Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ciabatta (s prefermentem)

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 912 kJ /
3 086 kcal
Bílkoviny76,00 g
Tuky13,05 g
Vláknina20,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 49 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy655,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer, den před pečením, umícháme preferment z 200 g vody, 200 g manitoby, asi 1 g droždí.
Vše vezmeme z odvážených, přichystaných surovin. Dobře promíchaný preferment uzavřeme v míse proti osýchání a necháme 12 hodin v teple místnosti pracovat. Krok 2: Zároveň s přípravou prefermentu dáme do jiné mísy předmočit další část mouky – smícháme 150 g mouky a 150 g vody a necháme do druhého dne. V „těstě“ proběhne autolýza, mouka bobtná a vytváří se lepková struktura. Krok 3: Ráno smícháme obě těsta – preferment i mouku s vodou – preferment je velice napěněný a nádherně voní. Krok 4: Přidáme zbytek mouky (150 g), v 50 g vody rozpuštěný zbytek droždí a vše necháme robotem asi 5 minut dobře promíchat. Krok 5: Přisypeme sůl a za stálého mísení dolijeme zbytek vody – je na každém, kolik si troufne. U tohoto těsta mám vyzkoušeno celkových 425 g vody. Krok 6: Těsto jsem mísila asi 8-10 minut, pak ho nechala 20 minut odpočívat a znovu robotem promísila. Vyndala jsem hák a těsto nechala v míse kynout asi hodinu. Krok 7: Vykynuté těsto pomocí stěrky prakticky vylijeme na pomoučený stůl a celý povrch mu posypeme moukou. Krok 8: Pomoučené těsto rozřízneme napůl a každou část těsta pomocí stěrky jakoby srolujeme. Jde to dobře, nebojte, povrch těsta drží jako blána pohromadě. Krok 9: Necháme asi 20 minut odpočinout, pak každou ciabattu přeložíme na třetiny, pomocí stěrky přesuneme na pečící fólii a tam srovnáme – pomoučenými prsty ji vytáhneme víc do délky a svrchu ji rovnoměrně prsty poďubkujeme, ať je všude stejně hrubá. Zatím, co se rozehřívá trouba, necháme ciabatty na fólii na plechu nakynout. Krok 10: Troubu i s dlaždicí a starým plechem na dně dobře vyhřejeme na 250-260°C, pak rychlým pohybem sesuneme ciabatty i s pečící fólií z plechu na dlaždici, do nahřátého plechu na dně trouby chrstneme asi 100 ml horké vody a necháme asi 10 minut péct. Krok 11: Ciabatty se začnou prakticky hned nafukovat. Krok 12: Po 10 minutách troubu krátce vyvětráme od páry, teplotu snížíme na 180°C a ciabatty dopečeme – asi 10-15 minut.

Pracujeme-li s našimi moukami, je POSTUP práce, kromě počátku, stejný, jako píšu výše.
Na preferment smícháme 200 g hladké mouky, 200 g vody a 1 g droždí – nejprve rozmíchat droždí ve vodě, pak až přidat mouku. Zvlášť smícháme 150 g pšeničné chlebové a 150 g vody a necháme předmočit (autolýza).
Druhý den pak už pokračujeme přesně podle postupu. Řídké těsto je třeba robotem opravdu dobře vymíchat.

Zveřejněno 20. 11. 2014

Poznámka autorky cathleen

Původní recept na http://www.pekarnomanie.cz/ciabatta-s-prefermentem...

Kůrka je pevná a křupavá, trochu žvýkavá. Střída nejvíc zavoní přímo v puse, při jídle – je lehounká, měkounká, vzdušná…a přesto trochu žvýkavá.

I když neobsahují tuk, jsou ciabatty výborné i druhý den.

Pokud má někdo strach z manipulace s dvěma poměrně velkými plackami řídkého těsta, může je před druhým rolováním trochu vytáhnout do délky, nakrájet na kusy a teprve ty potom přeložit. Po nakynutí a upečení vyndáte z trouby malé ciabattine.

Mouka manitoba se dá koupit v Makru nebo

http://www.mouky.cz/mouky/eshop/0/0/5/308-GRANORO-...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ciabatta (s prefermentem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qXw3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ciabatta (s prefermentem)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qXw3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (35)

cathleen: tak raz...:-K

magdalenka: oj, tak to bohužel nemám, nezkoušela jsem je.

Prosím, máš tu aj kváskové ciabatty?

magdalenka: - a je to vidět:-! Máš je perfektní <3

cathleen: proste je to hit u nás v poslednej dobe...nemôžem si pomôcť...:-D mohla by som piecť denne. :-8

magdalenka: začínáš mě zlobit :-D:-D - máš je hezčí, než jsou ty moje!

Tieto ciabatty sú vysoko návykové. Ak raz ochutná človek...nie je čo riešiť. Dnes som zas piekla, z obyčajnej hladkej múky - 500 g. Pridala som 420 g vody, prekladala v naolejovanej mise. Doslova si to užívam, ako naťahujem to cesto...:-8 zas pridávam 2 dnešné fotky...pomaly sa zlepšujem. :-8

Pridavam dnesne foto, pokus c. 4. :-D voda 400 g, viac si netrufam zatial... :-8 dlazdicu nemam, tak len na horuci plech prelozim s papierom na pecenie.

Veronika.Hrozna: chcela by som sa zlepšovať, stále to nie je ako od Cat...večer som zas zamiešala preferment, dnes bude pokus č. 4. Okolo obeda upečiem a do večera ak ostane kúsok, bude dobre....Ciabatta ma baví.:-D

magdalenka: Ono se to nesnědlo? Pokus je, když se to vyhodí, ne?:-D

magdalenka: :yes::yes::yes:

magdalenka: :-O týýjo, ta je parádní, krajková! :yes::yes:

Dnes sa pieklo zas, pridavam foto pokus c. 3.:-8

magdalenka: perfektní! :yes::-8

Pridávam foto dnešného môjho pečenia, piekla som na dnešný večer. Spravila som obmenu, čo sa prekladania týka. V naolejovanej mise som cesto viackrát vyťahovala a prekladala, odkukala som na youtube. Sú strašne chutné, len tak samotné...(trochu ma tlačil čas, mohla som nechať viac nakysnúť, ale je to len druhý pokus.)

A fascinuje ma to pidimnožstvo droždia a výsledok - úžasne nakysnuté cesto.

magdalenka: a to je dobře :-D protože druhý den už to není ono.

cathleen: ono to vlastne vyzerá komplikovane na prvý pohľad...ale budem piecť určite aj inokedy a zvýšim aj hydratáciu....:-D len má jednu chybu, strašne rýchlo sa míňa...:-D

magdalenka: parádní! :yes: Děkuji za fotku i za vyzkoušení :-K Už jsem je dlouho nedělala, budu muset napravit.:-*

Vyskúšané! Ako vždy, recept od teba nesklamal. A to som použila len obyčajnú hladkú múku. Na celkové množstvo vody (cca 450 g) som si netrúfala, dala som 400 g, piekla som na plechu (studený som šupla do rúry aj s nakysnutými ciabattami!) a nemám ani dlaždicu. Napriek tomu je ciabatta výborná, pridávam dôkazové foto. Nie je to extra vydarené, lebo som proste musela okamžite po upečení nakrojiť a ochutnať. :-K Do večera bude preč a alebo pobežím do obchodu, alebo zamiešam preferment atď.

amalia: určitě dá, v druhém připadě jsem pouzila naši hladkou mouku spolu s chlebovou a těsto bylo také velice vzdušné ;-)

:yes:paráda ako všetky tvoje chlebíky:yes: dá sa použiť aj iná múka so zvýšeným obsahom lepku?

Cath, opravdu jsi noblesní kouzelnice:-O, skvělé foto jako vždy:-p+:yes:

Ivuš, jsi neskutečně šikovná. :yes::yes:

Nádherné, vrátane fotiek. Pre mňa je pôžitkom už čítať tvoje perfektne popísané recepty. Vďaka! :yes:

cathleen: Díky Ivka za odpoveď, pozriem sa za manitobou. ;-)

Coleta: mám klasickou dlažbu, mrazu a žáruvzdornou, co nám kdysi zbyla. I kdyby praskla, nic se neděje, ale zatím drží a pekla jsem na ní už mockrát.
Můžeš dát, pokud máš, cokoliv jiného, co drží nahřátí - šamot, žulu, litinu nebo aspoň dva obrácené plechy nad sebou (větší vrstva).

A tu horkou vodu chrstnu do starého plechu, který mívám na dně trouby jen pro tenhle účel. Samozřejmě, že plechu neprospívá, ale proto jsem vybrala starý, u kterého mi to nevadí.
Stříkat vodu na rozpálené stěny trouby (jak někdo dělává) odmítám.

Cathlaan, prosím tě, ty dlaždice. Myslíš jako klasické obkladačky? a to neprasknou, když je pak poliji tou vodou?

cathleen:Díky, zkusím to z mouky na pizzu adám vědět. Do Makra nechodím a nechce se mi kvůli jedné mouce dávat 65 kč za dopravu.

zizala, Jitkas, tejaja: díky:-K
Terko, pracovalo se mi s nimi snad stejně...ale chuťově se mi ciabatta z té manitoby zdála malinko jiná, snad by se dalo říct, že maličko lepší. Může to ale být jen můj pocit - třeba manželovi chutnaly obě stejně - moc:-D

Coleta: pokud myslíš Tesco apod., neviděla jsem ji nikde - jen na tom internetu a podle jedné kámošky i v Makru. Jsou tam nejlevnější.
Ještě by byla možnost zkusit to z pizza mouky, ta je běžně k dostání - já jsem to z ní ale nezkoušela.

To musím vyzkoušet, jsou krásné. Prosím tě, dá se ta mouka koupit i v běžném oběhu?;-)

Krásne, hneď mi bolo jasné, kto piekol...:-) Ešte sa chcem spýtať, je veľký rozdiel medzi prípravou z 1. a 2. surovín?

Videla jsem jiz na tvem webu, mas ji autenticky italskou, fotky primo zavratne, proste nadhera!

Jsi profík ;-):yes::yes: Tohle je luxus. Sice ciabatty peču, ale příště vyzkouším podle Tebe :-)

Tématické fráze:
ciabatta recept, ciabatta recepty, recept na ciabattu, mouka manitoba, autolýza, recept ciabatta, pekarnomanie ciabatta, autolýza těsta, recept na ciabatta, ciabatta recept youtube, mouka manitoba recepty, recept na ciabatty, těsto na ciabattu, ciabata recept, koupit mouku z manitoby, ciabatta z fariny, ciabatta, manitoba mouka, mouky manitoba, veka s prefermentem

Suroviny:
mouka farina, voda, droždí, sůl, mouka hladká, mouka chlebová pšeničná, voda, sůl

Přidat fotografie receptu