Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí polévkové koření

Polévkové koření je jedním ze základů dobré polévky. Můžete použít kupované, ale proč si neudělat domácí, když je to tak snadné? Domácí bude vždy voňavější, z čerstvých surovin a v poměru chutí, které má vaše rodina ráda.

Hodnocení receptu je 4,6 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RAWMANIA.cz

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min 1+ 10 - 12 hodin sušení

10 min (10 min příprava, 1+ 10 - 12 hodin sušení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 156 kJ /
276 kcal
Bílkoviny11,60 g
Tuky2,32 g
Vláknina34,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 777 mg
Sůl1,78 g
Sacharidy35,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zeleninu očistíme, dobře omyjeme a nasekáme v robotu na malé kousky, rozmixujeme nebo nastrouháme najemno. Krok 2: Petrželovou nať umyjeme a nakrájíme nadrobno. Krok 3: Vše dáme sušit do sušičky alespoň na 10-12 hodin. V průběhu sušení prohazujeme tácy se zeleninou, abychom docílili rovnoměrného prosušení. Čas sušení je orientační, záleží, jak velké kousky zeleniny máme. Krok 4: Zelenina je usušená, až je hezky sypká a při rozemnutí mezi prsty chrastí. Pak ji můžeme přesunout do čisté nádoby a udržujeme v suchu.

TIP: Jak na domácí vegetu?

Zveřejněno 2. 11. 2014

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí polévkové koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/77oj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí polévkové koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/77oj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (21)

Myslím, že označení koření je správně. Je to sice směs zeleniny, ale já ji třeba mixuji najemno a pak s tou směsí jídlo dochucuji a kořením. Jinak já dávám mrkev, celer, petržel a pórek a po usušení přidávám nať celere, petržele a libeček. Mixuji v mlýnku na kávu.

Ja myslim, ze je to uplne jedno, jestli koreni nebo zelenina. Ja napriklad jeden cas kupovala koreni do polivky, a slozeni byla jenom susena zelenina.........Ne u vas v Cesku, ale u nas v americe.

Kdo má rozum na správném místě,tak si vybere-není to češtině ale o vaření a něco si navzájem sdělit a poradit:-K

RAWMANIA.cz: jasne, ale ja jsem proti blbnuti lidi. Takze to radsi pisu, pak si to precte dite skolou povinne a bude ve skole za blbecka.

Jednou věcí je, jak se to dělí technicky pro různé normy apod. a jinou věcí je český jazyk. U něj má pojem koření širší význam. Máme koření zmíněná v článku níže, ale máme taky maggi koření či koření "na" která už onu definici nesplňují, byť z hlediska češtiny je to naprosto správné.

Frantiska: :yes: Recept tu máte k dispozici, tak ať si to každý pojmenuje ve své kuchařce jak se mu líbí ;-) Barča

RAWMANIA.cz: cibule, mrkev, kren není koreni.

Koření můžeme dělit podle následujících hledisek:
1.Dělení koření podle čeledí: ◦miříkovité – kmín, anýz, fenykl, koriandr
◦cypřišovité – plody jalovce obecného
◦bobovité – pískavice řecké seno
◦brukvovité – hořčice černá, bílá, sareptská
◦pepřovité – pepřovník černý, dlouhý
◦kosatcovité – šafrán setý
◦vstavačovité – tobolky vanilkovníku plocholistého
◦lilkovité – paprika (včetně chilli a cayenského pepře)
◦muškátovníkovité – muškátovník vonný (muškátový ořech, květ)
◦vavřínovité – skořicovníky
◦sezamovité – sezam indický
◦liliovité – různé druhy cibule, česnek setý

2.Dělení koření podle používaných částí rostlin: 1.kořeny a oddenky – zázvor, kurkuma
2.kůra – rozmanité druhy skořice
3. listy a celé rostliny – bobkový list, různé druhy zeleného koření (máta, majoránka, petržel)
4.květy, poupata, části květů – šafrán, hřebíček
5. plody a semena – pepř, kardamom, pískavice řecké seno, nové koření, badyán, paprika, chilli, muškátový ořech a květ, hořčice, anýz, fenykl.



http://www.pssp.cz/multi_dvd/charakteristika-koren...

Sušená majoránka je koření, sušená paprika je koření, sušený křen je koření, sušená cibule je koření ... směs sušené zeleniny není? ;-) Pokud vidíte jako koření něco sušeného s přidáním soli, tak prosím, fantazii se meze nekladou - my sůl prakticky nepoužíváme, není to nic zdravého a jen to člověku způsobuje závislost na chuti, kterou musí následně mít v každém jídle (stejně jako cukr). Ten, kdo má mrazák stejně malý jako my, tak se mu toto koření v zavařovačce určitě hodí :-) Ať se vám daří v kuchyni! Barča

Moc nechápu "koření" , když je to zelenina. Taky jsme dělávali, v současnosti už jen do mražáku:-D

A já bych se toho zastal. Sušené polévkové koření je docela fajn dochucovadlo. Není to jako bujón či mražená zelenina, které mohou být základem, ale je to příjemné na doladění posledních detailů či případně obohacení polévky na talíři. Jen to dělám na úplně jemno s trošku víc surovinami a rovnou solí.

Chápu, že když někdo má svou zeleninu ze zahrádky, že se ji snaží uchovat na zimu, já ji nemám a dávám jednoznačně přednost čerstvé.
Hezká fotka;-):yes::-)

Podobně jsem sušila zeleninu před rokem a úspěch se nedostavil,vypadalo to pěkně,ale není nad zeleninu z mrazáku,letos jsem vše vypěstované nakrájela a nastroukala do mrazáku,je to fakt chutnější.

Vypadá to překrásně v tý sklenici. Do polévek super určitě i sušené. Ale ta doba sušení je hrozně dlouhá a proto to příjde určitě draho. Asi zůstanu u zeleniny mražené, i když zabírá místo v mrazáku.

Súhlasím s Maruškou - Maris :-) Je to sušená zelenina. Tým, že zeleninu vysuším, sa z nej ešte nestane korenie. ;-)

RAWMANIA.cz: :-) No, já osobně to přežiju s klidem. Jen se trošku obávám, že ještě pár lidí bude jako já očekávat recept na skutečný sušený bujón (= z masa).

Tématické fráze:
domácí polévkové koření, polévkové koření, domácí koření, domaci sušená zelenina, domaci koreni do polevky, polévkové koření recept, domácí polévkové koření recept, sušení porku, polévkové koření z libečku, domácí zeleninový bujón, recepty koření, domácí vegeta sušená recept, recept sušené polévkové koření, domácí sušené kořeni, domácí sušené polévkové koření, susene polevkove koreni, domaci koreni recepty, koření do polévky, domácí zelenina do polévky, domácí sušený zeleninový bujón

Suroviny:
kořen petržele, celer, mrkev, nať petrželová

Přidat fotografie receptu