Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

frejka55

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 478 kJ /
5 850 kcal
Bílkoviny94,77 g
Tuky293,40 g
Vláknina27,44 g
Cholesterol 926 mg
Sodík 330 mg
Sůl0,83 g
Sacharidy693,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Něco z historie:
Tyto bochánky, kterým se pro jejich jemnost a nadýchanost snad nevyrovná žádný náš mazanec nebo vánočka, pekli už staří Římané. Těsto, vydatně ochucené rozinkami a citrusovou kůrou, přislazovali medem. Neměly strávníky příliš zasytit, jejich úkolem bylo naopak trávení ulehčit. I proto se maritozzi v Itálii hojně pekly v období středověku, hlavně u příležitosti půstu.

Jejich název je odvozený od výrazu maritus (lat. manžel) a traduje se, že péct je měly dívky pro své snoubence, aby tím dokázaly, že jsou připraveny vejít do manželského svazku. Dle jiné pověry se pak mohly pekařkám těch nejlepších bochánků maritozzi dvořit nejlepší z mladíků, kteří byli v okolí k dispozici… Krok 2: Droždí utřete s 1 lžičkou cukru, přilijte trochu vlažné vody a dobře promíchejte. Zvlášť promíchejte mouku se zbylým cukrem, solí a citrónovou kůrou, do důlku přilijte rozpuštěné droždí, žloutky, olej a vlažnou vodou zadělejte vláčné těsto. Dobře je prohněťte a zapracujte do něj spařené, dobře osušené rozinky, sekané ořechy a kandovanou, příp. strouhanou citrusovou kůru. Krok 3: Opětovně propracované těsto nechte pod fólií 2 hodiny kynout. Jakmile zdvojnásobí objem, krátce je na pomoučeném válu přehněťte a rozdělte na 12 dílů o hmotnosti cca 90 g. Z každého vypracujte bochánek a všechny nechte na plechu s papírem na pečení 30 minut dokynout. Každý pak vytáhněte do podoby oválku, povrch potřete prošlehaným bílkem a ještě je nechte chvíli kynout. Krok 4: Pečte je pak v troubě vyhřáté na 180 °C 15 až 18 minut dorůžova. Mezitím připravte cukerný rozvar: Vodu svařte s cukrem do podoby sirupu a horkým z trouby vyjmuté bochánky potřete. Zchladlé podélně nakrojte (nedokrajovat!), každý opatrně rozevřete a dovnitř nastříkněte dle chuti oslazenou pevnou šlehačku. Krok 5: Náš tip:
Bez náplně vydrží tyto bochánky pod skleněným zvonem, případně v krabici s alobalem několik dní. Lze je také zamrazit na prkénku a zmrzlé zabalit sólo do fólie či sáčků, aby k sobě nepřimrzly. Rozmražené opět prokrojte a naplňte…

Zveřejněno 18. 11. 2014

Poznámka autora frejka55

Recept realizoval tým www.hobbymnie.tvpodle návodu Jany Válkové z Brna, která pobývala řadu let v Itálii.

Podrobný fotonávod jak na to krok za krokem najdete na stránkách

http://www.hobbymanie.tv/clanek/historicke-recepty...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67L9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bochánky maritozzi podle starých Římanů - historické recepty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67L9

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

To je moc zajímavé pečivo :-p:yes::yes:

Tématické fráze:
bochanky že sekané, perníkové těsto středověk, nejlepší bochánek, kroužek na cukerný rozvar, historycký mazanec, jak zabalit velikonoční bochanek, recept stredovek, starodavne recepty, recepty ze středověku, jídlo ve středověku recepty, šlehačkové bochánky, recept na zmrzlé kroužky, co jsou spařené ořechy

Suroviny:
mouka hladká, droždí, cukr krupice, voda, sůl, žloutek, olej, rozinky, ořechy vlašské, kůra citronová kandovaná, citron, bílek, cukr krupice, voda, smetana ke šlehání, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu