Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké - původní recept

Linecké cukroví má své místo na vánočním menu vždy jisté. Těsto v tomto receptu je plné másla a lískových oříšků, které mu dávají lahodnou chuť. Upečené tvary můžete slepovat rybízovou nebo malinovou marmeládou.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 27 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 7 min

27 min (20 min příprava + 7 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 895 kJ /
5 472 kcal
Bílkoviny85,53 g
Tuky364,41 g
Vláknina33,90 g
Cholesterol 897 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy445,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo, vejce, cukr a koření utřeme dohladka, přidáme mleté oříšky a mouku. Vypracujeme těsto. Krok 2: Těsto můžeme nechat uležet nebo hned po částech rozválíme mezi dvěma fóliemi, vykrájíme tvary a v polovině z nich vykrojíme otvory. Krok 3: Tradičně se vykrajují 3 kulaté otvory situované do trojúhelníku, které symbolizují obličej. U menších tvarů se většinou vykrajuje jeden otvor uprostřed. Krok 4: Vykrájené tvary klademe na plech vyložený pečicím papírem. Krok 5: Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 7-9 minut. Po zchladnutí slepíme rozehřátou marmeládou a pocukrujeme.

TIP: Kdy je správný čas promazávat linecké cukroví?

Zveřejněno 8. 12. 2014

Poznámka autorky zizala

Inspirovala jsem se na rakouských webech.

Když dáte loupané mandle, bude těsto světlé.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké - původní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGLl

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké - původní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGLl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Petra: :-8:-K:-K Mám velikou radost a děkuju za pochvalu :-K
Taky přeju krásné svátky a dobrou chuť

Zizala: Tak už je napečeno. Naprosto výborné těsto, delikátní chuti, dělala jsem z mandlí. Z jiného těsta už linecké nepeču. Přesvědčilo i mého chuťově konzervativního synka;-). Děkuji za skvělou inspiraci.:-K:-K:-K:yes::yes::yes: Krásné svátky všem.:-)

Werdula: Asi bych ho raději vmísila, aby se těsto po upečení nerozpadalo. Vejce funguje jako pojidlo :-)

chci se jen zeptat, zapomněla jsem dát vajíčko /žloutek/, stane se něco s těstem při pečení nebo to tam mám ještě rychle vmísit

sabina: Tak to mám velikou radost, děkuju za zprávu :-):-K

biloto nejlepči cosem děla :yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-D:-D:-)):-)):-K

Petra: Budu se těšit na zprávu :-):-K

Děkuji za odpověď, tak podle toho, co píšeš, toho bude docela dost. Už jsme se s dcerkou rozhodly, že jej určitě upečeme.;-)Pěkný večer:-):-K

Děkuju všem za milé komentáře :-):-K

Petra: Tak to bohužel asi neporadím, upekla jsem čtyři plechy a pak jsem zbytek namačkala do košíčkových formiček, protože nerada rozvaluju těsto a dcera mi nemohla pomáhat. Děkuji za pochvalu a doporučuju vyzkoušet, je nejen hezké, ale i moc dobré :-)

zizala: Můžu se zeptat kolik kousků z daného množství vznikne? Jinak velice hezké cukroví a ještě lákavější přísady do těsta:-K. Děkuji za info.
www.toprecepty.cz

Linecké pěkně hravé:-D:-p+:yes:

jarda Kadic: Dík, budu se těšit, až vyzkoušíš :-)

zizala: tak jo,já si tenhle recept uložil,letos jsem dělal 3-2 -1,povedlo se jako vždy,ale tohle teda ,letos už ne,ale vyzkouším:yes:

jarda Kadic: :-) Jenže v Rakousku (a nejen tam) linecké znají, jen úplně jiné, než je tzv. česká klasika ;-)

casino: A dunajskou klobásu taky vodníci z Dunaje neznají;-) a z ruského vejce jsou Rusové vykulení:yes::yes::yes::yes:

casino: ;-) Ano, poněkud jsme od původního receptu uhnuli z cesty.

No, rcp a legenda v poznámce víceméně koresponduje s tím, co zaznělo nedávno v ČRo, a sice to, že těsto 1:2:3 u nás známé jako "linecké", je v Linci pod stejným názvem neznámé...:-))

Tématické fráze:
oříškové linecké cukroví, linecke testo s orisky, recep linecke testo, rakouske linecke testo, linecké těsto s mandlemi, linecke cukrovi puvodni recept, původní recept na linecké těsto, recep na linecké cukroví, linecké s oříšky, staročeské linecké cukroví z mandlí hřebíčku, linecké těsto z mandlí, marmeláda v rakouských lineckém, původní recept na linecké cukroví, recep na linecká kolečka, testo augen, dort z linecého těsta z malinami, linecke testo recep, linecké cukroví s oříšky, linecké pochází, kniha na zápis receptů

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, vejce, ořechy lískové mleté, mouka hladká, skořice mletá, vanilka mletá, koření hřebíček, marmeláda rybízová

Přidat fotografie receptu