Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení

Tradiční český zákusek, který je sice náročnější na přípravu, ale odvděčí se vám neskutečně lahodnou chutí a nadýchanou strukturou. Podle originálu do nich patří ořechy, ale často se používá i kokos, který jim dodá zase úplně jiný chuťový rozměr. Laskonky s karamelovým krémem zkrátka stojí za to.

Hodnocení receptu je 5,0 (47×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 165 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dosušení

180 min (165 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dosušení)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 123 kJ /
2 897 kcal
Bílkoviny28,30 g
Tuky115,35 g
Vláknina5,10 g
Cholesterol 200 mg
Sodík 258 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy433,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bílky s pískovým cukrem vyšleháme v kotlíku v horké lázni do pěny (asi 15 minut; musí být pěkně tuhá), necháme ji mírně zchladnout a přidáme ořechy, smíchané s moučkovým cukrem. Krok 2: Vymíchanou hmotu již nešleháme, naneseme ji přes šablonu na plech s plátem papíru, povrch uhladíme a zbytek pěny stáhneme, šablonu pak opatrně zdvihneme a kousky pečeme při 120 °C asi 15 minut. Teplotu poté v troubě stáhneme na 80 °C a laskonky při otevřených dvířkách dosušíme. Krok 3: Kousky po zchladnutí slepujeme po dvou karamelovým krémem: V silnostěnné pánvi rozehřejeme za stálého míchání 200 g krupicového cukru. Jakmile začne rozpuštěný cukr karamelizovat, stáhneme jej z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný. Krok 4: Prudce zpěněnou hmotu dál zahříváme a mícháme vařečkou (pozor na popálení!). Karamelové žmolky se musí ve smetaně rozpustit. Vymíchanou hladkou hmotu z pánve slijeme do vhodné misky. Karamelový základ do druhého dne ztuhne. Pak ho našleháme, na množství laskonek stačí.
Pokud chceme krému více, karamelový krém pak můžeme zašlehat do další našlehané smetany.

Zveřejněno 17. 1. 2015

Poznámka autora frejka55

Laskonky, které koupíme v cukrárně, bývají často šizené. Domácí jsou přece jen domácí. Jejich chuť můžeme snadno upravit přídavkem jemně mletých ořechů nebo strouhaným kokosem. A když na to přijde, nemusíme se ani složitě rozhodovat; stačí těsto rozdělit na dvě části a potěšíme jak milovníky ořechů, tak i kokosu.

Ovšem nezapomeňme, že se při tvorbě laskonek neobejdeme bez speciální šablony, díky které budou všechny kousky stejné (k dostání je v prodejnách s potřebami pro cukráře). Určitě se pak nemusíme bát, že ji dostatečně nevyužijeme. Jakmile si práci s ní jednou zkusíme, budou laskonky u vás doma na stole často. Plnit je můžeme různými krémy, ale nejvíce se osvědčil máslový s přídavkem zkaramelizovaného kondenzovaného mléka (celá plechovka se 2 hodiny vaří ve vodě), nebo můžeme použít karamelový základ na šlehačku do větrníků.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qrD7

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qrD7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (26)

Taky dělám bez šablony, i když jí doma mám. Tvořené šablonou vypadají jako kupované a to mi vadí. Taky upřednostňuji máslový krém, ten šlehačkový je vynikající, ale do sněhového pečiva dost "mokrý". Jinak dělám podobné

Vyzkoušela jsem a mě tedy stačilo šlehat 7minut, a už to bylo tak tuhé že by se z toho dali dělat bábovičky. A vyšlo mi to tak na plech a půl. A chuťově moc dobrý.

krém jsem dělala jiný, ale korpusy jsou moc dobré, nemám ani šablonku, ale drží krásně tvar jakkoliv.

jak to je? jinak jsem si koupila už v plechovce

Ahojte, ja jsem drive v tlakovem hrnci varila salko jen pul hodiny. Ted jsem cetla na FB, ze to salko se da udelat na panvicce a je to za 10 min hotove. Priste vyzkousim.
hezky den

Dnes jsem je dělala a jsou super .Prostě mňamka. děkuji za recept.:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

na ty taky vzpomínám. Karamel z griliáše se rozpustil v jemnou tekutinu uvízlou v krému... prostě báseň . Néjaké kokosové napodobeniny s indiferentním krémem- to mě nenadchne.

casino:

a ako sa robí krém do laskoniek

eva:Doma varené salko je oveľa lepšie ako kupované karamelové, to býva niekedy riedke. Veľmi praktické je uvariť naraz 3 - 4 konzervy, lebo šetríte energiu a určite sa to množstvo počas Vianoc spotrebuje na rôzne zákusky. Po uvrení ho mám odložené aj 4 mesiace a bez problémov.

Ponořená plechovka a stopovat od začátku syčení. Ale jde koupit i karamelové Salko, takže nemusíte doma vařit.

Severinka:zdravím,chtěla jsem se zeptat, v tom tlakáči, jak jste to vařila hodinu, jste tu hodinu stopovala, když to blbě řeknu, od vložení na sporák :-) anebo až od začátku syšení a musí ta plechvka být v tom tlaáči ponořená ve vodě, nebo stačí jen z části, pčedem moooc díky;-):-))

Anna Vesperová 21. 10. 2015 09:31
Vypadají nádherně,vyzkouším je.Děkuji. :yes:

Sbíhají se mi sliny :yes:

Severinko, děkuji za radu ;-):-D

Tématické fráze:
laskonky recept, laskonky, ořechové laskonky, forma na malé laskonky, laskonky ořechové, recept na laskonky, krém do laskonek, laskonky video, ořechové laskonky recept, recept laskonky, recept na ořechové laskonky, karamelový krém do laskonek, laskonky recepty, laskonka, cukroví z bílků laskonky, kokosové pusinky z kondenzovaného mléka, laskonky top recepty, recepty z bílků, laskonka recept, recepty laskonky

Suroviny:
bílek, cukr krupice, ořechy, cukr moučkový, cukr krupice, smetana ke šlehání

Přidat fotografie receptu