Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Paštika z dýně

Dýňová paštika je lahodná pomazánka vhodná na topinky či kanapky, ale lze ji použít i jako dochucovalo do polévek, omáček, rýže či do míchaných vajíček. Pokrmům navíc dodá krásnou barvu.

Hodnocení receptu je 4,3 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hosta hosta

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 40 min

55 min (15 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 549 kJ /
2 282 kcal
Bílkoviny3,38 g
Tuky248,17 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 607 mg
Sodík 37 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy7,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni očistěte, rozřízněte napůl a odstraňte semínka. Poté nakrájejte na kostky. Krok 2: Na pánvi na středním ohni rozehřejte sádlo a dýni na něm opékejte, dokud mírně nezezlátne. Neměla by zhnědnout. Krok 3: Ke konci přidejte najemno nasekanou cibulku a chvíli ji restujte dosklovata. Také by neměla zhnědnout. Krok 4: Ztlumte oheň na minimum a přidejte máslo, koření a sůl. Nejlépe zakryté pokličkou pak nechte dýni úplně změknout. Trvá to asi půl hodiny, můžete přidat trošku vody. Pravidelně kontrolujte, aby se dýně nepřichytila. Krok 5: Jakmile je dýně měkká, hrnec odstavte a směs rozmixujte v robotu, nebo tyčovým mixerem. Buďte opatrní, pokrm je horky! Krok 6: Jemný krém nechejte vychladnout a uchovejte v zakryté misce v lednici.

TIP: Oblíbené recepty na podzimní zeleninové pomazánky

Zveřejněno 17. 11. 2014

Poznámka autorky hosta

Jemný krém nechejte vychladnout a uchovejte v zakryté misce v lednici, jinak načichne, podobně jako máslo. Nevím jak dlouho vydrží bezpečně na jisto, ale u mě v lednici se bez problémů dařilo uchovat asi týden.

Protože jsme zjistili, že nám moc chutná, druhou dávku jsem zavařila. Vychladlou pastu jsem ve šroubovacích menších skleničkách nechala ve vodní lázni přejít varem, vypnula a nechala ve vodě zchladnout.

Moc dobře chutná na zapékaných kanapkách se sýrem a s ančovičkou, na topinkách a v „obyčejných“ míchaných vajíčkách s lžící zakysanky, v pórkové polévce, v rizotu. Všude s sebou její použití přinese nevídanou chuť a podle množství i krásnou zlatou barvu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paštika z dýně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zN28

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Paštika z dýně

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zN28

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

Hokkaido je u nás v oblibě a recept na tuto netradiční paštiku se mi moc líbí:-K:-p:yes:

:-O:yes: Super nápad

:-O zkusím:-!:yes:

Zajímavý nápad :yes::yes:

Tématické fráze:
paštika z dýně, jak uchovat dýni, pastika z dyne hokaido, jak uchovat dýni hokaido, jak uchovat dýně, jak uchovat hokaido, dýňová paštika, paštika z hokaido recept, jak uchovat dyne hokaido, jak uchovat nakrojenou dýni, vodníd dýně recept, paštika hokaido, paštika z máslové dýně recepty, paštika s dýní, recepty z dyně, hokaido pastika, -domaci paštika recept, paštika z dýně recept, domácí paštika z dýně hokaido, paštka z z dýně

Suroviny:
dýně hokkaido, sádlo husí, máslo, cibule, koření nové koření mleté, ořech muškátový, skořice mletá, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu