Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

Vzpomínkou na pečlivou a piplavou tvorbu našich babiček jsou tato slepovaná linecká kolečka. Tři vrstvy dobrot na sobě a korunovace kandovanou třešní vytvoří rotomilá očka. Jsou sice pracnější, ale výsledek stojí opravdu za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie22 746 kJ /
5 436 kcal
Bílkoviny60,11 g
Tuky227,13 g
Vláknina33,60 g
Cholesterol 741 mg
Sodík 117 mg
Sůl0,22 g
Sacharidy771,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravte pečená linecká kolečka: mouku promíchejte s krupicovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou, přidejte na kostky nakrájené tuhé máslo, žloutek, zakysanou smetanu (dle potřeby) a vše rychle zpracujte do podoby hladkého jemného těsta. Krok 2: Bochánek krátce přehněte a zabalený ve fólii uložte 1 hodinu v chladu. Z odleželého těsta vypracujte plát silný 3 mm a vypíchněte z něj kolečka o průměru cca 45 mm, jež upečete na plechu s papírem dorůžova. Cca při 175 °C cca 8 až 10 minut, dle výkonu vaší trouby. Krok 3: Dále připravte nepečené tmavé těsto: Kakao prosejte k moučkovému cukru v misce, přidejte jemně strouhané opražené lískové oříšky, citrónovou kůru a vše promíchejte. Krok 4: Sypký základ propracujte s měkkým máslem, Tuzemákem a bochánek nelepivé tužší hmoty nechte opět zabalený ve fólii v chladu krátce odležet. Krok 5: Na válu poprášeném moučkovým cukrem z hmoty pak vyválejte plát silný cca 3 mm, vypíchněte z něj kolečka stejného průměru a vždy jedno slepte se světlým lineckým kouskem trochou pikantního rybízového džemu. Krok 6: Povrch slepených kousků smočte v polevě, jejíž základ tvoří prosátý moučkový cukr utřený či prošlehaný se syrovým bílkem a citrónovou šťávou (dle potřeby). Než poleva ztuhne, přidejte do středu každého kousku polovinu kandované třešně. Cukroví skladujte v uzavřené krabici v suchu a chladu. Krok 7: Užitečný tip: při pečení se může stát, že se světlá linecká kolečka poněkud „smrsknou“. V takovém případě použijte při vypichování protilehlých koleček nepečené čokoládové hmoty menší formičku. Případně tmavé plátky upravte prsty; lze je stlačit či naopak roztlačit.

Zveřejněno 21. 12. 2014

Poznámka autora frejka55

Podrobný fotonávod najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/vanoce-za-dvermi-d...

K AUTORSTVÍ: Všechny recepty, které vám zde pro Vaši inspiraci předkládáme, jsou výsledkem mnohaleté, někdy až detektivní práce týmu lidí, v němž má každý svůj úkol. Kolegové jezdí po ČR i SR, navštěvují kuchařky, pekařky, cukrářky, dortářky či perníkářky (totéž ovšem i v mužském rodě), jejichž mnohdy celoživotní dílo zná často jen jejich nejbližší okolí. Fotografují krok za krokem jejich postupy, naslouchají radám, následně všechno sepíšeme. Další pátrají v archivech a snaží se realizovat dávné, ještě rukou psané recepty našich babiček, pra a praprababiček, stejně jako ty od dávných slavných mistrů svého řemesla. Respektujeme přání některých tvůrců, kteří nechtějí být jmenování, všichni však souhlasí se zveřejněním našim prostřednictvím.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4qLk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4qLk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Ty jsou krásné:yes:

Jéé, to jsou vážně krásná okatá kolečka:-)):-))
Krásný nápad:yes::yes:

zuzun:
Děkujeme za pochvalu :-8
Jasně, naše recpety přece nejsou dogma, ale inspirace, a vítáme každý nápad, jak je vylepšit nebo obzvláštnit!

Tohle vazne svadi k udelani, je to tak zvlastni, ale musi to bejt moc dobry. Jednou jsem udelala linecke hvezdicky, a nemajic marmeladu, slepila jsem je takovouhle podobnou coko-oriskovou hmotou, jen jsem navrch uz nic nedavala. Ten snih nahoru bych rada zkusila, ale tu kandovanou vec ne-e, to radsi nejaky ovoce suseny v rumu maceny (pro me neni rumu nikdy dost), nebo povidla...ale to je muj problem, kandovany veci jsem nikdy nemela rada. Samozrejme bodik :)

Tématické fráze:
dvoubarevné linecké cukroví, dvoubarevné linecké těsto, dvoubarevné cukroví, linecké s nepečeným, dvoubarevná kolečka, dvoubarevné linecjé těsto, vánoční dvoubarevné linecké těsto, linecke cukrovi s nepečenym, dvoubarevný keks, linecké těsto dvoubarevné, cukroví pečené slepované s nepečeným, rod rajských, dvojbarevmé linecké keksy, pečené linecké s nepečeným, cukroví s nepečeným těstem, linecké dvoubarevná vánoční cukroví, linecká kolečka dvoubarevné cukroví, motýli z lineckého těsta dvoubarevné, linecké cukroví slepované s nepečeným, dvoubarevne linecké těsto

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, cukr vanilkový, kůra citronová, máslo, žloutek, smetana zakysaná, cukr moučkový, kakao, ořechy lískové, kůra citronová, máslo, rum, džem rybízová, cukr moučkový, bílek, šťáva citronová, ovoce kandované

Přidat fotografie receptu