Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: K plnění je lepší zakoupit víc "masitější" silnější kusy sleziny, takové ty tenké kousky naplnit nejdou. Slezinu opláchneme, osušíme a pokud je delší, rozřízneme ji na 2 až 3 díly (líp se plní). Krok 2: Odstraníme tuk a středem sleziny prořízneme hodně ostrým,úzkým nožem tunýlek po celé délce. Slezina se lépe prořezává, když ji po obou stranách zlehka stlačíme viz foto. Na závěr proříznutý tunýlek ještě o malinko zvětšíme zasunutím prstu. Krok 3: Na náplň restujeme špek s cibulkou, přidáme zelenou nať, papriku a ochutíme solí a pepřem. Přidáme rozklepnutá vejce, promícháme a necháme srazit (jako vaječinu). Vaječnou směs necháme zchladnout. Krok 4: Slezinu opatrně naplníme a okraj otvoru zajistíme párátkem, nebo zaříznutou kratší špejlí. Pokud se nám během plnění slezina trochu zašpinila od náplně, tak ubrouskem otřeme a slezinu obalíme v hladké mouce. Krok 5: Ve větší pánvi na rozehřátý olej dáme nakrájený špek, který po mírném zezlátnutí vyjmeme z pánve ven. Do puštěného tuku vložíme v mouce obalené sleziny a necháme je prudce po obou stranách osmažit. Krok 6: Plamen ubereme na minimum, sleziny zasypeme nakrájenou cibulkou, paprikou a osmahnutým špekem. Přidáme plátek másla, pánev přiklopíme poklicí a slabým varem dusíme 20 minut. Krok 7: Během dušení každých 5 minut slezinu opatrně obracíme a podle potřeby malinko podléváme. Těsně před dokončením slezinu i šťávu v pánvi lehce osolíme a opepříme a pokud chceme, můžeme ještě přidat slabý plátek másla. Krok 8: Slezinu krájíme na silnější plátky a podáváme s různě upraveným bramborem.

Zveřejněno 3. 12. 2014

Poznámka autorky Anna Kocikova

Počet surovin záměrně neuvádím. Záleží na velikosti sleziny.

Plněná slezina je u nás oblíbená. Náplně mohou být různé. Například náplň s kuskusem a podušenými hříbky, nebo žampiony, vychlazené promíchat s trochou nastrouhaného eidamu. Také je dobrá náplň s osmaženým špekem a cibulkou, po zchladnutí promíchat s nadrobenou nivou. Nebo do otvoru zasunout špalíček slaniny, červené papriky, lahůdkové cibulky a eidamu.

Podáváme teplé, nebo studené, nakrájené na slabší plátky jako obložený talířek.

Do podobných přidávám podobný :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1njo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová slezina plněná, na špeku a másle dušená

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1njo

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Tak jsem ji právě dojedla, s bramborem. Je dobrá a je to zajímavý recept. Myslím, že můžou zkusit i ti co slezinu moc nemusejí - je tam ale nepřevládá. Nádivka se povedla a ten sos s bramborama je mňam. Dokonce jsem se kvůli tomuhle receptu zaregistrovala :-8

Vera Slivova: Věruško,děkuji,udělalo mi to velkou radost:-K:yes:

magdalenka:Magdalenko,děkuji za milý komentář:-K Magdičko,slezinu obaluji a smažím syrovou,narozdíl od plíček,ty obaluji až po uvaření.Všechny moje experimenty jsou v pokrmech z vnitřností:-)rcp na smaženou slezinu Ti přidávám tady-a děkuji za zájem:-*http://www.toprecepty.cz/recept/25051-smazena-seza...

Aničko, to je bomba, jen si sáhnout pře monitor bez ohledu na to, kolik je hodin:-D
:yes::yes::yes:

Súhlasím s Františkou, si veľmi šikovná a kreatívna :yes: vždy prídeš s nejakým novým nápadom. Ja som slezinu jedla len ako guláš, preto ma zaujala tvoja veta - že ju robíš aj v trojobale a smažíš. Asi moja otázka znie smiešne, obaľuješ surovú slezinu, alebo uvarenú?

Frantiska:Františko,velice děkuji za pochvalu:-*Moc mě Tvůj komentář potěšil:-K
Recepty z vnitřností i ty ostatní jsou moje vlastní experimenty:-)
Pokud něco převezmu od jinud(velice zřídka:-)))tak to vždy uvedu v poznámce:-)
Ráda dělám různé pokusy a pak to manžel"odskáče"s příborem v ruce nad naloženým talířem:-DPokud je to k snědku,tak se ráda o rcp podělím:-)


zizala:Jaruško,mě hrozně chutná slezina i jen tak obyčejně uvařená a na talíří jenom posypaná solí a pepřem:-pUž se mi kolikrát stalo,že jsem z ní nestačila připravit to,co mělo původně být-prostě nezbylo:-8To samé mám i s plíčky,když je po uvaření krájím do omáčky,nebo na marinování:-DDěkuji za pochvalu:-K

Jana Remkova:Jani,ze sleziny je velice dobrý i guláš,nebo na smetaně,na slanině,s hlívou,nebo dušená na leču,ale i obalená a smažená v trojobalu...naštěstí mám mužského,který vnitřnosti zatím může a má je rád,tak to se pak dobře vymýšlí různé"hovadinky";-)

Všem děkuji za milé komentáře a jsem moc ráda,že Vás recept zaujal:-K:-K

To je nejaka specialni kuchařská kniha na vnitrnosti nebo jsou to všechno vase napady? Protože Vase recepty jsou uzasne napadite :)

Za krásné podání dávám :yes:, u nás se nevaří vnitřnosti,ale je to náš problém ;-)

Když jsem byla malá a naši zabíjeli pašíka, vařili jsme slezinu s plícemi a ostatním a mleli do jitrnic. Já jsem si vždycky kus uvařené sleziny včas "uzmula" pro sebe, moc mi tohle měkké masíčko se zvláštní chutí chutnalo. Můj muž ani dcery vnitřnosti bohužel nejí, takže dělat nebudu, ale osobně bych si pochutnala, o tom není pochyb :-p:yes:
A moc se mi líbí, jak ji servíruješ :yes::yes:;-)

Nádhera :)

Nádhera! Moc se mi líbí, jak to máš naservírované. Já slezinu ještě nedělala :-)

Tématické fráze:
hovězí slezina recepty, recepty vepřová slezina, vepřova slezina, slezina pokrm, dušená slezina, slezina recepty, slezina na kmine, slezina v kuchyni, vepřové slezinky dušené rcp., hovězí slezina recept, slezina recept, recept na slezinu, slezima revept, vepřové slezinky dušené na smetaně rcp., recept vepřová slezina, krůtí slezina, pokrm ze sleziny, hovězí slezina, vepřové srdce a slezina recept, omacka ze sleziny

Suroviny:
slezina vepřová, špek, cibule lahůdková, paprika čerstvá červená, vejce, cibule lahůdková, sůl, pepř mletý, olej, špek, cibulka lahůdková, paprika čerstvá červená, máslo, sůl, mouka hladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu