Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskové špaldové/grahamové rohlíky - základní a žertovná varianta

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

odklizec

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 494 kJ /
2 508 kcal
Bílkoviny66,31 g
Tuky75,60 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 204 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy375,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: První den si připravíme kvásek: Do mísy vložím jednu lžíci kvásku (20 g), přidám 166 g hl. mouky a 100-150 g vlažné vody. Konzistence zamíchaného těsta by měla být řidší, aby se kvásku snadněji pracovalo, ale ne úplně tekutá. Krok 2: Vše promíchám a zpracuji až je těsto spojené. Krok 3: Přikryji a nechám v teple pracovat cca 10-12 h (ideálně v noci). Krok 4: Druhý den rozpustím máslo a nechám vychladnout. Krok 5: Vezmu vyzrátý kvásek (měl by mít bublinky a zvětšený aspoň na 1/3 původního objemu), přidám k němu med a sůl a rozmíchám. Krok 6: Teprve potom přidám zbytek mouky a vody (100-150 g).V případě, ze chci udělat rohlíky zajímavější, nahradím část vody šťávou z červené řepy. Stačí cca 40g. Krok 7: 1 středně velkou řepu oloupu, nastrouhám na jemném struhadle a vymačkám šťávu. Množství vody zredukuji o množství použité šťávy, jinak by těsto bylo příliš řídké! Výsledné těsto bude mít barvu žvýkačky. Krok 8: Vše vymíchám do hladkého těsta a teprve potom přidám rozpuštěné máslo. Těsto bude chvíli v másle plavat, ale žádnou paniku! Krok 9: V tomto momentě je třeba těsto zpracovávat (nejlépe ručně) tak dlouho, dokud se všechno máslo nevstřebá. Trvá to cca 10-15 minut.Těsto by následně mělo být vláčné, téměř nelepivé a mísa by měla být prakticky čistá. Pokud se těsto hodně lepí, přidám mouku. Krok 10: Těsto nechám v přikryté míse kynout na teplém místě (ideálně v troubě vyhřáté na 40 stupňů) cca 2-3 hodiny. Krok 11: Co 1/2 hodiny těsto cca 10 vteřin překládám (od kraje do středu). Toto opakuji 3-4 krát a pak už nechám těsto jen kynout. Krok 12: Po vykynutí těsto rozdělím na cca 70-80 g bochníčky, které případně ještě popráším moukou (podle konzistence těsta), chvíli zpracuji a nechám 10 min postát. Krok 13: Potom válečkem rozvalím na tvar elipsy (obdélníku s kulatými rohy na tloušťku cca 1/2 cm) a sroluji do ruličky, cca 15-17 cm dlouhé. Tvar by mel byt rovnoměrný, po celé délce valečku. Krok 14: V případě použití řepové šťávy, budou neupečené rohlíky vypadat opravdu zajímavě. Krok 15: Hotové rohlíky kladu na plech s pečícím papírem (6 na jeden plech). Je třeba nechávat mezi rohlíky dostatečné mezery, jinak se po nakynutí slepí! Krok 16: Lehce orosím vodou, přikryji mikrotenovým sáčkem, aby těsto neoschlo a nechám další 1-2 hodiny kynout ve vyhřáté troubě. Rohlíky by měly zvětšit objem min. o 1/3. Krok 17: Půl hodinu před samotným pečením dám na spodek trouby kastrol s vodou, jeden plech a zapnu na 250 °C. Krok 18: Těsně před pečením opatrně odstraním sáček (bude nejspíš přilepený) znovu lehce postříkám vodou a přesunu i s pečícím papírem na rozpálený plech. Pak rychle do trouby. Krok 19: Po 5 minutách snížím teplotu na 210 °C a nechám péct dalších 5 minut. Je potřeba hlídat, ať se rohlíky (hlavně zespodu) moc nepřipečou. 10 minut je obvykle tak akorát.

Zveřejněno 16. 1. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskové špaldové/grahamové rohlíky - základní a žertovná varianta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGQr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskové špaldové/grahamové rohlíky - základní a žertovná varianta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gGQr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

:-D:yes:

cathleen:

Dík za upozornění. Mouku jsem upřesnil. Co se týká kvásku, měla tam být lžička, ne lžíce. Těch 20g je plus minus autobus, moc na tom ale nesejde. Když je ho o fous víc, nic se nestane.

Vidim, že si ani představovat nemusím:-8

Hladká chlebová je žitná nebo pšeničná - dost podstatný rozdíl :-) Aby se ti sáček ke kynoucim rohlíkům nepřilepil, můžeš ho zespoda malinko pomastit.
Snazila jsem se představit ty (zatim neupecené) řepné rohliky...:-D
A malá technická - mírně vrchovatá kávová lžička kvásku váží 10 g. Buď máš hodně malé polévkové lžice nebo je tvůj odhad 20 g kvasku na lžíci mylný. Lepší bude navážit si ho.

Daniela Pajtlová 16. 1. 2015 14:01
Ty jsi ty pindíky tady fakt dal... :D :D

Tématické fráze:
rohlíky ze špaldové mouky, domácí grahamové rohlíky, kváskové celozrnné rohlíky, grahamové rohlíky, kváskové pečivo, rohlíky ála 80, domácí rohlíky z kvásku, špaldový rohlík, kváskové domácí rohlíky, celozrnné rohlíky z chlebového kvásku, domácí rohlíky ze špaldové mouky, špaldový rohlík recept, domácí kváskové rohlíky, rohlíky ala 80', grahamove rohliky recept, rohlíky z špaldové mouky, kvaskove celozrnne rozky, domácí kváskový rohlík, pečení s kváskem grahamová mouka, domácí rohlíky ze špaldového těsta

Suroviny:
mouka chlebová pšeničná, mouka špaldová hrubá, voda, voda, máslo, cukr, sůl, kvásek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu