Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vanilkové karamelky - fudge

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aviaris aviaris

Náročný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 40 min

40 min (40 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 512 kJ /
5 142 kcal
Bílkoviny7,70 g
Tuky207,63 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 648 mg
Sodík 75 mg
Sůl0,18 g
Sacharidy810,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nachystejte si misku nebo jinou nádobu s ledově studenou vodou a postavte v blízkosti sporáku. Krok 2: Vymažte máslem plech o velikosti cca 30 x 20 cm nebo čtvercovou dortovou formu 25 x 25cm. Krok 3: Vložte všechny ingredience, kromě vanilky, do velkého hrnce se silným dnem a přiveďte k varu. Musí se to stále míchat. Krok 4: Vařte 12 - 20 minut, stále míchejte, dokud směs nezezlátne a dokud nedosáhnete teploty 115°C (soft ball na cukrářském teploměru). Zkouška je, když trochu dáte do té nachystané studené vody, ono to trošku zchladne a když to vytáhnete, tak je takové mačkací jako hodne žužlavá karamelka. Jak dlouho potrvá, než se to dostane na správnou teplotu, závisí na tom, jak moc to vaří a taky jaký je hrnec. Krok 5: Jakmile dosáhnete teploty 115-118°C, sundejte hrnec opatrně ze sporáku a vmíchejte vanilku. Krok 6: Pomocí elektrického šlehače (jde to i obyčejnou vařečkou, ale potrvá to mnohem déle) šlehejte tu hmotu asi pět minut. Musí se to podobat konsistencí hustějši nutele. Tahle hmota je stále dost horká, takže opatrně presunout z hrnce do vymazaného plechu. Krok 7: Rozetřít a namačkat a uhladit vrch jak nejlíp se vám povede. Krok 8: Nechte to vychladit v lednici cca 2 hodiny. Když se to tam nechá déle, bude to příliš tvrdé na krájeni a budete to muset nechat v pokojové teplotě trochu povolit (může se to rosit, ale toho se nebojte, ono to pak zase uschne). Krok 9: Nakrájejte na čtverečky a dobrou chuť.

Zveřejněno 27. 10. 2014

Poznámka autorky aviaris

Recept není můj, je to Nigela Lawson recept, ale prudce jedlý.

Hodně se to podobá krowkám a je to dost sladké.

https://www.youtube.com/watch?v=lchea5BHbgs - tady je odkaz jak vypadá soft ball (115°C)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové karamelky - fudge

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w8oM

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vanilkové karamelky - fudge

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w8oM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

ZaSolanem: v bodě 4 se o ní píše,že je na zkoušku;-)

A ta ledova voda?

Jiří Seidl 25. 10. 2015 15:31
To je cukrovinka mého dětství, vzpomínka na rok strávený v Kanadě. Jen místo cukru se tam dá javorový cukr. Má to naprosto nenapodobitelnoun chuť.:

zdravím ,je to výborné a chutné , ale skúste tam dať pomleté orechy
250 gr. pozdravujem Jozef:-))

Musí to být mňamka a super popis receptu :-P Pobavilo mě to "to". Dávám bodík a na vánoce zkusím :-)

Tématické fráze:
karamelky, domácí fudge, fudge.cz, karamely recept, recept na cokoladove fudge, výborné domácí karamelky, recept cukr softball, fudge.czrecept, recept na domácí karamelky, fuage, domaci fudge recept, karamelky recept, recept na fudge moučník, youtube

Suroviny:
máslo, mléko kondenzované, mléko, cukr, extrakt vanilkový

Přidat fotografie receptu