Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňová polévka mistra kuchaře

Dýně je úplně stvořená pro přípravu podzimních hřejivých pokrmů. Ať již vyberete z repertoáru úprav přílohu, moučník, nebo sytou a jemnou krémovou polévku, nikdy nešlápnete vedle. Polévka v chladných dnech zasytí a hlavně je velmi chutná.

Hodnocení receptu je 4,6 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Maryla337 Maryla337

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 014 kJ /
242 kcal
Bílkoviny6,74 g
Tuky0,48 g
Vláknina12,09 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy49,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni oloupeme, vydlabeme, rozkrájíme na kostky. Krok 2: Brambory taktéž po oloupání nakrájíme. Krok 3: Cibuli zpěníme na tuku, vložíme dýni a brambory. Krok 4: Zalijeme vodou nebo vývarem a vaříme do změknutí. Krok 5: Rozmixujeme, zalijeme smetanou, případně dosolíme a dochutíme a můžeme podávat.

Zveřejněno 8. 11. 2014

Poznámka autorky Maryla337

Jedla jsem to prvně, vždy jsem nad tím ohrnovala nosánek, fakt bomba, bašta

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňová polévka mistra kuchaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5E6B

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dýňová polévka mistra kuchaře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5E6B

Marie

Komentáře (15)

Dýýýně (bez brambor) 100x jinak:yes:
No, napřed se na jaře patrně zbláznila paní casinová s výsevem tyqovitých, a fčíl se zase utrhly ze řetězu ony rostliny a plodijó a plodijó, jak řikajó na Hané:-D
Takže u nás máme 2x denně hokaido, patizony, zpestřené sem tam cukýnami a aby to nebylo furt na dvě brda, tak to občas prokládám oharkovým salátem:-))

Jak píši nejníže, tak dýní (neloupanou) do krému někdy peču, někdy ji podusím na cibulce (někdy pozlacené, někdy jen zesklovatěné) někdy ji jen povařím. Mám odzkoušeno, že krátký var dýni nesvědčí; je tam jakási pachuť, která varem (asi 20´) zmizí. S kořením dělám jako se šafránem...; třeba dnes úúúplně bez ničeho:yes: Jindy symbolicky česneku, trošku pepře (z estet. důvodu bílý). Se slepičím vývarem (ALNATURA) je nejlepčí:yes:

Tož tak:-) A jdu krájet výše uvedenou zeleninu na pečení...

Maryla337: dýni jsem neloupala, opravdu se nemusí,;-) polévku z ní dělám často, tak proto to vím a místo dvou masoxů jsem dala drůbeží vývar. Posílám bodík a dovolila jsem si přidat fotku:-).

Maryla337: zkus někdy kousek syrové slupky z hokkaido ochutnat - mně chutnala jak oříšky:-):-)
Vařením se slupka "ztratí", opravdu není treba loupat. Jen to vyzkoušet ;-)

spagetka: mne řekl kuchař oloupat tak oloupat

Skutečně nevím, kdo tento text aktivoval, ale prosím moderátorky, dávejme si pozor na to, co aktivujeme. Díky:-K:-K
Souhlas s maris - pokud nemáte foto hotové polévky, tak sem raději nedávejte žádné, jak vypadá dýně, brambory a česnek, víme, navíc jsou to jen zkopírované fotky potravin..
Snažila jsem se postup čitatelně upravit, to loupání tam autorce nechávám, i když tato dýně se fakt neloupe, ale to si musí autorka upravit sama.

milhajkova: Nemyslím;-)

Maruško Maruško! Jestli má takto vařit mistr kuchař, tak nás chraň Panbůch před těmi, co mistři nejsou... Nemyslím že je do krémové polévky z dýně Hokkaido nutné ještě přidávat brambory, dýně sama obsahuje dost hmoty, aby byl krém po rozmixování dostatečně hustý a brambory by pozměnily jeho jemnou chuť. Loupat Hokkaido je naprosto zbytečné, velmi tvrdá slupka se zázračně rozpustí již po deseti minutách vaření. Masoxy mistr kuchař jistě nepoužívá, toleroval by nejspíše vývar ze slepice a dle chuti dosolit. Na severu Sulawesi kde nás tuto polévku před dvaceti lety naučili, dýni před vařením opékali, ale někde to dělají i bez opékání a je to též dobré a rychlejší. Místně jsme se setkali s přidáváním čerstvého zázvoru a pálivého sambálu (pasta z chili), případně posekané natě koriandru (čínská petržel), ale to záleží na tom, jak chce mít kdo polévku pikantnější. Jiné koření není třeba a není zvykem používat ani česnek a cibuli, to se používá v evropských verzích této polévky. Smetanu přidávají ve formě husté šlehačky až na talíř. Přeji dobrou chuť!

Opravdu musím ty brambory před oloupáním a rozkrájením vydlabat?:-D:-D - viz velmi nedbalý text receptu
Zřejmě asi ne - stejně tak, jako nemusím loupat tuto dýni.:no:

Maryla337: Potom by ale nemalo byť foto také aké je. Treba to zmazať a ak polievka bude, doloží sa. Ilustračné fotky sa tu nedávajú. ;-)

casino:Mistr kuchař nepoužívá masox...Nikdy!!!!!

maris: už nepřidám už je sněděná

Maryla337: prosím, přidej svoji fotku hotové polévky;-)

casino: mě to tak blo poraděno ............

casino: sto lidí, sto chutí.

No, mistr kuchař by dýni (Hokaido) před vařením samozřejmě upekl...;-)
Samozřejmě neloupanou:-))

Tématické fráze:
mistr kuchař, top recepty dýnová polévka, jak se dělá dyňová polévka, polévka z dýně hokaido, dýňová polévka s brambory, jak se loupe dýně, dýňová polévka šefkuchař, top recepty dýně hokaido polevka, oloupání dýně hokaido, dýňová polévka, dýňová polévka hokaido top recept, dýnova polévka s cibulí, jak se dělá polévka hokido, dýňová polévka,brambor cibule recept, musi se dyne pred varenim loupat?, dýňová polévka hokaido masox, dýňová polévka hokaido s masoxem, mistr kuchař a jeho recepty, oloupat hokajdo před vařením?, šefkuchaři polévky

Suroviny:
dýně, brambory, květ muškátový, ořech muškátový, vývar masový, česnek, pepř mletý, smetana, cibule, voda

Přidat fotografie receptu