Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

arrefeena

Středně náročný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 295 kJ /
1 027 kcal
Bílkoviny16,50 g
Tuky18,50 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 70 mg
Sodík 246 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy198,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zázvor omyjte a očistěte. Koření a zázvor roztlučte nahrubo v hmoždíři nebo umelte nahrubo v čistém mlýnku na kávu. Krok 2: Studenou vodu přiveďte na hořáku k varu, přisypte čaj, koření a cukr. Krok 3: Vařte 3 minuty. Krok 4: Přilejte mléko, nechte vzkypět a snižte oheň. Vařte do požadované hustoty. Krok 5: Odstraňte čaj z hořáku, přeceďte přes malé sítko a podávejte jej horký.

Zveřejněno 19. 12. 2014

Poznámka autorky arrefeena

Masala chai (čti čaj) je indickou variací a dá se objednat v čajovnách nebo zakoupit instantní v orientálních potravinách. Původ tohoto čaje se nachází v Persii, kde se vařil bez koření a po dovaření se do něj přilévala smetana či šlehačka, ale procestoval půlku světa a tudíž má mnoho variací. Taktéž anglický čaj s mlékem má právě původ v období britské okupace Indie.Tento čaj se může podávat i bez koření, jak je to zvykem v Pakistánu a Afghanistánu a nazývá se jednoduše chai. V Tibetu se nesladí, ale přidává se do něj máslo a sůl a nazývá se Po cha. Může se dělat i se zeleným čajem, mletými oříšky a práškem do pečiva, díky kterému zrůžoví, tomuto druhu se pak nazývá růžový kašmírský čaj. Chai pouze se zázvorem se nazývá Adrak wali chai. Chai pouze s kardamonem se nazývá Elaichi wali chai.

Zázor můžete oloupat škrabkou. Na mletí koření doporučuji el. mlýnky na kávu. Pokud používáte sypané čaje, je vhodné použít uzavírací sítko, neboť jej můžete za 3 minuty odstranit, aby váš čaj nebyl příliž silný. V některých variacích se přidává i jeden celý badyán, ale čaj pak chutná po perníku, a proto jsem jej vynechala.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qrlk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masala chai, yogi chai, kořeněný čaj

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qrlk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

co se týče té mleté, tak moje máma měla doma vždy tu čínskou a přitom ji v supermarketech prodávali coby normální. Mají z ní větší profit, protože je levnější a češi to nejsou schopni poznat. cassia je narozdil od pravé skořice v mleté formě nahořklá. Také existuje rozdíl mezi bobkovým listem řeckým a bobkovým listem, který se používá v indii, tomu se říká skořicový bobkový list a má trochu jiný tvar i chut a vskutku je to list ze stromu cassia, tudíž z toho stromu z jehož kůry, je právě čínská skořice.

Zajímavé, já si vyguglila, jak se liší čínská skořice od pravé, už to vím, že čínská by měla být drsnější chuti i barevně trochu jiná, výraznější. Na trhu ve stánku s kořením ji měli, hm, tak příště.;-) Jinak čaj s mlékem v poslední době u nás k snídani vede nad kávou s mlékem ;-)

Čaje nepijem, ale keď čítam tento recept, tak mám príjemný pocit. :-) Hotová alchýmia. :yes: Rada dám 1. bod. ;-)

Tématické fráze:
yogi caj recept, yogi čaj příprava, čaj chai, yogi caj, chai, chai čaj, masala příprava, chai caj recept, diskuse čaj z bobkového listu, yogi masala, kořeněný čaj, yogi čaj postup, yogi recept, priprava caje masala, existuje růžový čaj ?, chai chai recept, nápoj masala recept, té masala recept, recept masala káva, masala priprava caje

Suroviny:
čaj sypaný cejlonský, zázvor čerstvý, skořice, kardamom, koření hřebíček, pepř černý, mléko plnotučné, voda, cukr, čaj černý, semínka fenyklová, koření hřebíček, kardamom, skořice, mléko plnotučné, voda, cukr

Přidat fotografie receptu