Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečení chleba v páře

Domácí chléb je vláčný, voňavý kmínem, křupavý a chuťově nepřekonatelný. Snad i proto ho doma úspěšně peče čím dál více lidí. Přidejte se k nim i vy, upéct chleba s droždím opravdu není nic těžkého.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min - bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, - bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 908 kJ /
1 890 kcal
Bílkoviny60,50 g
Tuky11,65 g
Vláknina19,95 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 11 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy375,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze všech uvedených surovin zaděláme chlebové těsto a důkladně ho propracujeme. Krok 2: Poté jej přendáme do mísy, přehodíme přes něj utěrku a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 250 °C a dáme do ní vyhřát nádobu, ve které budeme chléb péct (např. kulatý silnostěnný hrnec nebo skleněná zapékací mísa z varného skla). Krok 3: Dále nachystáme pekáček, který se vejde na dno trouby. Když je těsto nakynuté a trouba vyhřátá, vyndáme z ní předehřátou nádobu, přesuneme do ní těsto a uhladíme do tvaru bochníku. Povrch několikrát nařízneme nožem. Krok 4: Vložíme do vyhřáté trouby, na dno dáme pekáček a do něj vlijeme 1 litr vody. Troubu ihned zavřeme a chleba pečeme 15 minut. Poté teplotu snížíme na 220 °C a pečeme ještě asi 45-60 minut. Hlídáme, aby ve spodním plechu byla stále voda. Ke konci zkontrolujeme propečení chleba pomocí špejle. Krok 5: Upečený bochník přendáme na mřížku a necháme vychladnout.

Zveřejněno 18. 1. 2015

Poznámka autorky petram

Tato metoda pečení chleba je hojně využívaná po celém světě. V USA dokonce dávají do trouby místo vody kostky ledu.

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečení chleba v páře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B2QQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečení chleba v páře

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B2QQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (5)

je dobré si to pripomenúť... ak nechcem mať ražný /žitný/ kváskový chlieb ako tehlu, ale pekne vzdušný a nadýchaný, musí byť cesto hodne mokré, až riedke. Nádobu vyhrejem aj s vrchnákom, hodím dnu cesto a zakryjem. Potom do pece už nepridávam vodu a paru, ona sa uvoľní z cesta a zostane uzavretá v mise. V posledných týždňoch som skúšala veľa nových receptov na menšie pečivo, ale nie vždy to vyšlo. tak ďakujem za pripomenutie osvedčenej metódy .:-)

Petram, pěkný chlebík:-p+:yes: moc se Ti povedl:yes:

petram:
Chtěl jsem na rcp reagovat, ještě když se jmenoval "Šoková metoda pečení chleba" :-) že jde o postup posaný u každého chlebíku bez hnětení;-)
No, nyní když se v názvu objevilo "v páře", tak už nic neříkám:-)):-)):-))

chocolate: Ta metoda je opravdu docela běžná, vím, že ji používá např. Cathleen, ale nikde jsem ji nenašla detailně popsanou. Proto jsem se rozhodla to vložit jako samostatný recept.

Dovolim si pridat prvni bod a ukladam.Zajimava vychytavka i pro nas, ktere zadne velke pekarky nejsme:yes:.

Tématické fráze:
pečení chleba, peceni chleba recept, nádoba na pečení chleba, recept na peceni chleba, jak péct chleba, pečeme chleba, pečení v páře, pečení chleba recepty, nadoby na peceni chleba, recepty na pečení chleba, peceme v pare, pečeň, teplota při pečení chleba, jak se peče chleba, teplota peceni chleba, recept pečeni chleba, pečený chleba, teplota na peceni chleba, pecenichleba, mísa na pečení chleba

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí čerstvé, cukr

Přidat fotografie receptu