Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opičí bábovka

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tessinka1

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 636 kJ /
3 737 kcal
Bílkoviny69,95 g
Tuky171,16 g
Vláknina20,20 g
Cholesterol 646 mg
Sodík 147 mg
Sůl0,29 g
Sacharidy458,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme obě mouky a špetku soli, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Krok 2: Necháme vzejít kvásek, přidáme vejce, rozpuštěné vlažné máslo, zbytek cukru, lžíci rumu a vlažnou vodu, zaděláme vláčné těsto, které necháme 40 minut kynout. Krok 3: V kastrůlku rozpustíme 100 g másla, 110 g třtinového cukru a 2 lžíce mléka, zahříváme dokud se cukr nerozpustí, pak přidáme skořici. Krok 4: Vymažeme si sádlem bábovkou formu. Krok 5: Z vykynutého těsta vyválíme obdélník (tloušťka 1 cm), nakrájíme čtverečky, z kterých tvarujeme kuličky. Krok 6: Kuličky namáčíme ze všech stran do vlažné polevy a rovnáme do formy, každou vrstvu posypeme nasekanými mandlemi. Krok 7: Bábovku necháme na teplém místě 30 minut kynout. Krok 8: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 30 - 40 minut dozlatova. Špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Necháme vychladnout a potom vyklopíme.

Zveřejněno 6. 12. 2014

Poznámka autorky tessinka1

Cukr v polevě se mi nechtěl rozpustit, tak jsem přidala 2 lžíce mléka. Formu naplňte tak do 3/4, těsto hodně nabude.

Recept jsem našla na internetu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G25Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opičí bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G25Q

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

tak se nemumu dělat obdelníčky stačí odkrajovat

Maryla337: přeložíte mi slovo - nemumu;-)

"Monkey bread" peču už x let, ale nikdy by mě nenapadlo těsto válet, vykrajovat z něj čtverečky a pak z nich tvořit kuličky - vždyť to jde odebírat jednoduše rovnou z hotového těsta rukou nebo lžící...

Moc zajímavé, určitě zkusím:yes::-p

Proč opičí není známo. Možná je to podle způsobu, jakým se může konzumovat. Odtrhávání kousků, může připomínat, jak si opice uždibují jídlo.
scribbler.cz/jidlo-2/monkey-bread-americky-opici-chleb/
My ho krájíme klasicky jako bábovku, těsto je i druhý den měkké a vláčné s příchutí karamelu a mandlí.

Proč válet a krájet čtverečky, rovnou bych lžicí ukrajovala z mísy kousky a ta poleva mi připomíná karamel. Opičí ?

hihihi, když chodím do ZOo , podívat se na gorily, ony dostávají k obědu kuličky, sice ne z těsta ale z tvarohu doplněném vitamíny. Kdyý jsem viděla postup a tam bílé kuličky, hned jsem si na gorilky vzpomněla a ještě ten název. Úsměvné.:-))

:-):yes::yes::yes: Proč opičí?;-)

Tématické fráze:
opičí máslo, opice druhy fotky, opičí chlieb recept, opičí chleba, opičí chléb recept, opici chleb, bábovka z kuliček, scribbler.cz, monkey bábovka, opice z těsta, http//scribbler.cz/jidlo, top recepty opičí chleba, opiči chleb-monkey bread, obsah cukru babovka, opici tvarohová bábovka, opici ruka, bábovka recepty, recepřt na opičí máslo, opičí máslo bez cukru, bábovka z kuliček recept

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, kvasnice, cukr krupice, máslo, vejce, voda, mléko, rum, máslo, cukr třtinový, mléko, skořice, mandle sekané

Přidat fotografie receptu