Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecká líná tyropita - Tempelopita

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

marcik marcik

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 970 kJ /
949 kcal
Bílkoviny44,86 g
Tuky73,84 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 573 mg
Sodík 467 mg
Sůl0,84 g
Sacharidy26,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozehřejeme troubu na 175°C. Krok 2: V míse si smícháme vajíčka s jogurtem a vodou. Přidáme ty 2 hrnky fety, oliv. olej a mouku, sůl a pepř. Dobře všechno promícháme, pokud je těsto moc řídké, tak přidáme trochu mouky. Mělo by být zhruba jak na lívance, ne tuhé, ale hustší. Krok 3: Na vymazaný a vysypaný lech nalijeme těsto, čím nižší, tím lepší. Já to měla na jeden klasický plech a jeden menší. Krok 4: Teď smícháme ten zbývající hrnek fety, s mlékem a olejem a lžící políváme (tu a tam ) povrch pity . Pečeme zhruba 50-60 minut. Je možné, že bude potřeba zhruba deset minut před dopečením, zvednout plech co nejvýš, aby pita chytla barvičku. Ale to záleží už na každé troubě zvlášť.

Zveřejněno 25. 1. 2015

Poznámka autorky marcik

Jmenuje se to líná pita, protože se nedělá fillo. V každé části Řecka se tato pita jmenuje jinak... někde je to Tempelopita, jinde Aleuropita... Mpatzina...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká líná tyropita - Tempelopita

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9yYD

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Řecká líná tyropita - Tempelopita

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9yYD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Hned bych si zakousla :-p:-K:yes:

marcik: oba receptíky už mám v oblíbených, tento tam přibyde.
Těsto se mi zdá jednodušší než jaké jsem četla před nějakou dobou zde: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=11734

Nadi, mám už tady něco http://www.toprecepty.cz/recept/41441-recke-sateck... , http://www.toprecepty.cz/recept/18399-testo-fillo-... . Ten druhý recept je základ na většinu pit. Teď mám trochu víc času, tak sem budu něco dávat :-8

marcik: děkuji za vysvětlení - potřebovala bych školení - třeba sem dáš článek o různých druzích pity ;-)

Slané moučníky mám ráda :-p:yes: Ukládám ;-)

Nadi, jen rozdrobená. Já ji chytnu a drobím, jak se podaří. Ty bublinky na pitě je feta. Je to fakt pita šup šup. Celkově pity se v Řecku jí samostatně, ke kávě... Nesmí se plést ale s pitou na suvlaki ;-) to je jiná pita.

Marcelko, u té fety na polévání mají být kousky, nebo se má rozdrobit úplně najemno - lépe snad nastrouhat?
:-? A k čemu se tato pita podává - nebo se jí samotná? :-?
Podle fotky počítám, že bych si ji asi dala samotnou a k ní bílou meltu.

Tématické fráze:
tyropita, vajíčka po řecku, vajíčka po řecku recept, co se jí v řecku, tiropita, k čemu se podává pita chléb, tyropita recept, pórková pita, koláč z fety, vajíčko po řecku, řecká pita, recky moucnik pita recept, k čemu se jí pita, k čemu se jí pita chleba, pita chleba k cemu se ji, recept vajíčka po řecku, vajíčka podle řecka, řěcká kuchyně recepty, šátečky tyropita recept, pita chleba vajíčko

Suroviny:
mouka polohrubá, jogurt, vejce, olej olivový, sýr feta, voda, pepř, sůl, mléko, sýr feta, olej olivový, olej, mouka

Přidat fotografie receptu