Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad!

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 606 kJ /
9 466 kcal
Bílkoviny200,17 g
Tuky581,04 g
Vláknina27,94 g
Cholesterol 3,95 g
Sodík 1,56 g
Sůl3,85 g
Sacharidy845,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravte náplň: V misce promíchejte žloutky s trochou mléka a škrobem. Krok 2: Zbylé mléko přiveďte k varu s krupicovým i vanilkovým cukrem, přidejte žloutkový základ, stáhněte teplotu a za stálého míchání vše svařte. Krok 3: Hustý krém provařte (cca 5 minut). Krok 4: Po odstavení zakryjte rendlík fólií a nechte obsah vychladnout. Krok 5: Mírně vlažný zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla, krém rozdělte na poloviny a do jedné zašlehejte rozehřátou vlažnou čokoládu. Krok 6: Podstatu těsta tvoří sníh z bílků, do kterého zašleháte po lžících cukr. Krok 7: Dále do pěny vmíchejte ořechy promíchané s moukou, těsto rozetřete do 3 kruhových forem či ráfků o průměru 22 cm podložených alobalem. Krok 8: Pláty pečte při 170 °C cca 15 minut. Krok 9: Na rovné podložce nechte všechny vychladnout a případně po obvodu odkrojte či ostřihněte nůžkami vyvýšené okraje. Krok 10: Jeden z plátů potřete ho polovinou světlého krému a ze sáčku s odstřiženým růžkem vytlačte na tuto vrstvu spirálovitě polovinu tmavého krému. Krok 11: Přiklopte druhý plát a postup opakujte. Krok 12: Třetí vrchní plát zakončete vrstvou vyšlehané smetany a šlehačkou potřete i bok. Krok 13: Povrch dortíku obsypte čokoládovými hoblinami, obvod ozdobte pomocí sáčku s řezanou špičkou pusinkami a vzniklý lem doplňte např. filigrány. Krok 14: Náš tip: Upečené pláty skládejte krémem přímo na podnosu, na němž budete hotový dort servírovat. Je totiž velice jemný a špatně se přenáší. Jak ovšem zabránit umazání pokladu šlehačkou při potírání boku? Jednoduše celý obložte kratšími proužky papíru na pečení, jež pod bok částečně zasunete. Zároveň se budou překrývat a vytvoří lem, který po finální úpravě šlehačkou opět odstraníte.

Zveřejněno 17. 11. 2014

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem včetně postupu na přípravu extra žloutkového krému najdete na http://www.hobbymanie.tv/clanek/dortomanie-objevuj...

Tento recept připravil a postup nafotografoval tým

http://www.hobbymanie.tv

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad!

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xNZr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Český dvoukrémový dort, aneb utajený národní poklad!

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xNZr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

ještěrka 13. 4. 2016 20:07
DOBRÝ VEČER,BUDU PÉCI VÁŠ DORTÍK DCERCE K NAROZKÁM,ALE JE ALERGICKÁ NA OŘECHY ,CO MÁM DÁT JINÉHO .DĚKUJI ZA ODPOVĚD .JE NÁDHERNÝ:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Jaroslav Volný 14. 4. 2016 07:51
ještěrka: Hezký den, zkuste opražené ovesné vločky, viz www.mimibazar.sk/recept.php?id=13833

casino: Povedl se vám, moc pěkný dort:yes:

již dlouho jsem neviděla tak nádherný dortík:yes::-D a že je skvělý, tak o tom ani ve snu nepochybuji;-):-D

casino:
Děkujeme za pochvalu i za to, že vás náš tým inspiroval k tomu, aby receptík byl vylepšen :-))

...tak dortík byl realizován:-)
3 mandlové korpusy ∅32cm: 1. podle rcp; 2. s polovičním množstvím mouky; 3. zcela BEZ MOUKY. Všechny vypadají stejně, takže dort by šel dělat i jako bezlepkový.
S těstem se velmi dobře pracuje a zvládnou ho i začátečníci či cukrařinou nepolíbená mehla i nemehla, která by mohla použít jednodušší krém z pudinku :-D
1.vrstva krém ovoněný kůrou; 2. vrstva krém čokoládový viz foto (čokoládu rozpouštím přímo v uvařeném žlouťáku). Příště dám do krému 250g másla
Výborný recept:yes:

frejka55:
omlouvám se za nedůvěru (bezé i Creme patissiere dělám trochu jinak) ale dnes jsem zkusil na nečisto z 10 vajec a dopadlo to VÝBORNĚ :yes: akorát jsem těsto ještě osolil.
Jeden korpus mandlový, druhý oříškový, krémy podle rcp.
Pokud oslavenec zítra při koštu dortík schválí, bude ho mít za 10 dní ze 30 vajec:-)

Severinka:
Korpus z 5 bílků v uvedené formě byl cca 25 mm vysoký a šel krááásně prokrojit... prakticky jsem z 10 vajec vytvořil dort ze 4 plátů:-)

Tak tenhle dort brzy upeču, je parádní, posílám bodík :-):yes:

Ja zas cumim, no:-! Potesilo me, ze takhle krasnej a prepychovej dort se jmenuje "cesky", urcite se vyrovna i Sacheru:-p. Bodik:yes:

zizala:to jsem četla, tak že rozříznout by to asi ani nešlo co:-?:-?:-?na takovéhle věci jsem antitalent:-D:-D:-D:-D

Severinka: Tohle není klasický piškot ;-) Je to bezé, to se peče v nízké vrstvě.

Krásná práce;-);-)ale co kdybych to upekla najednou a 2x rozřízla:-?:-?:-?

Krásný recept :-p:yes:

Tématické fráze:
recepty na klasické české dorty, cesky dort, dort poklad, ceske dorty, dort ještěrka, dort s pokladem, české dorty recept, český dorty, dorty rcp, dort z bílkového a žloutkového těsta, dort jako ještěrka, dorty cizina, žloutkový krem na dorty, druhy dortů, zbylý máslový krém, dort pokladu, dortík žloutkový beze piskot, krém na potírání dortu, rcp na dort, klasické dorty recepty

Suroviny:
bílek, cukr krupice, ořechy vlašské, mouka hladká, mléko, cukr krupice, cukr vanilkový, žloutek, škrob kukuřičný, máslo, čokoláda hořká, smetana ke šlehání, cukr moučkový, čokoláda

Přidat fotografie receptu