deko / někdy česnek, prášek z chili/ nebo pikanta, šup do sklenic a 4,5 minuty v mikrovlnce na 900W / 0,7 l/ a je to, dotáhnout víčko, otočit víčky dolů, pak to nechám týden v chodbě jestli 100% drží a šup s tím do regálu....:-8

Tak to je přesně to, co dělám já :-) a mám dojem, že to tady někde bude, ten můj recept :-)

Jana Remkova: jo, je v podobných, ale ty je neblanšíruješ a dáváš sůl, tyhle jsou předem trochu povařené a propláchnuté a bez soli:-)

Zmražené v ledovači to bude jako houbové bujóny, taky hodně slané :) A jinak po varu bych se nějakých bacilů nebál, trocha jehličí je prý zdravá ;-) Jinak nechal jsem si ho, protože jsem kompletně zpracoval vše a nezbylo mi nic na nějakou omáčku s houbovou vůní a k tomu by se to mělo hodit. A do víkendu s vařením nechci čekat... :-)

No, třeba se medmic: inspiroval odvarem ze sušených hub... Ale to už je úúúplně jiná pohádka:-))

medmic: tak to bych asi nedoporučovala, jde opravdu jen o hodně slanou a trochu i špinavou vodu ze sice očištěných, ale nepraných hub - možná ze mne mluví to, že s houbami šetřit nemusím, ale to asi letos nikdo:-))

Tak, jedna důležitá připomínka :) Teda spíš nápad. Tu slanou vodu nevylévat, je to supersilný houbový koncentrát, co lze přelít do lahvičky a používat jako koření při vaření

Angel 666: Prosím tě kde rostou, u nás nic není a také jsem ze stč.......... Potřebova bych také nějaké zavařit a nasušit na zimu

zatím jsem kvasil (celkem podobná metoda), ale tohle určitě taky zkusím

Jitko, super příprava na zimu:-D:-p+:yes:

Až se zima zeptá, tak zde je odpověď ;-):-p +8 :yes::-K

Angel 666: Brečím když slyším, že máš tolik hooubiček. Nechceš mi pár košíků poslat? Já už si je nenasbírám, nohy mi neslouží a do lesa už nemůžu, je to pro mě trest!!! Jsem hrozná, co? Kdyby to tak šlo poslat je přes e-mail. Tak se tuž a zavařuj, a já budu tiše závidět.:yes:

hosta: jasně,každý má (naštěstí) jiné chutě;-) jinak by byly všechny recepty na jedno kopyto:-))

jarda Kadic: já zjistila, že jakýkoliv tuk v houbách mi po nějaké době při otevření "nelibě" páchne, proto dělám úplně čisté a tuk při vaření čerstvý. :-)

Tak takhle už je dělám léta, někdy ,než skleničku zavřu, přidám kousek sádla, ono se při rexovani roztavi:yes:

Tak to mně se to taky hodí, už nevím, co s houbami, máme zavařeno nakyselo, nasušeno, zamraženo a zase mám dva koše hub před sebou :-) a nikdo ze známých už je nechce :-S.
Tyhle Tvoje houby vypadají, že budou v zimě použitelné na dost receptů, nezbývá mi, než recept zkusit ;-). Díky za nový nápad :-K.

Tak to budu muset vyzkoušet, manžel neustále lítá po lese a nosí plné koše;-) a mrazit a sušit už není ono,vyzkoušíme tento recept:-D, který vypadá velice zajímavě a jednoduše, díky ;-)

ivulinka: úplně suché nejsou, jednak byly vlhké, když se dávaly do sklenic a jednak tím dvouhodinovým varem ještě vlastní šťávu vyloučily

Hodně zajímavé, jen že jsem ještě neviděla hříbky sterilované nasucho, té vlastní šťávy tam asi moc nebude, i na fotce je to patrné, ale zase oceňuji, že nemají specifickou chuť houbiček nakládaných v octě, tudíž jejich uplatnění bude rozmanitější.
Jitko, ode mě bod:yes:

Tématické fráze:
tncz nova kde rostou houby, jak zavarit hribky, jak zavařit hřiby, uchování hub na zimu, houby na kyselo zavařit, sterilované hříbky, zamrazení hřibů, hříbky ve slaném nálevu, jak zavařit houby v sadle, jak zavařit houby na kyselo, jak zavařit houby bez šlemu, uchovani hribku, rexovani hub, houby ve slaném nálevu, sterilované houby ve vlastní štávě, hřiby ve vlastní šťávě, jak uchovat hribky, uchování hříbu, hříbky ve vlastní šťávě, jak zavařit křemenače

Suroviny:
houby křemenáči, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu