Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené hovězí se zasmaženým zelím a šťouchanými brambory

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Heffy

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 996 kJ /
3 106 kcal
Bílkoviny172,20 g
Tuky159,50 g
Vláknina53,20 g
Cholesterol 417 mg
Sodík 5,17 g
Sůl12,60 g
Sacharidy223,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozhodl jsem se poprvé udělat domácí kysané zelí. A při hledání receptů jsem narazil na poptávku receptů z něj. Rozhodl jsem se tedy uvést jeden velmi tradiční z Ostravska. Jde o poměrně zdravé jídlo, ale také vydatné pro těžce pracující, jak už to u nás bývá. :) Krok 2: Začneme masem, neboť jeho příprava je nejdelší. Z roštěnky nakrájíme plátky a důkladně zubatou paličkou rozklepeme. Osolíme, opepříme a potřeme vrstvou hořčice. Na pánvi nebo v hrnci na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a poloříme plátky masa. Orestujeme z obou stran, podlijeme vodou a pod pokličkou pomalu dusíme podle kvality masa (klidně i tři hodiny). Nezapomeňte občas podlét. Ke konci podle potřeby necháme přebytečnou šťávu odpařit, ale mělo by vám zbýt dost na vydatné polití zelí. Nezahušťujeme. Krok 3: Brambory prostě oloupané a na čtvrtky rozkrájené uvaříme v osolené vodě s kmínem. Krok 4: Zelí zbavíme přebytečné šťávy, ale neoplachujeme. Podle chuti možno přidat kmín, osladit či přikyselit. Dobré zelí ale dochucování nepotřebuje. Z mouky a sádla uděláme světlou jíšku. Do horké jíšky přilijeme vodu (neopařte se :) a pod poklíčkou rozvaříme na bešamel střední hustoty. Do bešamelu přidáme brambor nastrouhaný jako na bramborák a zavaříme. Zelí orestujeme a přimícháme bešamel. Krok 5: Na šťouchané brambory naklademe vrstvu zelí, dušeného masa a polijeme šťávou z pod masa. Když se podaří, máte vynikající nedělní oběd, po kterém ovšem žádné sportovní aktivity neplánujte. Doporučený nápoj netřeba snad uvádět. Pokud nebude napoprvé dokonalý, experimentujte s množstvím soli, druhy zelí, hustotou a množstvím bešamelu. Snad se i u vás stane tradičním jídlem, které ponese staré dědictví do budoucnosti. Dobrou chuť.

Zveřejněno 15. 11. 2014

Poznámka autora Heffy

Množství surovin jsem stanovil odhadem, tento recept chce trošku zkušeností. Pokaždé, když ho budete dělat bude lepší a lepší :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené hovězí se zasmaženým zelím a šťouchanými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5EqR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené hovězí se zasmaženým zelím a šťouchanými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5EqR

Marie

Komentáře (3)

Přidávám fotku a bod za chutné jídlo:-p:yes::-K
Bešamelu jsem do zelí dala opravdu jen minimum,máme ho raději"přírodnější".Servírování jsem trošku pozměnila,nemáme rádi jídlo navršené na jedné"kupě":-)

Jak už bylo ledaskde zmíněno, Ostravsko je region razovity. Jak se sem koncem osmnáctého století stěhovali lidé z celé Evropy, přivezli s sebou i kuchyňské zvyklosti a recepty. A přestože za dvěstě let kuchyně značně splynula, stále se liší dveře od dveří právě tvrdošíjně přetrvávajícími rodinnými recepty z Rakouska, Polska, Německa...odkudkoliv. ;-)

Zajímavá kombinace. Nejsem si jistá, jestli se tady tak vaří :-). Dušené hovězí, zelí a šťouchačky..hmmm;-)

Tématické fráze:
dušené hovězí se zelím, hovezi se stouchanym bramborem, dušené hovězí maso se zelím, hovězí dušené se zelím, brambory na stouchacku se kysaným zelím, kližka se šťouchanými brambory, hovězí se zelím, hovězí dušené se zelím, varene kysene zelí s besamelem, hovězí roštěna na zelí, hovezi rostena kysane zeli, dokonale dušené zeli, hovězí dušené, hovězí se šťouchanými bramborami, polské zelí dušené, dušené kysané červené zelí s s hovězím masem, hovezi platky na vine se stouchanymi bramborama, recept brambory hovezi maso zeli, dušené hovězí s kysanym zelim, hovězí maso se stouchanym bramborem

Suroviny:
brambory, maso hovězí, zelí kysané, sádlo, cibule, hořčice plnotučná, mouka hladká, sůl, pepř, kmín celý

Přidat fotografie receptu