Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 758 kJ /
7 112 kcal
Bílkoviny68,79 g
Tuky405,63 g
Vláknina19,90 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 3,48 g
Sůl0,33 g
Sacharidy786,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Moučník s originálním názvem Zázrak zaujme snad každého. A zajímavá je také technologie přípravy výchozího těsta, jehož podstatu tvoří hladká mouka vypracovaná v hnětači s téměř vroucím rozvarem z másla, cukru, sody, medu, mléka a vajec. Tekutinu je přitom třeba nechat za stálého míchání provařit, dokud nezačne u dna karamelizovat.
Jako kterékoli jiné medové těsto má i toto své klady a zápory. Především platí, že je třeba je co možná nejrychleji po vyhnětení rozválet do podoby plátů. Jinak ztuhne a další práce s ním bude obtížná, ba téměř nemožná. A po upečení získáte pláty, jež jsou obdobně jako medové perníčky tvrdé a vyžadují odležení v chladu, kde zvlhnou a zvláční.
Toto odležení ještě urychlí náplň v podobě pikantního ovocného džemu a krému. Autorka pracuje s máslovým nastaveným pudinkem, když ale přídavek pudinku vynecháte, budou výsledné řezy ještě trvanlivější. Krok 2: V kastrůlku svařte za stálého míchání máslo s cukrem, sodou, medem, mlékem a celým vejcem. Krok 3: Směs provařte, mírně zkaramelizuje, vroucí nalijte na mouku a vše zpracujte v robotu do podoby těsta. Je-li příliš tuhé, přidejte trochu mléka a opět vše propracujte. Krok 4: Z těsta vypracujte 3 stejně velké pláty, jež upečete na plechu s papírem v troubě vyhřáté na 150 st. dozlatova. Krok 5: Než zchladnou, připravte krém: Pudinkový prášek smíchejte s cukrem, přilijte vodu a za stálého míchání pudink svařte a provařte. Krok 6: Zchladlý pod folií zašlehejte do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Krok 7: Jeden plát potřete džemem, krémem a náplně přiklopte druhým plátem. Krok 8: Postup opakujte i v případě třetího plátu; docela nahoře bude krém. Krok 9: V chladu ztuhlý moučník polijte čoko polevou, jejíž základ tvoří rozehřátá čokoláda vymíchaná se ztuženým tukem. Opět vše uložte v chladu, aby se buchta rozležela a zvláčněla. Teprve potom ji rozdělte na řezy. Krok 10: Náš tip:
Rychle vyhnětené medové těsto co možná nejdříve zpracujte do podoby 3 plátů. Jakmile zchladne, začne tuhnout a špatně se pak rozvaluje. Bochánky proto ukládejte v teple přiklopené kastrolem, případně je rozvalujte na plechu s papírem nahřátým v teplé troubě.
Autorkou receptu je Soňa Frydrychová.

Zveřejněno 12. 11. 2014

Poznámka autora frejka55

Fotonávod krok za krokem najdete zde:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/medovy-moucnik-jme...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7G0

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medový moučník jménem Zázrak: Je tomu opravdu tak!

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G7G0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

magdalenka: Souhlasím, je to pracné, ale na rozdíl od klasického dortu, je mnohem lehčí řezy sestavit, a hlavně se nemusí zdobit, stačí namazat včetně horní placky a tu posypat nasekanými vlašskými ořechy. Těsto se dělá dobře, nejhorší je vyválet pláty, protože těsto je pružné a smrskává se, asi jako když válíte nudle. Pružnost těstu zachováte, když mísu, do které ho uložíte, zakryjete a položíte na kastról s horkou vodou, jak zní rada autorky, pak nemusíte s vyvalováním plátů spěchat. Dělávám jich až 5 z 600 g mouky, hodně tenké, pomáhám si pečícím papírem, Taky je dobré propíchnout bubliny, které se na pečeném těstě začnou dělat.

Medové řezy - medáčky peču tímto způsobem již desítky let, je to starý rodinný recept. Jsou fakt skvělé, lepší než jakýkoliv kupovaný medovník. Doporučuji udělat krém s pudinkem (mléko, vanilkový pudink, lžíce polohrubé mouky), aby nebyl tak sytý, případně pláty natřít kávou, aby rychleji změkly. a rozhodně žádnou marmeládu ani čokoládovou polevu (zkoušela jsme to i s ní, ale není to ono), jen ten krém a nahoru ořechy. Ať se na mě autor tohoto receptu prosím nezlobí:-!

Můžete to zkusit třeba hned na Vánoce.
http://www.recepty.cz/recept/medacky-medove-rezy-s...

scofiq: Múčnik poznám, roky pečiem. Ono to nie je také hrozne prácne, ako sa na prvý pohľad zdá. Jeden deň upečiem pláty, na druhý deň plním.

...stejně jako Jarda - fakt to dělat nebudu - na mě dost pracný /sorry, ale ani jsem nedočetla postup:-(/, ale určitě bude výborný - nechala bych se pozvat :-)
...jinak poklona těm, kteří "to" dají a posílám bodík

Rozborova Mária 13. 11. 2014 10:25
Tento recept robím už vyše 20 rokov,len s tým rozdielom,že robím 6 plátov a striedam marmeládu-krém-marmeládu..a je naozaj výborný.:-*:-))

To vypadá luxusně !:yes:

Medovník vypadá skutečně parádně,ale já ho,kvůli pracnosti dělat nebudu.;-)
A o tom,jestli je to zázrak bych nechal rozhodnout zdejší šikovné kuchařinky,to já ,jako líný chlap, posuzovat nemohu:-)):-)):-)):-))

Tématické fráze:
medové řezy lepší než medovník, řezy zázrak, zázvorový moučník lidl, zázrak z jednoho vejce, medové řezy zazrak, medové,žezy, moučník z hladké mouky, těsto se smrskává, zázrak řezy, medový močník, medové žezy, medový močník, medáčky, medove jeze, top recepty medové dortíčky medáčky, moucniky s jednoho vejce, medovy plat, medovnik zázrak, nejrychleji udelaný cokoládovy moucník, moucniky na odlezeni

Suroviny:
máslo, cukr krupice, soda jedlá, med, mléko, vejce, mouka hladká, máslo, voda, pudink vanilkový, cukr moučkový, marmeláda rybízová, čokoláda na vaření, tuk ztužený

Přidat fotografie receptu